Az őszi elején még mindig vágyunk a friss, nyári ízekre, ezrét érdemes minden étkezésünket kiegészíteni egy finom idénysalátával. Ezekkel nem csak az ételeinket dobjuk fel, de a szervezetünket is feltöltjük vitaminokkal. Lássuk, milyen recepteket gyűjtött össze a Fanny magazin.

Őszi vitaminsaláták, ha szeretnél több zöldséget enni

Sültpadlizsán-saláta, fokhagymás pirítóssal

Hozzávalók (4 személyre):

  • 2 db padlizsán
  • 1 fej lila hagyma
  • 1 nagy marék rukkola saláta
  • 4-6 szelet toastkenyér
  • 2 gerezd fokhagyma
  • Az öntethez:
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 db citrom leve
  • 1-2 ág friss vagy 1 kávéskanál szárított bazsalikom
  • olívaolaj
  • bors

Elkészítés:

1. A megmosott padlizsánok végét vágjuk le, majd vágjuk fel kis kockára. Egy nagy serpenyőben több adagban szárazon, azaz olaj hozzáadása nélkül pirítsuk körbe.

2. Készítsük el az öntetet. Egy kis befőttesüvegbe tegyünk zúzott fokhagymát, nyomjuk rá a citrom levét, morzsoljuk bele a bazsalikomot. Öntsünk rá bőven olívaolajat, sózzuk, borsozzuk, majd alaposan rázzuk össze.

3. A lila hagymát hámozzuk meg, vágjuk fel. Keverjük össze a sült padlizsánt a rukkolával és a lila hagymával. Az öntetet tálaljuk külön mellé.

4. A kenyérszeleteket pirítsuk meg, majd még forrón alaposan dörzsöljük be fokhagymával, kínáljuk ezt a saláta mellé.

Elkészítési idő: 30 perc

1 adag: 130 kcal

Csilis édesburgonya-saláta

Fotó: Fanny magazin

Hozzávalók (4 személyre):

  • 4 db közepes édesburgonya
  • olívaolaj
  • 1/2 kávéskanál szódabikarbóna
  • 200 g kelbimbó
  • 1 cikk zeller
  • 1 kápiapaprika
  • 1-2 csilipaprika
  • 1 lime
  • bors

Elkészítés:

1. Az édesburgonyát hámozzuk meg, vágjuk kisebb kockákra. Egy nagy tálban keverjük össze az olívaolajjal és egy kis sóval. Egy nagy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, egy rétegben terítsük rá az édesburgonyát. Tegyük 180 fokos sütőbe, és süssük addig, míg a szélei el nem kezdenek pirulni (körülbelül fél órára lesz szükség).

2. Forraljunk sós, szódabikarbónás vizet. A kelbimbót tisztítsuk meg, bontsuk levelekre, és dobjuk bele a forrásban lévő vízbe, keverjük meg, és már szedjük is át szűrőkanállal jeges vízbe.

3. A zellert hámozzuk meg, reszeljük le. A kápiapaprikát kockázzuk fel, a csilit karikázzuk fel. Az összes zöldséget rakjuk egy nagy keverőtálba, sózzuk, borsozzuk, facsarjuk rá a lime levét, és óvatosan forgassuk össze.

Elkészítési idő: 60 perc

1 adag: 140 kcal

Füstölt húsos vörösbab-saláta

fotó: Németh András Péter / Szabad Föld

Hozzávalók:

  • 250 g főtt füstölt tarja
  • 1 doboz konzerv vörös bab
  • 1 doboz konzerv kukorica
  • 1 fej lila hagyma
  • 1 db kápiapaprika
  • 1 db csípős paprika
  • 1 csokor petrezselyem zöldje
  • 5 evőkanál ketchup
  • tabasco szósz
  • bors

Elkészítés:

1. A füstölt tarját vágjuk kockákra vagy csíkokra. Tegyük keverőtálba. A két konzervet szűrjük le, mossuk át, csöpögtessük le, majd ezeket is rakjuk a tálba.

