Aki ellentmondást sejt, jó úton jár. Ha valaki a természettől vagy a génjeitől fogva vékony, akkor ugyan mi titka lehet? A természet és a gének minden munkát elvégeznek helyette, bármit ehet, nem látszik rajta, sport nélkül is feszes a feneke, nem lóg a hasa. Ez azonban nem mindig a teljes igazság.

Ez a vékony lányok igazi titka

A természetes vékonyság lehet örökölhető. Lehet, hogy valaki olyan családból származik, ahol mindenki nádszálkarcsú, ám, ha nélkülözi az egészséges életmódot és a sportot, akkor a gyorséttermek, chipsek, csokoládék és a rendszertelen élet bizony gyorsan nyomot hagy a testén, bőrén. Másrészt az is megfigyelhető, hogy a génjeik miatt vékony nők nem rohangálnak csokival, chipsszel a táskájukban, nem járnak mindennap gyorsétterembe dupla burgert magukba tömni. Titkaik tehát nekik is vannak, érdemes ellesni néhány trükkjüket.

Pszichológusok szerint a vékony nők úgynevezett nyugalmi viszonyt ápolnak az étellel. Nem azon jár egyfolytában az agyuk, mikor, mit és mennyit egyenek, mit kéne még napközben nassolni, nincsenek olyan gondolataik, mint „úgy megkívántam egy…” vagy „olyan jól esne most egy…”. Ha előttük áll egy tálca tele süteménnyel, kivesznek egyet. Egyet. Majd ha újra kínálják őket, elhárítják azzal: köszönöm, már ettem egyet. Míg egy krónikus evő mit tenne? Eleve kettőt-hármat tenne a tányérjára, majd a következő kínálásnál szabadkozva ugyan, de ismét jó néhány darabot elfogyasztana. Hiszen vendégségben van, hiszen kínálják, csak nem sérthet meg valakit. És ha már úgyis ott az a nagy tálca finomság…

A természetesen vékony nőknek nem csak a genetikájuk, de az ételhez való viszonyuk, gondolkodásmódjuk is egészen más. Íme, néhány titok a természetesen vékony nők életéből. Nézzük, hogyan élnek, esznek a karcsú termetűek.

1. Tudják, mennyi az elég

Ha egy tízes skálán kellene értékelni a jóllakottság mértékét, a vékony nők csak addig esznek, míg elérik a 6-os, legfeljebb a 7-es szintet. A legtöbben azonban legalább 8-as, de sokszor 10-es szintig eszünk. Vagyis addig eszünk, amíg már majd kipukkadunk, vagy amikor már érezzük, hogy tökéletesen tele van a hasunk. A vékony nők azonban leteszik az evőeszközt abban a percben, hogy az éhségérzet elmúlt. Nem esznek tovább csak azért, mert finom, csak azért, mert van még tányéron. Ettek, már nem éhesek, ennyi. Nagyon nehéz, de hatékony önkontroll.

Így utánozza

Étkezésnél, amikor már az adag felét megette, tegye le az evőeszközt. Próbálja meghatározni egy képzeletbeli skálán jóllakottsága mértékét. Ha még nem érte el a 6-os, 7-es szintet, egyen újabb 5 falatot. Majd ismét tegye le a villát. Ha már nem éhes, hiába tudna még enni, fejezze be az étkezést. Ezzel a módszerrel lelassíthatja az evés folyamatát, így időt hagyva testének az emésztésre és a teltségérzet kialakulására. Ezenkívül remek önkontroll.

2. Számukra az éhség nem igényel sürgősségi ellátást

A vékony nők konstatálják az éhséget, de nem rohannak azonnal csillapítani. Isznak egy csésze teát, egy nagy pohár vizet, majd végiggondolják, mit, milyen körülmények között is szeretnének enni. Jellemzően nem esznek rohanva, megadják a módját. Míg mások, akik erősen függnek az ételtől, kaszát, kapát eldobva rohannak büfébe, étterembe, kifőzdébe. Esznek akkor is, ha azt csak kocsiban vagy a sarki péknél tudják intézni. A rohanós étkezés pedig, ugye, nem számít.

Így utánozza

Először is: sose egyen rohanva. Ha érzi, hogy támad az éhség, azonnal gondolja végig, hol van lehetősége nyugodtan enni. Ha erre belátható időn belül nem kerülhet sor, rágcsáljon el egy kis natúrmagot, mazsolát, néhány aszalt gyümölcsöt. De semmi esetre se guruljon be kocsival a gyorsétterem parkolójába, ne fossza ki a lépten-nyomon csábító pékségeket, szendvicsbárokat. Keressen alkalmat a nyugodt étkezésre.

3. Nem ismerik az emocionális evést

A vékony nők nem étellel gyógyítják magukat. Nem falnak csokit, ha elhagyta őket a párjuk, nem tortával jutalmazzák magukat, ha valamiben sikert értek el. Bánatukat nem falásrohamokkal csillapítják. Míg az átlag mit tesz? Ha jól akarja érezni magát, csokit vagy fagyit eszik – ráadásul mértéktelenül. Ez nem azt jelenti, hogy a vékonyak nem szeretnék a finom falatokat, netán minden édességet megvonnának maguktól. Ám az étel nem eszköz számukra. Amikor édességet vagy sós rágcsálnivalót fogyasztanak, kiélvezik az ízeket, és tudják, hogy egy szelet torta is bőven elegendő.

