Sokan vagyunk, akiknek hol sikerül fogyni, hol nem, de többnyire hol nem. A tudás már rég ott van a fejünkben, nem kérdés, mit és hogyan kellene, csak az elindulás, utána meg a kitartás hiányzik. Pedig a motiváció a fogyókúra leglényegesebb eleme!

„Miért nem vagyok kitartó az életmódváltásban?”

Akarod-e?

A kérdés mindig az, hogy készen állunk-e a változásra. Fejben állunk készen? Vagy már át tudjuk fordítani tettekbe is a csodás elméleteinket? Egy elmélet szerint hat fázisa van a változásnak. Az első szakasz az elmélkedés. Ilyeneken morfondírozunk, hogy: Igen, hallottam, hogy a mozgás nagyon jót tesz, de most sokkal jobb a kanapén fetrengeni. A második szakasz az elmélkedés egy másik fázisa, amikor már fajsúlyosabban jelenik meg a téma: Ha így folytatom, beteg leszek, és gyógyszereket kell szednem, talán a mozgás segíthetne ezt megelőzni. A harmadik szakasz az előkészítés: A barátnőm rádumált, hogy együtt menjünk el kocogni, végül is teszek egy kísérletet. A negyedik szakasz az akcióba lépés: Sétálunk minden reggel fél órát, és rájöttem, ez fantasztikus. Az ötödik a karbantartás: már lement 6 kiló, nem adom fel a kocogást. A hatodik pedig az újrahasznosítás: A munkahelyi problémáim miatt megtorpantam egy kicsit, de már túl vagyok a nehezén, tudok figyelni az egészséges életmódra, és a kitartás is megvan.

Az emberek nagy része napokat, heteket, hónapokat vagy akár éveket töpreng azon, hogy meg kellene változtatnia az életét. Sokáig csak a szemlélődés mezsgyéjén mozognak, valamiért nem tudják megtenni a kezdő lépést. Vajon mi hiányzik az elindulás és a kitartás, mi az a mélyen gyökerező ok, amiért nem sikerül?

Ismerd fel, hogy addig soha nem változik semmi az életedben, amíg folyamatosan szorongsz.

Meddig szenvedsz még?

A változás akkor tud megtörténni, amikor rájön az ember arra, hogy a fájdalom, amit átél, messze meghaladja azt a munkát, amit a változtatásba kell fektetni. Magyarul: amikor már egyszerűbb változtatni, mint szenvedni, kínlódni. Addig pedig marad a szorongás. Meg lehet azt is szokni, már akinek ez jó. Tisztázni kell, mi okozza a szorongást: kérdezd meg magadtól, hogy mi ad örömet az életben, kérdezd meg magadtól, hogy valójában mik az álmaid, és mi akadályoz meg abban, hogy elérd az álomsúlyt. Tárd fel, mi az, ami a legjobban megijeszt. Van, akit az első emelkedett vércukorérték ébreszt fel, és az inzulinozástól való félelem fordítja új irányba. A motiváció két érzésen alapul: a közeledés az öröm felé és a távolodás a félelemtől. Konkretizáld, mi ez a két dolog az életedben, mi a cél, mi a pokol. Ha mélyen tagadásban vagy, még nem állsz készen a változásra. Ha hajlandó vagy nyitni, szembenézni a valósággal és a tükörképeddel, és kimondani az igazságot az életedről, akkor már jó úton jársz.

Motivációs tippek

  1. Ne feledd a 21 napos szabályt! Ha ragaszkodsz valamihez 21 napig, az szokássá válik. Vegyél egy falinaptárt, jelöld ki a 21. napot, aztán hajrá. Minden este húzd át pirossal az aktuális napot, hiszen azt a csatát megnyerted.
  2. Jutalmazd meg magad az első 5 kiló, az első 10 kiló után feltétlenül. Persze ne édességgel. Nem kell nyilván vagyonokat költeni, de a régóta vágyott könyvet vagy egy masszázst mindenképpen megérdemelsz, ha már ilyen ügyes voltál.

Keress egy sportoló példaképet!

Amikor éppen el akarnád lógni a mozgást, és a kitartás az edzésben is problémát okoz, akkor emlékeztesd magad, hogy mi lett volna az olimpiai bajnokokból, ha így gondolkodtak volna. Mozgás közben is lehet azzal játszani, hogy „Olyan vagyok, mint Rocky!”, vagy „Úgy futok, mint egy gazella”. Ne hitetlenkedj, a gondolat teremtő ereje ma már nem kérdés. A lomha lajhárt már úgyis ismered, tapasztald meg, mi lehet a másik oldalon.

A klasszikus: A régi fotó

Mindenkinek van olyan képe, amire sóhajtva néz, hogy na, igen, akkor aztán igazán jól néztem ki. 30 fölött már csak az elmúlt tíz évből válogass, ne az érettségi idejéből. A képet teheted a hűtőszekrényre, a fürdőszobatükörre, az íróasztalára, lehet ez a képernyővédő vagy háttérkép az okostelefonon.

 

EZ IS ÉRDEKELHETI:

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink