Mindenkinek az életében vannak hullámvölgyek, amikor kedvetlenebb, lehangoltabb, nincs motivációja, nem érdekli semmi. Ha ez tartóssá válik, a kiégés átválthat depresszióba. A nagy sztárokat sem kerülte el ez a betegség.

Hírességek, akik megharcoltak a depresszióval

A depresszió megállapításához egyszerre több tünetegyüttes fennállása kell. Mindenkinek lehet szorongásos vagy kedélytelen időszaka, amihez rossz alvás is társul. De ha az alábbi tünetekből többet – akár mindet − is felfedezünk magunkon, ráadásul hosszabb időn át, akkor érdemes szakemberhez fordulni.

  • Örömtelenség, nem talál örömet semmilyen tevékenységben
  • Ingerlékenység, hamar ugrik, ideges
  • Döntésképtelenség, egészen apró dolgokban is nehezen dönt
  • Dekoncentráltság, figyelemzavar
  • Lelassulás, a beszéd és a gondolkodás tompulása
  • Bűntudat, szégyen, gátlások
  • Szexuális érdektelenség
  • Állandó fáradtság
  • Az étvágy megváltozása
  • Alvászavar

Ryan Phillippe

A Titkok és hazugságok sztárja azt mesélte, már fiatal korában megkezdte a depresszió elleni csatát. Az életkora előrehaladtával javult a helyzet. „Én egyfajta született szomorú ember vagyok” − mondja magáról. Arra azért ügyel, hogy ez a képernyőn, a szerepeiben ne jöjjön át.

Jon Hamm

A reklámőrültek vezető karaktere, a Dont játszó Jon Hamm is megküzdött ezzel a betegséggel. Akkor vált különösen súlyossá az állapota, amikor egyetemista korában meghalt az édesapja. A családja és a barátok siettek a segítségére. „Terápiára jártam, és antidepresszánsokat szedtem, ami rövid ideig segített” − nyilatkozta néhány évvel ezelőtt.

J. K. Rowling

A világ legsikeresebb írónője sosem titkolta, hogy a legrosszabb lelkiállapotban kezdte írni a Harry Potter első részét. Súlyos kétségbeesése szülte az egyes sötét figurákat és hangulatokat. Ilyenek a dementorok, akik „kiszívják a levegőből a békét, a reményt és a boldogságot” – ahogy írja az Azkabani fogolyban. Egy interjúban úgy írta le a depresszióját, mint az érzések jéghideg hiányát. Egy írónak el is hihetjük ezt, elég érzékletes jellemzés.

Cheryl Crow

A kilencszeres Grammy-díjas énekesnő is küzdött a depresszióval, még azelőtt, mielőtt szembe kellett néznie a mellrákkal és a jóindulatú agydaganattal. „Erős melankólia van bennem” − mondta a londoni The Telegraph című lapnak 2014-ben. A zongorázás mindig sokat segített neki megtalálni és kifejezni az érzelmeit.

Ashley Judd

Ashley gyerekkorára vezeti vissza problémáját. Úgy érezte akkoriban, hogy teljesen elszigetelt és bizonytalan. Ennek következtében olyan mély szomorúságban teltek a gyermek Ashley évei, mint egy komor felnőttnek. Akkor alakult jobbá az élete, amikor terapeutához fordult. Nagy szüksége volt rá, mert, ahogy mondta: „Annyi fájdalom volt bennem”.

Gwyneth Paltrow

Gwyneth édesapja 2002-es halála után komoly depresszióban szenvedett, nagyon nehezen tudta feldolgozni, hogy elveszítette imádott apját. Az Oscar-díjas színésznő később a szülés utáni depressziót is megélte, nem is az első, hanem a második gyermeke születése után. „Úgy éreztem magam, mint egy zombi – mesélte. – Nem tudtam elérni a szívemet, nem tudtam elérni az érzelmeimet. Nem tudtam kapcsolódni” − így fogalmazta meg akkori lelkiállapotát.

Jim Carrey

A filmvásznon a legőrültebb karaktereket megformáló Carrey is elárulta, volt néhány sötét nap az életében. Nem tagadta, hogy antidepresszánsokat szedett, majd a spiritualitáshoz fordult, és tiszta életet kezdett. Most se kávét, se alkoholt, se drogokat nem fogyaszt. „Az élet túl szép ehhez” – mondja.

Robin Williams

A csodálatos művész öngyilkossága sokkolta az egész világot. Megvolt ugyan a maga története az alkohollal és a drogokkal, de úgy tűnt, le tudja győzni a démonjait. Később azonban Parkinson-kórt diagnosztizáltak nála, ami súlyos szellemi hanyatlással is jár. 2006-ban már nagy mélységeket és magasságokat élt meg, de még mindig sokat játszott. Halála pótolhatatlan veszteség a filmrajongók számára.

Ha a depresszió tüneteit, jeleit érzi magán, akkor vegye fel a kapcsolatot háziorvosával, egy pszichiáterrel vagy pszichológussal!

A depresszió 9 meglepő jele

Egye el a depressziót!

Hozzászólások

Isteni diétás vacsora néhány szem paradicsomból
Találtál a hűtőben pár szem paradicsomot, és néhány tojást? Ne is keresgélj tovább, mert máris kész a diéttás vacsorád! Mutatjuk a receptet.
Gyorsabb anyagcsere – gyorsabb fogyás
Mindannyian szeretnénk kicsit gyorsítani az anyagcserénken, ám többnyire úgy gondoljuk, a megváltoztathatatlant minek bolygatni. Bár a genetikán és az életkoron valóban nagyon sok múlik, apró trükkökkel felgyorsíthatjuk a folyamatot.
Kúszás, mászás, csimpaszkodás – Ezekkel a játékokkal lesz aktív a szünidő!
Amikor vége az ovinak és az iskolának, gyermekeink számára rengeteg idő szabadul fel. Ráadásul, a nyári időszakban még több energiájuk van és a pedagógusok helyett gyakran napközben is a szülők feladata, hogy elfáradjanak.
Bemutatkozik a kultikus női sneaker
A sneaker cipő világhírűvé vált. Ma már kétségtelen, hogy az egyik legkedveltebb lábbelinek számít mind a hölgyek mind az urak részéről. De nem csak a női- és a férfilélek van oda teljesen ezekért a cipőkért, hanem univerzálisan mindenki.
6 hatásos arcpakolás nyári gyümölcsből
Egy fárasztó nap után az arcunk is felfrissülhet, regenerálódhat a nyári gyümölcsök nyújtotta kényeztetéstől.
Ha már megtörtént a baj – diéta ételmérgezés után
A bajt jobb elkerülni, de ha már bekövetkezett, okos diétával, megfelelő élelmiszerek fogyasztásával megkönnyíthetjük a gyógyulás folyamatát.
Futás melegben: erre kell figyelni!
A futásra könnyű nemet mondani. Nem szeretünk futni, ha esik az eső vagy a hó, ha fúj szél, ha túl hideg van, és persze akkor sem, ha túl meleg.
Nyáresti sütögetés hízás nélkül
A grillezésre könnyen rá lehet kapni, mert igazán kellemes program nyárestéken. Csakhogy a kései evéssel csínján kell bánni, mert a kolbászhegyek vagy a szalonna néhány pohárka borral leöblítve könnyen megbosszulja magát, főként deréktájon.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.