Így utánozza

Az étel ne legyen eszköz vagy kizárólagos örömforrás. Ha szeretne kedveskedni magának, ne étellel tegye. Inkább egy masszázzsal, egy forró fürdővel, egy kis bizsu fülbevalóval. Ha mégis az étel felé fordulna, ne habzsoljon. Szabja meg az elfogyasztható adagot, és élvezze ki az ízeket. Egyen lassan, az ételre, az ízre koncentrálva.

4. Sokkal több gyümölcsöt esznek

És ez nem duma, 2006-ban az Amerikai Dietetikusok Társasága kutatást végzett e témakörben, és bizony kiderült, hogy a vékony nők sokkal több gyümölcsöt fogyasztanak, mint a túlsúllyal rendelkezők. Nekik ugyanis egy alma tökéletes nass. A felmérés szerint naponta legalább kétszer, de inkább háromszor fogyasztanak gyümölcsöt a főétkezések között. Így természetesen elkerülik a cukros, zsíros snackeket.

Így utánozza

Csokiszelet helyett délelőtt rágcsáljon el egy almát, egy banánt vagy egy narancsot. A natúrjoghurtjába keverjen fagyasztott bogyós gyümölcsöt. A tévé előtt ne chipset vagy kukoricát, hanem feldarabolt gyümölcsöt, gyümölcssalátát majszoljon. Amikor arra gondol, mennyivel finomabb lenne a csoki, jusson eszébe egyből a mérleg is.

sovány, vékony, nő, elhízás

Fotó: Shutterstock

5. Ragaszkodnak a megszokásokhoz

A változatos étrend természetesen nagyon jó dolog, de csak akkor, ha nem túlságosan sokszínű. Ha túl sokféle ízt, aromát, textúrát hordunk össze mindennapi étrendünkben, az sajnos, túlevéshez vezethet. Természetesen a vékony nők is szeretik a változatosságot, de közben ragaszkodnak a szokásaikhoz. Vagyis reggelire, ebédre és vacsorára ugyanolyan típusú ételeket esznek. Nem esznek hétfő reggel rántottát, kedden müzlit, szerdán pedig melegszendvicset. A reggelijük általában ugyanaz, például gabonapehely tejjel, de időnként adnak hozzá magféleséget, esetleg megbolondítják egy kis aszalt gyümölccsel. A változatosság gyönyörködtet, ám sajnos, gyakran hizlal is.

Így utánozza

Reggelire egyen teljes kiőrlésű müzlit tejjel, vagy teljes kiőrlésű pirítóst egyszer mézzel, máskor diabetikus lekvárral. Délben fogyasszon salátát, amelyhez ehet halat, csirkét, bármilyen húst. A salátavariációk sora is végtelen. Vacsorára párolt zöldségeket ehet hússal vagy hallal. Mindennap próbáljon ki egy újabb zöldség- és salátafélét. Ez is egyfajta változatosság, ám sokkal kevesebb benne a kalória.

6. Mozgékonyak

Ezt nem úgy kell elképzelni, hogy minden vékony nő fitneszőrült. Egyszerűen a vékonyaknak nem esik nehezükre a mozgás. Szívesen sétálnak, nem bánják, ha csak messzebb találnak parkolóhelyet, szeretik elvinni a gyereket játszótérre, akár még futkároznak, fociznak is vele, és kedvelik a kutyasétáltatós estéket is. Egy felmérés szerint az emberek hajlamosak túlbecsülni a napi mozgásadagjukat. Szinte hihetetlen, de aki nem jár rendszeresen mozogni, ráadásul irodai munkát végez, naponta akár 16-20 órát is eltölt üléssel és fekvéssel. Ez pedig nagyon sok.

Így utánozza

Mielőtt rohanna a fitneszterembe, kezdje kicsiben. Ne használjon liftet. Sétáljon esténként, ne rendelje a munkahelyére az ételt, hanem menjen és vásárolja meg. Töltse aktívan a szabadidejét, és minél többet legyen a levegőn.

7. Kerülik a szénsavas üdítőitalokat

Megfigyelte, hogy egy vékony nő milyen ritkán iszik kólát vagy más szénsavas üdítőt? Mivel a karcsúak nem eszik túl magukat, a szénsav marja a gyomrukat, nem is esik jól nekik. Ez persze nem azt jelenti, hogy kizárólag a vizet szeretik, bár kétségtelenül azt isznak a legtöbbet. Ám ezenkívül szívesen fogyasztanak szénsavmentes, rostos vagy 100%-os gyümölcsleveket. Kalória ugyan ezekben is van, de mivel töményebbek, kevesebb fogy belőlük.

Így utánozza

Hanyagolja a szénsavas üdítőket. Marják a gyomrot, tönkreteszik a fogakat. Ám, ha az étkezések közben eleve rostos gyümölcslevet iszik, vagy nagy kortyokban hideg, citromos vizet, sokkal jobban megtelik a gyomra, kevesebb ételt kíván, és a kínos büfögéseket sem kell elnyomnia.

Hízókúra – Ha gondot okoz a soványság

Képzeld magad soványnak!

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.

Ajánlataink