2. Adjuk hozzá a megtisztított, feldarabolt zöldségeket (lila hagyma, kápiapaprika, csípős paprika), szórjuk rá az összevágott petrezselyem zöldjét, ízesítsük ketchuppal, tabasco szósszal, sóval és borssal. Alaposan keverjük át.

3. Tegyük legalább fél órára hűtőszekrénybe, hogy összeérjenek az ízei. Jól illik mellé a barna, rozsos kenyér.

Elkészítési idő: 15 perc+hűtés

1 adag: 260 kcal

Sültparadicsom-saláta, grillezett ananásszal, céklacsipsszel

Fotó: Fanny magazin

Hozzávalók (4 személyre):

  • 2 marék sárga koktélparadicsom
  • 2 marék piros koktélparadicsom
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • bors
  • olívaolaj
  • 1-2 db cékla
  • ½ db friss ananász
  • 4 fél adag sült burgonya
  • 2 evőkanál balzsamecet
  • ½ db kezeletlen citrom

Elkészítés:

1. A paradicsomot mossuk meg, töröljük szárazra, majd méretétől függően felezzük vagy negyedeljük. Tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe.

2. A fokhagymát tisztítsuk meg, szeleteljük fel, szórjuk rá a paradicsomra, majd hintsük meg sóval, durvára tört borssal, locsoljuk meg olívaolajjal. Rakjuk forró sütőbe, és 30-40 perc alatt süssük meg.

3. Közben hámozzuk meg a céklát, vágjuk fel hajszálvékonyra, és bő, forró olajban süssük ropogósra. 4. Az ananászt hámozzuk meg, karikázzuk fel, és olajjal lekent grill-lapon vagy serpenyőben mindkét oldalát süssük meg.

5. Tányérokon rendezzük el a megsült paradicsomot, a céklát, az ananászt, mindegyik mellé rakjunk egy-egy adag sült burgonyát. Keverjük össze a balzsamecetet egy-két evőkanál olívaolajjal, reszeljünk hozzá egy kis citromhéjat, és adjunk bele némi frissen facsart citromlevet is. Közvetlenül fogyasztás előtt locsoljuk meg vele a salátát.

Elkészítési idő: 65 perc

1 adag: 380 kcal

Majonézes kukoricasaláta, színes zöldségekkel

Fotó: Fanny magazin

Hozzávalók (4 személyre):

  • 500 g szemes kukorica (friss vagy fagyasztott)
  • 3 db burgonya
  • 3 db salátauborka
  • 1 db kápia paprika
  • 250 ml majonéz
  • 150 ml tejföl
  • bors
  • cukor
  • citromlé

Elkészítés:

1. Egy fazékban forraljunk vizet, tegyünk bele egy csipet sót, és pár perc alatt főzzük meg benne a friss vagy a fagyasztott kukoricát. Szűrjük le, hagyjuk kihűlni.

2. A burgonyát főzzük meg héjastul, várjuk meg, hogy legalább langyosra hűljön, utána hámozzuk meg, vágjuk kockára. A kicsi uborkákat vékonyan hámozzuk meg, majd szintén kockázzuk fel. A paprika csutkáját, magjait szedjük ki, majd a zöldséget aprítsuk fel.

3. A kukoricát, a krumplit, az uborkát és a paprikát forgassuk össze egy nagy tálban. Egy másik edényben keverjük össze a majonézt a tejföllel, kevés sóval, borssal, cukorral, és ízesítsük pár csepp citromlével. Öntsük rá a zöldségekre, jól keverjük át, és pihentessük hűtőszekrényben legalább egy órát, hogy összeérjenek az ízei.

Elkészítési idő: 35 perc

1 adag: 310 kcal

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
A legjobb tippek, hogy nyárra tökéletes formában légy
Kedvetlennek és állandóan kimerültnek érzed magad? Lehet, hogy te sem tudod leküzdeni a hosszú téli hónapok után jelentkező tavaszi fáradtságot.
Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, vagy legalább csökkentik annak mennyiségét, azoknál bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő.
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.

Ajánlataink