Sajnos több ember szenved ettől a különleges ételallergiától, a gluténérzékenységtől, de azt mégis kevesen tudják, hogy is helyettesítsék a liszteket a különböző finomságokban, ha megkívánnak egy kis édességet. Ebben próbálunk segíteni most.

A legfinomabb gluténmentes pillekönnyű kakaós csiga

A glutén – más néven sikér – a gabonafélék magjában előforduló két fehérje keveréke. Ezek a fehérjék a különböző gabonafélékben eltérnek egymástól. Szakemberek szerint valahol akkor kezdődött a baj, a mikor a gabonákat elkezdték nemesíteni, hogy még ízletesebbek legyenek, és ezért az egyik fehérjetípus, az alfa-gladin többségbe került a szemekben, és az emberi emésztőrendszer, ezzel nem tudott mit kezdeni, hiszen évezredek alatt nem ennek emésztésére alakult ki. Mindez különböző emésztőrendszeri problémákat okoz: bélben gyulladás alakul ki, és a bélybolyhok sorvadni kezdenek. Mindez oda vezet, hogy a szervezet képtelen feldolgozni az elfogyasztott ételeket, és számos betegség alakul ki.

Hihetetlen, de nem lehetetlen!

Egyes táplálkozási irányzatok szerint mindnyájan érzékenyek vagyunk a gluténre: de a jelenségnek fokozatai vannak, s mindenki a skála egy bizonyos pontján helyezkedik el. Sőt olyanok is akadnak, akik arra jutottak, hogy az érzékenység azért alakult ki, mert az élelmiszeripar számos olyan adalékanyagot használ, ami hasonlít az alfa-gladinra, és ez a szervezetben nagyon nehezen bomlik le. Állításuk szerint, ha egy kiadós méregtelenítés után újra építenénk a bélflórát, lassan hozzá lehetne szoktatni a szervezetet a gabonákhoz.

A gluténmentes étrend bevezetése bizony nem könnyű, szerencsére viszont sok gluténmentes termék könnyíti meg a betegek életét. Ezek között segít eligazodni Koháriné Szabó Éva, aki új, a Mindmegettén indult videósorozatában gluténmentes ételeket készít, és azt is megmutatja, milyen termékekkel érhető el, hogy ugyanolyan puha legyen a gluténmentes kenyér, vagy épp foszlós a mentes kakaós csiga, mint a búzalisztből készült társaik.

Fotó: shutterstock

HOZZÁVALÓK:

  • 30 dkg langyos tej vagy növényi ital
  • 2 dkg friss élesztő
  • 2 dkg méz
  • 40 dkg it’s us miklos’ universal mix plus liszt (prebiotikus cikoriainulinnal készült)
  • 6 dkg cukor vagy méz
  • 6 dkg olvasztott margarin vagy vaj
  • 4 dkg hideg margarin vagy vaj
  • 1 db tojássárgája (M-es)

A töltelékhez:

  • 3 dkg olvasztott margarin vagy vaj
  • 3 ek cukor
  • 3 ek holland kakaó

A nyújtáshoz:

  • rizsliszt

A tetejére:

  • 1 dl tej
  • 1 csomag vaníliás cukor

ELKÉSZÍTÉSE:

 

Mik lehetnek a tüneteid? Álmatlanság, gyakori fejfájás, fáradtság, ekcéma, gyulladások, fertőzések, elhízás, cukorbetegség, Alzheimer-kór, legyengült immunrendszer, pajzsmirigy betegségek, depresszió, csontritkulás, ízületi gyulladás, éremeszesedés

Ez is érdekelhet:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink