Nehéz megfogalmazni, mit is jelent a boldogság, különösen azért, mert mindenkit más tesz elégedetté. Azt, hogy valaki boldog-e, több dolog együttesen határozza meg. Függ az életkörülményektől, a genetikától, olyan dolgoktól, amiket nem lehet befolyásolni és olyanoktól is, amelyeket irányíthatunk. Legyen elégedettebb az életével, higgye el, hogy jobbá teheti a jelenét és a jövőjét

12 TIPP – A boldogabb életért

1. TÖLTSÖN SOK IDŐT A SZABADBAN!

A szabadban, különösen a zöld területeken – parkokban, erdőkben, mezőkön, hegyekben – töltött idő hozzájárul a mentális egészséghez. Azok, akik naponta legalább 20 percet töltenek a szabadban, érzelmileg stabilabbak és pozitívabb az életszemléletük, mint a folyton a lakásban kuksoló embertársaiknak.

2. MOZOGJON RENDSZERESEN!

Fizikai aktivitás során a szervezetben nemcsak olyan ellenanyagok termelődnek, amelyek segítenek a betegségek megelőzésében, hanem például endorfinok – más néven boldogsághormonok – is. Míg az ellenanyagok távol tartják a betegségeket, addig az endorfinok jó érzést keltő vegyik anyagok, amelyek javítják a hangulatot, eufóriaérzést generálnak. A rendszeres testmozgás tehát hozzájárul a tartós boldogsághoz.

3. ALUDJON TÖBBET!

A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás hozzájárul az általános jó közérzethez és a boldogságérzet kialakulásához. Kutatások szerint aki nem alszik eleget éjszaka, az pesszimistább, hajlamosabb a depresszióra.

4. MEDITÁLJON!

A rendszeresen meditálók bizonyítottan kevésbé hajlamosak az izgatottságra és a mérgelődésre. Kísérletek kimutatták, hogy meditálás közben a bal oldali prefrontális lebeny aktív, amely a pozitív érzések, az önkontroll és a kedély agyi központja. Akik rendszeresen és sokat meditálnak, mint például a buddhisták, azoknál ez a terület állandóan aktív, nem csak meditálás közben.

5. KERESSEN ÚJ HOBBIT!

A szabadidős tevékenységek mentálisan stimuláló hatásúak és boldoggá, kiegyensúlyozottá tesznek. Vegyen nyelvórákat, iratkozzon be tánciskolába, tanuljon meg hangszeren játszani. Teljesen mindegy, mivel tölti a szabadidejét, a lényeg az, hogy valóban érdekelje, amivel foglalkozik.

6. KÍMÉLJE ÖNMAGÁT!

Az ember legnagyobb ellensége sok esetben éppen önmaga. Fontos, hogy tisztában legyen a hibáival, hogy fejleszthesse önmagát, de nem szabad túl szigorúnak lennie magával szemben. Ahelyett, hogy folyamatosan a gyengeségeire figyelne, összpontosítson az értékeire is.

7. ÍRJA LE, AMI BÁNTJA!

A negatív gondolatoktól nehéz szabadulni. Írja le egy papírra, mi bántja, majd dobja el a papírt. Ha fizikailag „megszabadul” a gondoktól, mentálisan is könnyebben ereszti el a problémákat.

8. BÚJJON ÖSSZE A KEDVESÉVEL!

Az intimitás, a szexuális együttlét igazán édes stresszűző módszer. Azok a párok, akik hetente többször szexelnek, nemcsak boldogabbak, hanem egészségesebbek és a munkájukban is sikeresebbek, mint akik ritkán áldoznak a szerelem oltárán.

9. MUTASSA KI A HÁLÁJÁT!

Ne féljen kimondani a szót: köszönöm. A hála erősíti a pozitív érzelmeket, beleértve az energiát és az optimizmust is. Írjon listát esténként arról, milyen jó dolgok történtek önnel, miért hálás a sorsnak azért a napért. Ezzel tovább erősítheti a boldogságát.

10. FIGYELJEN AZ EGÉSZSÉGÉRE!

Az egészségtudatos élet segít, hogy boldogabban éljen. Azoknak, akik máról holnapra élnek, nem mozognak, nem járnak szűrővizsgálatokra, nem figyelnek arra, mit esznek, nemcsak a fizikai egészségük megromlásával kell számolniuk, hanem mentális problémákkal is.

11. NEVESSEN!

A kuncogás, nevetés ragályos. A jókedvű emberek befolyásolni tudják a körülöttük lévők hangulatát – pozitív irányba. Figyelje meg, hogy ha egy társaságban valaki nevetni kezd, szinte biztos, hogy pár perc múlva még a legkomolyabb ember is elmosolyodik.

12.  HALLGASSON ZENÉT!

A zenehallgatás csökkenti a stresszt, különösen, ha olyan zenéket válogat össze, amelyeket szeret és amelyek nyugtatólag hatnak önre. Állítson össze több lejátszási listát: egy pörgős, vidám zenéket tartalmazót, és egy nyugodt, lágy zeneszámokból, esetleg komolyzenékből állót.

GOMBÓC ARTÚR KEDVENCEI – CSOKI KISOKOS

CITROMOS KÁVÉ: TÉNYLEG HATÁSOS, VAGY PUSZTA PLACEBO?

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink