Ha igazán eltökéltek vagyunk a fogyókúránkat illetően, pár kiló „ledobásáért” szinte bármire képesek lennénk. Ilyenkor bújjuk az internetet, ahol azonban rengeteg rossz tanácsot, téves megállapítást olvashatunk. Összeszedtünk néhány elterjedt mítoszt, hibát.

A legelterjedtebb diétás tévhitek, amiket a neten találtunk

1. FOGYHATUNK KIZÁRÓLAG EGY-EGY TESTRÉSZÜNKRŐL

Milyen szép is lenne, ha úgy tudnánk fogyni, hogy csak a hasunk lesz laposabb, a mellünk és a fenekünk pedig feszes és kerek marad, olyan, mint volt. És igen, sajnos akármennyi hasprést nyomunk le esténként, attól még nem érünk el gyors és látványos eredményt. Edzés során természetesen erősíthetünk, formálhatunk egy-egy izomcsoportot, de a fogyást nem tudjuk úgy elérni, hogy csak egy-egy területre koncentrálunk. El kell fogadnunk, hogy a testünk teljes egész, amely folyamatosan formálódik a fogyókúra során. Ehhez a formálódáshoz pedig testmozgás és helyes étrend kell. A has formálásánál maradva: ha lapos hasat, vékony derekat szeretnénk, a hasizomerősítő gyakorlatok mellett iktassuk be az edzéstervünkbe a kardióedzést is, és felejtsük el a finomított szénhidrátokat, cukrokat.

2. A GYORS DIÉTÁK HATÉKONYAK

Igen, két hét alatt koplalással fogyunk 10 kilót. De mi lesz utána? A jojóeffektust mindannyian ismerjük: amint abbahagyjuk a sanyargató étrendet, a leadott kilók duplán jönnek vissza. Ezekkel a diétákkal az a baj, hogy hosszú távon nem fenntarthatók. A szervezet nem kap elég tápanyagot, ráadásul az edzéshez és egyáltalán, a napi teendőink elvégzéséhez sem lesz elég erőnk. Persze, ha gyorsan fogyni kell, pár napig jelentősebben visszavehetünk az energiabevitelből – de mivel igen egészségtelen, nem javasolt az ennél hosszabb távú, túl szigorú megvonásokat tartalmazó étrendek követése. Próbáljunk türelmesek maradni, elégedjünk meg heti fél-egy kiló fogyással, mozogjunk sokat, a táplálkozásunk pedig legyen kiegyensúlyozott.

3. EREDMÉNYESEBB A FOGYÁS, HA ERŐSÍTÉS HELYETT KARDIÓZUNK

Ez így nem igaz! A kardió persze nagyon fontos, ha fogyni szeretnénk, de ugyanígy nélkülözhetetlen a súlyzós, erősítő edzés is. Sőt, az izomépítés kifejezetten fontos: ha több az izmunk, nyugalmi állapotban is több kalóriát égetünk, főleg igaz ez, ha edzésről van szó. Tehát: minél több az izom, annál gyorsabb a fogyás.

4. MÁSOKNÁL IS MŰKÖDÖTT

Egyre többen követik azokat a fogyókúrákat, amelyeket a hírességek, és sokkal könnyebben ugrunk bele egy-egy új diétába, mozgásformába, ha látjuk, hogy például a barátnőnknek segített. Azt azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy különbözőek vagyunk, a szervezetünk máshogy reagál az erősítésre, a különböző sportokra, más tápanyagokat igényel nagyobb mennyiségben, és így tovább. Ezért fontos, hogy mielőtt drasztikus vagy az addigi étrendünktől nagyban eltérő diétába kezdünk, mindenképpen kérjük ki orvos, dietetikus véleményét. Ugyanez igaz a sportra is: ha új edzésen törjük a fejünket, kérjük edző segítségét.

5. HA KEMÉNYEN EDZÜNK, BÁRMIT EHETÜNK

Kiadós edzés után jutalomként egy hatalmas hamburger vagy egy nagy tábla csoki. Ismerős? Sokan díjazzuk magunkat ilyesféleképpen, vagy eszünk meg ebédre egy egész pizzát, ha tudjuk, hogy este edzeni fogunk. Persze rosszul tesszük, hiszen ezek az ételek nemcsak azért kerülendők, mert hizlalnak, hanem azért is, mert túl nehezek, zsírosak. Ha tartós változást szeretnénk elérni, nem csak többet kell mozognunk, de az étkezésben is fontos változásokat kell eszközölnünk. A fogyás sokak szerint 30 százalékban az edzésen és 70 százalékban az étkezésen múlik. Mert persze hajlamosak vagyunk az edzéseinket túlbecsülni, az étkezéseket pedig alulértékelni – ami a kalória mennyiségét illeti. Egy kis sajtburgert például több mint 30 perc futással dolgozhatunk le, egy pizzaszeletet pedig 45 percnyi biciklizéssel.

Ezek is érdekelhetnek!

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink