A koronavírus miatti elszigeteltség drámaian megváltoztatta a hétköznapokat. A „társadalmi távolságtartás” pedig könnyen elmagányosodáshoz, levertséghez vezethet... A mentális egészsége megőrzése érdekében próbálja ki az alábbi tanácsokat!

Félelmeink és a négy fal közé zárva – 12 tipp a depresszió ellen

Vészhelyzet: extrém stressz

Ha jelenleg bizonytalan, és aggódik saját maga és szerettei sorsáért, tudnia kell, hogy ezzel nincs egyedül. Az iskolai bezárások, a sokak által eddig annyira vágyott home office és más, kormányzati korlátozások komoly hatással bírnak a hétköznapokra. A különböző rendelkezések azonban azért vannak, hogy segítsenek megakadályozni a járvány terjedését, illetve hogy lassítsák a terjedés sebességét. Sajnos azonban a népesség jelenős része már egyébként is hangulat- vagy szorongási zavarokkal küzd, amit az extrém stresszhelyzet és a már említett társadalmi távolságtartás, elhatárolódás (social distancing) tovább ronthat. Az eddig támogató, erős családtagok, barátok is bizonytalanná válhatnak: aggódhatnak például a járvány miatt kialakult pénzügyi instabilitás miatt, félhetnek a betegségtől. Mit tehet, hogy megőrizze mentális egészségét, és hogy megoldásokat találjon a depresszió ellen?

 

1. Adjon időt magának!

Teljesen normális, ha most úgy érzi, hogy képtelen átlátni a helyzetet. A pozitív és negatív érzések ezekben a napokban szinte pillanatok alatt változnak az emberekben. Figyelje meg mások, például a családja, barátai, szomszédai reakcióját. Néhány nap után a legnagyobb vészhelyzetben is csillapodnak az indulatok, tisztulnak a gondolatok.

2. Tervezzen online találkákat!

Az, hogy nem találkozhat a barátaival, még nem jelenti azt, hogy társadalmilag elszigetelten kellene élnie a következő hetekben, hónapokban. Az online tér szerencsére lehetőséget ad közös kávézásra, ebédre, vacsorára, nagy beszélgetésekre. Ezek az események rendkívül jó módszerek lehetnek a depresszió ellen.

3. Segítség az időseknek

Sok idős ember egyébként is eléggé elszigetelten él… Ráadásul nem feltétlenül használnak okostelefonokat és laptopokat, mint a fiatalabb korosztályok tagjai. Ezért eljött az idő, hogy süssön-főzzön a szomszéd néninek, bácsinak, majd egy jó könyv, újság, és persze egy kedves levél kíséretében letegye az ajtajuk elé az ajándékot. Napi néhány perces, érdeklődő telefon is már-már életmentő lehet a magányos időseknek.

 

4. Ha úgy érzi, bátran forduljon szakemberhez!

Nagyon sok szakember, azaz pszichológus, pszichiáter online tanácsadásra váltott. Ha volt megbeszélt időpontja, telefonon, skyp-on, chaten, videóchaten tud beszélni szakképzett segítővel, de új betegként is foglalkoznak önnel, ha szükséges. Ne szégyelljen segítséget kérni!

 

5. Rendszeres sport, azaz egy kicsi mozgás most is mindenkinek kell

Szakemberek szerint testmozgás közben endorfin termelődik, aminek bizonyítottan stresszcsökkentő hatása van, és szuper fegyver a depresszió ellen. Amíg teheti, menjen el sétálni az otthona közelében, fusson vagy kerékpározzon – persze szigorúan a szabályok betartásával! A lakásban is mozoghat: az interneten egyre több, közös mozgásra ösztönző edző tart órát. A sporttal ráadásul fokozhatja az immunrendszer védekező képességét is.

6. Tanuljon meg relaxálni!

Még akkor is érdemes néhány nagy lélegzetet venni, ha egyébként nem szokott semmilyen módon lazítani, meditálni. Építse be a napi rutinjába a légzőgyakorlatokat, a meditálást, a zenehallgatást, a jógát – ezekkel a módszerekkel csökkentheti a feszültséget.

7. Az egészsége védelmében

A túlzott mennyiségű alkoholfogyasztás, cigarettázás, a magas cukor- és zsírtartalmú ételek fogyasztása csak átmeneti megkönnyebbülést hoz, megoldást nem jelent a nehéz helyzetekben. Az egészséges táplálkozás, a rendszeres mozgás, az alvás rendkívül fontos, hogy ezekben az embert próbáló pillanatokban is erős maradjon szellemileg és fizikailag egyaránt.

8. Időnként zárja ki a külvilág eseményeit

Nem érdemes a nap 24 órájában figyelni a híreket, mert ez csak fokozza a szorongást, valamint növeli a depresszió kialakulásának esélyét. Persze fontos tudni, hogy mi történik a világban, milyen intézkedéseket hoznak a járvány miatt, ezért válasszon ki egy megbízható forrást, és naponta kétszer csekkolja le a híreket. A rémhíreket, pletykákat hagyja figyelmen kívül!

9. Itt az idő a takarításra, rendszerezésre

Nem csak a fertőtlenítésre gondolunk! Itt az idő, hogy végre rendet tegyen a szekrényekben, átválogassa az íróasztal fiókjában heverő hivatalos papírokat. Kisebb felújításokba is érdemes belevágni.

10. Próbáljon ki új dolgokat!

Mindig szeretett volna kötni, de soha nem volt ideje megtanulni? Most megteheti! Mint ahogy kísérletezhet a konyhában, főzhet és süthet akár minden nap. Ezek a tevékenységek azért is fontosak, mert így azt érezheti, hogy teljesített egy feladatot, ez pedig mentálisan erősebbé teszi, és segítséget jelent a depresszió ellen is.

11. Struktúrált hétköznapok

Keljen fel időben, öltözzön fel, és készítsen ütemtervet a feladatairól. Határozza meg, hogy mennyi időt tölt munkával, mikor tart ebédszünetet, mikor mozog, mikor tölt a családjával időt. Ez azoknak is fontos, akik egyedül élnek, és azoknak is, akiknek komoly logisztika az otthoni munkavégzés, a gyerekek otthoni tanítása és a háztartás vezetése.

12. Ne pánikoljon!

Ne továbbítson szorongást kiváltó híreket, ne reagáljon a negatív bejegyzésekre. Osszon meg nyugtató tartalmakat, mint például Tom Hanks és Rita Wilson videóit a karanténból.

EZ IS ÉRDEKELHETI:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.

Ajánlataink