Mindenki sokáig akar élni – ez nem újdonság. Na de nem mindegy, hogy milyen testben öregszik meg az ember! Túl az esztétikumon a táplálkozásoddal, életmódoddal sokat tehetsz azért, hogy minél tovább egészséges és energikus maradj.

Nem akarsz öregedni? Mutatjuk, mit érdemes enni!

A szuper kozmetikai (és plasztikai) kezelések, a legújabb kenceficék használata mellett az étkezéseddel tehetsz a legtöbbet az öregedés lassításáért. Ezúttal nem csak arról van szó, hogy a helyes táplálkozással kevesebb lesz a ránc, az ősz hajszál, és több az energia, az életerő. A megfelelő étrend megtalálásával és megtartásával sokat tehetsz azért, hogy ne csak tovább, de egészségesen is élj. Amennyiben körültekintően választod meg, hogy mi kerül a tányérodra, azzal nem csak az alakodra vigyázol. Csökkented a magas vérnyomás, a diabétesz, a szív- és érrendszeri betegségek, a rák kialakulásának esélyét. Mindezt már számos több évtizedes kutatás bizonyítja, ezek legfontosabb megállapításait vesszük most górcső alá szakértőnk, dr. Farkas Kitti segítségével. Az örök fiatalság forrását mi sem találtuk meg, de érdemes megszívlelned az alábbiakat. Lássuk, miként tehetsz a legtöbbet magadért, az öregedés elllen a konyhában és az étkezőasztalnál!

A mediterrán diéta a jolly joker?

diakcsemege, nasi, snack, öregedés

A magvak a népszerű mediterrán diétában is ajánlottak.

A teljes kiőrlésű gabonafélék, az olajos magvak, az extraszűz olívaolaj, a sok friss zöldség, gyümölcs, a nagy mennyiségben fogyasztott olajos húsú hal lenne a válasz a fiatalság kérdésére? Többévtizedes kutatások bizonyítják, hogy a mediterrán étrend szerinti táplálkozás csökkenti a szívroham, a sztrók esélyét, miközben növeli a várható élettartamot. Ezen étrend szépsége, hogy
egyáltalán nem szigorú, nem preferál és nem tilt egyetlen ételcsoportot sem. Az alapanyagok kombinációja végtelen, úgy ehetsz változatosan, hogy közben az egészségedre is vigyázol. Cseréld le a vörös húst olajos húsú halakra (például lazac, hering, makréla, szardínia, tonhal) – edd ezeket hetente háromszor. És ne felejts el minden fogás mellé nagy adag salátát enni, különféle zöldségekből, nyakon öntve minőségi olívaolajjal. Így még a minőségi, száraz vörösbor is belefér időnként az étrendbe.

Szakértőnk véleménye: A mediterrán diéta lényege: nagyon sokzöldség, gyümölcs, magvak, tengeri halak, kagyló, rák, valamint olívaolaj-használat és mérsékelt vörösbor-fogyasztás. Ezek a természetes alapanyagok, amelyeket általában frissen sült, illetve nyers formában fogyasztanak. Valóban nagyon egészségesek, tele vitaminokkal és ásványi anyagokkal, tápanyagokban gazdag és nagyszerű ételek készíthetők belőlük. Szénhidrátban szegény, de fehérjében gazdag, nem feldolgozott fogásokat készítenek, ami tökéletes az egészséges testsúly szempontjából is. Amire vigyázni kell, az az, hogy az olívaolaj, a magok és a halak zsiradéktartalma magas, és hiába úgynevezett „egészséges” zsírokról beszélünk, túlzott bevitelüket nem ajánlom. A napi tápanyagbevitel során kb. 30-35% legyen a zsírbevitel, ennél több ne.

Demencia ellen vesd be az áfonyát!

Nem véletlenül kapta meg ez az aprócska kék gyümölcs a superfood címkét. Az áfonya ugyanis telis-tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal. Ahogy azt az utóbbi évek kutatásai bizonyítják, bizony hatékony fegyver a demencia, az öregedés ellen, köszönhetően a benne található antioxidánsoknak, flavonoidoknak. Ez az aprócska gyümölcs serkenti az agyunk működését, és óvja az egészségét. Persze nem azt mondjuk, hogy az áfonya önmagában csodaszer, és mindössze egyetlen gyümölcs elég ahhoz, hogy kivédd a demenciát. De az tény, hogy csökkenti a betegség kialakulásának kockázatát.

Szakértőnk véleménye: Valóban, a kék áfonya gyümölcsében és levében található antocianidin nevű antioxidáns többek között képes az E- és C-vitamin hatásfokát is növelni, így a védekezőképességünket is javítani. Az antioxidánsok úgy segítik a szervezetünket, hogy védelmet nyújtanak a szabadgyökök ellen, melyek az emberi test sejtjeit roncsolják. Ezáltal csökkenthetik nemcsak a demencia, de a daganatos betegségek kockázatát is.

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ez a legjobb őszi vacsora, ha le akarsz dobni pár kilót
A francia hagymalevesek ízvilágát varázsolhatod az asztalra ezzel a recepttel. Olcsó, egyszerű és nagyon finom! A fűszeres, krémes mártásban sült cukkinispagetti méltán lehet az ősz egyik legkedveltebb vacsorája nálad is!
Így kerüld el az őszi depressziót, ez a legjobb trükk
Ahogy a nyári napok véget érnek és beköszönt az ősz, szinte törvényszerű, hogy sokkal rosszabb lesz a kedvünk. De miért? És mit tegyünk ellene?
Íme a nagy bőrtípus teszt! Mutatjuk, hogy kell ápolni az arcod
A legtöbben nem vagyunk pontosan tisztában azzal, hogy milyen is a bőrtípusunk, így gyakran nem is olyan termékeket használunk, amelyek nekünk valók. Épp ezért érdemes ennek utánajárni!
Mennyei cukormentes csokitorta őszre
Azt hitted, hogy ha fogyókúrázol, a csokoládé szigorúan tilos? Pedig nem, ha étcsokiról van szó! Építsd bele a diétádba, mutatjuk, miért!
Tésztát és pizzát esznek egész nap, mégsem híznak: íme az olasz titok
Az olaszok híresek arról, hogy imádják a konyhájukat, és aki járt már Itáliában, pontosan tudja, hogy miért: finom ízek, minőségi alapanyagok, és az ember csak utólag gondolkodik el azon, vajon ennyi tészta után hogyhogy nincsenek tele az olasz utcák túlsúlyos emberekkel.
Főtt tojás vagy lágy tojás? Melyik az egészségesebb?
A hatékony diéta titka a fehérjében és tápanyagokban dús reggeli, hiszen így egészen délig nem leszel újra éhes, így a délelőtti nassolás kimarad a napi menüből.
Nem mindegy, miből főzöl: lisztválasztó kisokos
A liszt egy fontos alapanyag, amelyet sokféle étel elkészítéséhez használunk. Egyes fajták azonban egészségesebbek, mint mások. Honnan tudjuk, hogy melyiket válasszuk? Mutatjuk!
Roppanó falatok, kirobbanó ízek: Őszi vitaminsaláták
Az őszi elején még mindig vágyunk a friss, nyári ízekre, ezrét érdemes minden étkezésünket kiegészíteni egy finom idénysalátával. Ezekkel nem csak az ételeinket dobjuk fel, de a szervezetünket is feltöltjük vitaminokkal.

Ajánlataink