A változókor idején nem könnyű a kívánatos testsúlyt megtartani. Sőt! Hamarabb kerül fel a hasra az úszógumi.

Kerüld el a hasi hízást a klimax után!

Van, aki beletörődik, de nem kötelező együtt élni a hasi zsírral. Nem törvényszerű a hízás a kor előrehaladtával, ezért is érdemes odafigyelni rá. Egészségügyi kockázattal is jár a túlsúly, nem csak esztétikailag nem szép. Mégis hogyan maradj szexi, nőies és csinos 50 év felett is? Mit tehetsz a hasi hízás ellen? A menopauza teljesen megváltoztatja a testet, az anyagcserét. Érdemes ebben a korban vérvizsgálatot is készíttetni. Ha egészséges vagy, akkor is érdemes életmódot váltani a klimax beköszöntével.

Miért alakul ki a hasi zsír?

Változókorban azt tapasztalhatod, hogy nem a csípőre és a combra rakódnak a plusz kilók, hanem a hasadra. Ennek oka, az alacsonyabb ösztrogénszint. Ez harmincféle hormont takar. Ezek irányítják a női test működését az alak, a külső és a ciklus tekintetében. Ezért nevezik az ösztrogént a nőiesség és a szépség hormonjának. Ez hatással van az energiaszintre, a hangulatra, a koncentrációs készségre, az ízületekre, a libidóra, a bőrre, az agy működésére is, fokozza a magnézium felvételt, védi a szívet. Az ösztrogénszint változó ebben az életszakaszban. Az egyik típusú ösztrogén, az ösztradiol szabályozza az anyagcserét és a testtömeget. Ha az ösztrogénszint csökken, az anyagcsere lelassul. Évről évre kevesebb kalória bevitelre lesz szükség. Ily módon kerül zsír a hasra. Mit tegyél?

1. Figyelj oda az étkezésre

Számold a napi bevitt kalóriákat, és 400-500 kalóriával egyél kevesebbet, mint eddig. Ez nagyjából 1500 kalória naponta, ha mozogsz is mellette.

2. A koplalás az ellenséged!

Ne koplalj! Naponta legalább 5-ször étkezz! Az étkezések kihagyása rontja az emésztést. Szokj hozzá, hogy életmódot válts, ne 1 hónap alatt akarj nagy változást elérni. A cukorháztartásod is felborulhat, még rosszul is lehetsz. Ezt ne csináld magaddal!

3. Fontos, hogy mit eszel és mikor

A legjobb, ha elmész egy dietetikushoz, aki ellát személyre szóló tanácsokkal. De fontos a rendszeres étkezés, az ételek minősége, hagyd el a cukrot és a lisztet, de legalábbis csökkentsd a mennyiségüket. Egyél sok zöldséget, gyümölcsöt is, de ha lehet, délelőtt! Sovány húst is egyél, halat, tojást, joghurtot, ha pedig vegetáriánus vagy, szintén figyelj oda a fehérjebevitelre. Figyelj oda a folyadékbevitelre is! Igyál meg napi 3 liter vizet!

4. Ne hagyd ki az étkezésből a természetes zsiradékot!

Egyél magvakat, diót, vagy tökmagot, szotyit, de ne hagyd ki a napi étkezésedből az avokádót vagy az olívaolajat sem. Ezekre is szüksége van a szervezetednek, ha le akarsz adni a hasi hájból. Persze ezeknek a mennyisége is fontos, ne ess túlzásba sem! 2 evőkanál dió, 1/2 avokádó, 1 evőkanál olívaolaj bőven elegendő.

5. Rendszeresen mozogj!

Elengedhetetlen része az egészséges életmódnak a mozgás. Ezt nyilván tudod. Lassan vezesd be az életedbe, ha eddig nem tetted. A kezdeti 15-30 perc is eredmény hoz, ha minden nap csinálod. Napi 10000 lépés is alapja lehet a mozgásodnak. Heti 3×1 óra aktív mozgás már nagyon sokat segít. Ez lehet úszás, jóga, torna, vagy futás. Természetesen jó, ha kombinálod őket, és mindenképp olyan mozgást válassz, ami örömöt okoz.

6. Tapasztald meg a saját működésed

A fentiek betartásával egészen biztos, hogy karcsú maradsz vagy pedig sikerül leadnod a felesleges kilókat. Nagyon fontos, hogy figyeld meg önmagad, a tested működését, és ne kínozd magad. Legyen örömöd az egész folyamatban. Tapasztalataidról vezethetsz naplót, és figyeld meg a hangulataidat is. A jóga ebben a korban fantasztikusan jó. Lélekben is egyensúlyba hoz. A meditációt is megtanulhatod, vagy légzéstechnikákat is gyakorolhatsz. Annyira egyedi a változás minden embernél, hogy keresd meg a te saját változásod ütemét, és ne feledkezz arról az alapról, hogy szeresd önmagad!

Nagyon lelkes, és jó életmódváltást! Hidd el, megéri a kitartás! Nem csak egészséges, de nagyon csinos lehetsz ebben a korban is!

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink