Aki életmódváltásra adta a fejét, azzal illik tapintatosan bánni. Még ha úgy is hisszük, hogy nekünk vannak a legpazarabb diétás ötleteink, akkor is hagyjuk meg a másiknak a döntés szabadságát, hogy érdekli-e vagy sem. Íme, néhány mondat, amit érdemes kerülni, ha szóba jön a kilók elleni harc.

6 megjegyzés, amit ne mondj egy életmódváltónak

Mivel mindannyian diétaszakértők vagyunk, könnyen esünk abba a hibába, hogy merő jószándékból osztjuk az észt annak, aki valóban elszánt és küzd az életmódváltással. Pedig jobb, ha néha inkább lakatot teszünk a szánkra, mert sok fogyókúrázó inkább kiborul a megjegyzésektől, tanácsoktól, és bánatában újra enni kezd.

 

„Ezt már próbáltad?”

Kéretlenül ne adjunk senkinek tanácsot, még segítő szándékkal sem. Ha nem kérdezi, mire esküszünk, akkor végképp ne kezdjük el ecsetelgetni, hogyan tudná eltüntetni azt a felesleges zsírt a hasáról. Ne akarjuk megmondani a másik embernek, hogy mit kellene ennie, mit nem, melyik diéta most a menő, és mitől lenne még hatékonyabb a fogyása. Bőven elég, ha erőt és kitartást kívánunk az elhatározásához.

„Csak kevesebbet kell enni!”

Ha ez ilyen egyszerű lenne. Talán a legbántóbb megjegyzés arra utalni, hogy a másik rémesen sokat eszik. Ennél már csak az a sértőbb, ha ezt még tovább fokozzuk: ha én ennyit ennék, mint te, már akkora lennék… Higgyük el, hogy a másik egyrészt tudja, hogy mit szabad és mit nem, illetve vegyük azt is számításba, hogy például egy 100 kilós fogyni vágyónak a létfenntartáshoz több energiára van szüksége, mint egy 70 kilósnak.

„Csináltam neked fogyis sütit”

Ha nem akarunk kínos helyzetbe kerülni, akkor ne akarjuk meglepni a fogyókúrázót semmivel. Bízzuk rá, el tudja dönteni, hogy mit akar enni. Ha meg vendégségbe érkezik, akkor kérdezzük meg előtte, hogy mit enne szívesen, mert lehet, hogy az általunk gondolt desszert egyáltalán nem fér bele a napi tervezett kalóriamennyiségbe. Ha szeretnénk támogatni a tervében, akkor mindig kérjük ki a véleményét, ne hozzuk kényszerhelyzetbe.

„Végre úgy nézel ki, ahogy megismertelek!”

Lássuk be, ennél hervasztóbbat nehéz lenne mondani a párunknak, barátunknak, akár nőről, akár férfiről van szó. Ne kérdőjelezzük már meg az elmúlt 5-10-20 évet, csak azért, mert nem őrizte meg gimnazista formáját. Azt se mondjuk, hogy még jobban foglak szeretni vagy még jobban kívánlak, ha lefogysz, mert ez is csak a rossz érzéseket kapcsolja be. Támogassuk erőfeszítéseit, és mindig hozzuk a tudomására, hogy mennyire becsüljük az elszántságáért.

„Egy falattól még semmi bajod nem lesz!”

Soha ne csábítgassuk a életmódváltót, különösen ne ilyen lekicsinylő stílusban. Ha valaki elszánt, akkor nem fog édességet enni, mert könnyebb lemondani róla, mint egy falat után tovább sóvárogni. Fogyókúrázó családtagjainkat, barátainkat ne csábítgassuk pizzériába vagy cukrászdába, engedjük meg nekik, hogy olyan éttermet válasszanak, ahol ők is találnak az étrendjükbe beilleszthető ételeket. Mindenkinek kellemetlen azt látni, hogy a fogyókúrázó eszik egy levest, aztán órákig azt nézi, a többiek hogyan habzsolnak. Ne tegyük ki ennek hősiesen küzdő szeretteinket.

„Mennyit edzettél ma?”

Ehhez sincsen semmi közünk. Az effajta kérdezősködésnek könnyen ellenőrző, számon kérő felhangja van, ami ismét csak ellenállást, lázadást szül. Sokkal építőbb és támogatóbb, ha mozogni hívjuk hősünket, akár egy könnyed séta vagy túrázás erejéig. A konditermet bízzuk rá, ne atyáskodjunk felette.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink