A nyári szabadságok után újra folytatódnak a dolgos hétköznapok. Nem könnyű az édes semmittevését lecserélni a munkahelyi pörgésre, ám az esetek többségében nincs választási lehetőség. A visszatérést azonban megkönnyítheti néhány egyszerű praktikával.

Visszatérés az irodába, így könnyítse meg magának!

Visszatérés a munkába

  • A nyaralás akkor volt igazán pihentető, ha teljesen el tudott szakadni a munkájától. A visszatérésre éppen ezért célszerű felkészülni. A legjobb, ha a hazaérkezés és az első munkanap között legalább 2-3 nap eltelik.
  • Vigyen magával valami apró emléket a nyaralásról a munkahelyére. Egy bögrét, tollat, kulcstartót, esetleg egy fotót, amit képernyővédőnek állít be. A lényeg, hogy ezekre pillantva megnyugodjon, és kellemes gondolatai támadjanak.
  • Ne terhelje túl magát már az első munkanapján. Nézze át a leveleit, rendszerezze őket fontossági és sürgősségi szempontok alapján. Gondolja végig a teendőit, készítsen feladatlistát.
  • Ne untassa a kollégáit élménybeszámolókkal! Ha valaki igazán érdeklődik arról, hol és hogyan töltötte a vakációt, ebédidőben egy kávé mellett meséljen, mutasson képeket.
  • A szabadság utáni depressziót úgy kerülheti el, ha „folytatja” a pihenést. Lehetőleg ne túlórázzon, ne vigyen haza munkát. Kapcsolja ki a telefont a munkaidő végén, s ne üljön a számítógép előtt otthon is. Tudjon magának nemet mondani: „Mára ennyi volt.”

A szabadság utáni depresszió (post vacation blues) tünetei a fáradtság, nyugtalanság, szorongás, ürességérzet, düh. Egy kutatás szerint sokan már a vakáció közben azon aggódnak, hogy a nyaralás nem tart örökké és hamarosan újra munkába kell állni. A szabadság utáni depresszióval magyarázzák azt, hogy többen alig egy hónap munka után betegszabadságot vesznek ki, és azt is, hogy a szabadságok után megnő azok száma, akik rendszeresen késnek és akik új állást keresnek.

Bőrápolás otthon és az irodában

  • Ősszel (is) a legfontosabb a bőr hidratálása. A hűvös, szeles időjárás, a fűtött helyiségek száraz levegője könnyen kiszáríthatja a bőrt. A könnyű, nyári arc- és testápolók helyett használjon táplálóbb krémeket.
  • Hidratáljon belsőleg is és igyon meg naponta legalább 1,5-2 liter folyadékot a hűvös napokon is. Bár csábító, de lehetőleg kerülje el a forró vízzel történő zuhanyozást vagy a kádban fürdést: ez is hozzájárulhat a bőr kiszáradásához.
  • A nyári ragyogó barnaság hamar kopni kezd. Ahhoz, hogy sokáig megőrizze bőre színét, radírozza le alaposan az elhalt hámsejteket, majd kenje be magát barnítót tartalmazó testápolóval. A szoláriumot kerülje!
  • Az őszi napokon is szükség van védelemre a káros UV-sugarak ellen. Védje a bőrét napkrémmel, a szemét pedig napszemüveggel.
  • Az őszi időszak alkalmas arra, hogy a nap okozta bőrkárosodásokat kezeltesse. Az intenzív bőrkezeléseket minden esetben bízza szakemberre.
  • Az ősz gyümölcsei, zöldségei kiváló bőrápolók. Egyen sok körtét, almát, sárgarépát, káposztát. Ezek a bőr számára fontos vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak.
  • A reggel felvitt smink ritkán tart ki a munkaidő végéig. Különösen az erős lámpafényben tűnik egy idő után fakónak a bőr. Dél körül frissítse fel a sminkjét arcpermet, hidratáló krém és púder segítségével. Ha a haja is „rendetlenkedik”, legyen kéznél mindig fésű és hajlakk.
  • A pattanások elleni küzdelem a munkahelyen sem szünetel. Az íróasztal fiókjában mindig legyen egy gyulladáscsökkentő korrektor.

A szabadság utáni őszi munkakezdés egyeseknek komoly pszichés megterhelést jelent. A stressz nyomot hagyhat a bőrön és a hajon is. A stressz kísérő tünete lehet a haj zsírosodása, korpásodása, vagy akár a hajhullás is. Már a kora őszi napok beköszöntével érdemes figyelni arra, hogy hajmosás után vizes hajjal ne menjen a szabadba, sőt szárítás után is várjon legalább egy órát. A fejbőr ugyanis könnyen megfázhat és érzékennyé válhat gombás és bakteriális fertőzésekre.

Egy kis mozgás

  • A sok ülésre a nyak, a gerinc és a végtagok fájdalma figyelmezteti az irodai munkát végzőket. Ülőmunka mellett elsősorban átmozgató, nyújtó gyakorlatokat kell végeznie napközben. Rendszeres tornával nemcsak a rossz tartásán javíthat, hanem a hangulatán is.
  • Óránként végezzen pár percig fej-, váll- és csuklókörzéseket. Ezt akkor is megteheti, ha éppen nem tud felállni az íróasztaltól.
  • A lábát egyszerűen megtornáztathatja: bújjon ki a cipőből, szorítsa össze erőteljesen a lábujjait (mintha egy ceruzát próbálna felvenni a földről), majd engedje el és feszítse szét az ujjait. Ez a gyakorlat erősíti a lábszárizmokat.
  • Ha teheti, sétáljon minden órában pár percet az irodában. A törzsdöntések, törzskörzések jót tesznek a hátnak, ahogy a nyújtózkodás is.
  • Sokan használnak szék helyett fitneszlabdát. Ugyan ez erősíti a has- és hátizmokat, de hosszabb használat után akár derékfájást is okozhat. A legjobb, ha naponta csak pár órára cseréli le a székét labdára.
  • Ne üljön sokáig keresztbe tett lábakkal. Nem tesz jót a vérkeringésnek, a térdeknek és a gerincnek sem.

Rendszeresen szellőztesse az irodáját. Ha teheti, ebédidőben sétáljon egyet a szabadban. Ez a mozgás ahhoz nem elég intenzív, hogy javítsa a szív és érrendszer állóképességét, de segít átlendülni majd a délutáni holtponton, pihentet, jókedvre derít és csökkenti a stresszt.

Forradalmasítottuk az irodai menüket

Irodai veszélyek

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!

Ajánlataink