Mindenkinek az életében vannak hullámvölgyek, amikor kedvetlenebb, lehangoltabb, nincs motivációja, nem érdekli semmi. Ha ez tartóssá válik, a kiégés átválthat depresszióba. A nagy sztárokat sem kerülte el ez a betegség.

Hírességek, akik megharcoltak a depresszióval

A depresszió megállapításához egyszerre több tünetegyüttes fennállása kell. Mindenkinek lehet szorongásos vagy kedélytelen időszaka, amihez rossz alvás is társul. De ha az alábbi tünetekből többet – akár mindet − is felfedezünk magunkon, ráadásul hosszabb időn át, akkor érdemes szakemberhez fordulni.

  • Örömtelenség, nem talál örömet semmilyen tevékenységben
  • Ingerlékenység, hamar ugrik, ideges
  • Döntésképtelenség, egészen apró dolgokban is nehezen dönt
  • Dekoncentráltság, figyelemzavar
  • Lelassulás, a beszéd és a gondolkodás tompulása
  • Bűntudat, szégyen, gátlások
  • Szexuális érdektelenség
  • Állandó fáradtság
  • Az étvágy megváltozása
  • Alvászavar

Ryan Phillippe

A Titkok és hazugságok sztárja azt mesélte, már fiatal korában megkezdte a depresszió elleni csatát. Az életkora előrehaladtával javult a helyzet. „Én egyfajta született szomorú ember vagyok” − mondja magáról. Arra azért ügyel, hogy ez a képernyőn, a szerepeiben ne jöjjön át.

Jon Hamm

A reklámőrültek vezető karaktere, a Dont játszó Jon Hamm is megküzdött ezzel a betegséggel. Akkor vált különösen súlyossá az állapota, amikor egyetemista korában meghalt az édesapja. A családja és a barátok siettek a segítségére. „Terápiára jártam, és antidepresszánsokat szedtem, ami rövid ideig segített” − nyilatkozta néhány évvel ezelőtt.

J. K. Rowling

A világ legsikeresebb írónője sosem titkolta, hogy a legrosszabb lelkiállapotban kezdte írni a Harry Potter első részét. Súlyos kétségbeesése szülte az egyes sötét figurákat és hangulatokat. Ilyenek a dementorok, akik „kiszívják a levegőből a békét, a reményt és a boldogságot” – ahogy írja az Azkabani fogolyban. Egy interjúban úgy írta le a depresszióját, mint az érzések jéghideg hiányát. Egy írónak el is hihetjük ezt, elég érzékletes jellemzés.

Cheryl Crow

A kilencszeres Grammy-díjas énekesnő is küzdött a depresszióval, még azelőtt, mielőtt szembe kellett néznie a mellrákkal és a jóindulatú agydaganattal. „Erős melankólia van bennem” − mondta a londoni The Telegraph című lapnak 2014-ben. A zongorázás mindig sokat segített neki megtalálni és kifejezni az érzelmeit.

Ashley Judd

Ashley gyerekkorára vezeti vissza problémáját. Úgy érezte akkoriban, hogy teljesen elszigetelt és bizonytalan. Ennek következtében olyan mély szomorúságban teltek a gyermek Ashley évei, mint egy komor felnőttnek. Akkor alakult jobbá az élete, amikor terapeutához fordult. Nagy szüksége volt rá, mert, ahogy mondta: „Annyi fájdalom volt bennem”.

Gwyneth Paltrow

Gwyneth édesapja 2002-es halála után komoly depresszióban szenvedett, nagyon nehezen tudta feldolgozni, hogy elveszítette imádott apját. Az Oscar-díjas színésznő később a szülés utáni depressziót is megélte, nem is az első, hanem a második gyermeke születése után. „Úgy éreztem magam, mint egy zombi – mesélte. – Nem tudtam elérni a szívemet, nem tudtam elérni az érzelmeimet. Nem tudtam kapcsolódni” − így fogalmazta meg akkori lelkiállapotát.

Jim Carrey

A filmvásznon a legőrültebb karaktereket megformáló Carrey is elárulta, volt néhány sötét nap az életében. Nem tagadta, hogy antidepresszánsokat szedett, majd a spiritualitáshoz fordult, és tiszta életet kezdett. Most se kávét, se alkoholt, se drogokat nem fogyaszt. „Az élet túl szép ehhez” – mondja.

Robin Williams

A csodálatos művész öngyilkossága sokkolta az egész világot. Megvolt ugyan a maga története az alkohollal és a drogokkal, de úgy tűnt, le tudja győzni a démonjait. Később azonban Parkinson-kórt diagnosztizáltak nála, ami súlyos szellemi hanyatlással is jár. 2006-ban már nagy mélységeket és magasságokat élt meg, de még mindig sokat játszott. Halála pótolhatatlan veszteség a filmrajongók számára.

Ha a depresszió tüneteit, jeleit érzi magán, akkor vegye fel a kapcsolatot háziorvosával, egy pszichiáterrel vagy pszichológussal!

A depresszió 9 meglepő jele

Egye el a depressziót!

Hozzászólások

Végre itt a tavasz, mutatjuk milyen cipő lett most a divat
Beköszöntött a tavasz, az új évszak pedig annak rendje és módja szerint magával hozta az ébredő természetet, a vérpezsdítő színeket és a legüdítőbb cipőtrendeket. Az idei szezonra határozottan az üde színfoltok, valamint a játékos vonalvezetések keveredése lesz a jellemző.
Imádod a tojást? Akkor ezt a három diétát ismerned kell!
Bár elsőre brutálisnak tűnhet a tojásdiéta, ez a kúra úgy segít gyorsan fogyni, hogy nem veszítesz közben izomtömeget.
Hogy lesz a nagy fogyás után formás a comb és a vádli?
A hölgyek szeretnének formás combokkal, a férfiak izmos vádlival büszkélkedni, ám ez nem mindenkinek adatik meg. Sok tényező közrejátszhat abban, hogy miért válhatnak esztétikailag kifogásolhatóvá az alsó végtagok.
Szeretsz bringázni? Akkor erre most nagyon figyelj!
Gyakori, hogy a kerékpárunk egész télen a fészerben, garázsban áll, de ez nem jelenti azt, hogy a tavasz beköszöntével elég csak leporolni egy kicsit, és már nyeregbe is ülhetünk.
Tanulj meg tavasszal meditálni, segítünk elkezdeni
Beköszöntött a március, ami a megújulás időszaka. Ennek pedig nem csak a ruhatárunkban és az otthonunkban kell megtörténnie, de a lelkünkben is.
Fehérjediéta a szakértőtől- 7 napos mintaétrenddel
Most, hogy itt a tavasz szeretnél gyorsan megszabadulni a feleslegtől, hogy beleférj a ruháidba. Íme egy remek étrend, ami segít megszabadítani a télen felkerült néhány kilótól.
Így segíti a fogyást az árpafűlé
Ez a zöld elixír sokat tesz az egészségünkért, a szépségünkért és az alakunkért, ezért érdemes rendszeresen kortyolgatnunk.
A legjobb tippek, hogyan maradjunk formában 50 felett
Az ötödik X után sem kell lemondanunk a mozgás öröméről és jótékony hatásairól. Sőt mi több, ez az a kor, amikor még inkább szükség van rá, hiszen nagyban hozzájárul ahhoz, hogy könnyebben átvészeljük a változásokat
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.