A legendás tévés nem kevesebbel büszkélkedhet, mint hogy alig fél év alatt 18 kilót fogyott! Bay Éva még tavaly nyáron fogott komoly életmódváltásba: azóta sokkal tudatosabban táplálkozik, és rendszeresen tornázik.

Bay Éva: „Belenézek a tükörbe, és tetszik, amit látok”

Bay Éva a tőle megszokott derűvel sorolja azokat az „engedményeket”, amelyeket a három és fél évtizedes képernyős pályafutása után a nyugdíjba vonulásakor tett magának néhány esztendővel ezelőtt.

– Akkoriban úgy voltam vele, mostantól kezdve egy kicsit elengedhetem magam, már nem kell annyira odafigyelnem az alakomra, Arra gondoltam, túl a hatvanon már nem vonok meg magamtól semmit. Attól kezdve az életem arról szólt, hogy jókat ettem, társaságba jártam, nagyokat kártyáztam a barátnőimmel, velük is hatalmasakat kajáltunk, vagyis élveztem az életet. Ennek az lett a következménye, hogy egyre nagyobb méretű ruhákat kellett vennem: minden egyes új holminál azt tartottam szem előtt, hogy ápoljon és eltakarjon, hogy ne tűnjek bennük nagyon kövérnek.

– A férjemnek, aki harminchét évi házasság után most is nagyon szeret, telten is tetszettem – folytatja Éva. – Laci elfogadta, hogy kikerekedtem, és többnyire humorral kezelte a gömbölydedségemet, de egy idő után engem már nagyon zavart, hogy erősen meghíztam. Ezzel együtt nem sokat tettem azért, hogy megszabaduljak a pluszkilóimtól. Néha ugyan megembereltem magam és végigcsináltam egy-egy ripsz-ropsz fogyókúrát, amivel tíz nap alatt öt kilót leadtam, és akkor egy rövid ideig csinibb lettem, de amint abbahagytam a diétát, azonnal visszajött a felesleg. Tavaly tavasszal már 87 kilót mutatott a mérleg: akkor döntöttem úgy, hogy ezen mindenképpen változtatni szeretnék!

Tudatosabban, egészségesebben

Végül egy munka kapcsán sodorta Éva elé az élet azt a lehetőséget, amely meghozta számára a régóta várt fordulatot.

– Tavaly nyáron kaptam egy televíziós felkérést: Gönczi Gábort kellett felkonferálnom, aki tavasszal rövid idő alatt több mint tíz kilót adott le egy gyógynövénykivonatnak köszönhetően – meséli az egykori tévés. – Gábor történetét hallgatva felmerült bennem: mi lenne, ha én is kipróbálnám? Július elején kezdtem el, fokozatosan mentek le rólam a kilók, és közben elkezdtem egyre tudatosabban és egészségesebben táplálkozni.

Újra jók Évára azok a ruhái, amiket húsz évvel ezelőtt hordott

Életmódváltás a javából!

Az egykori műsorvezető ma már jóval kevesebbet eszik, mint korábban, az elmúlt időszakban az étrendjén is sokat változtatott. De mint mondja, arra mindig nagyon ügyelt, hogy kerülje az egyoldalú táplálkozást.

– Tegnapról maradt finom zöldségleves májgaluskával, amit én csináltam. Ezután jöhet a friss tökfőzelék petrezselymes új krumplival, meg tükörtojással, ezt terveztem ma ebédre. Szerintem tök finom lesz! – neveti el magát. – Az elmúlt hónapokban rákaptam a chiamagra, olyannyira, hogy mostanra a reggelim elmaradhatatlan része lett. Kevés húst eszem, kenyérfélét is ritkán fogyasztok, zöldségből, sajtból, túróból viszont annál több kerül az asztalra. A fehér cukorról végleg lemondtam, és már egyáltalán nem kívánom az édességet sem. A keserűcsokit viszont imádom, a minap kaptam a barátaimtól kilencven százalékos kakaótartalmú csokit: abból szívesen elmajszolok egy-két kockát, egy pohár vörösbort kortyolgatva, ennél finomabb párosítás nincs is! És ezt akár vacsorának is betudhatom. Délután és este már úgysem eszem, és nem is kívánom az ételt, pedig a nap második felében már be sem veszem a kapszulát.

A sport sem marad el!

Bay Éva az egészséges táplálkozás mellett arra is odafigyel, hogy rendszeresen mozogjon.

– Normál esetben hetente kétszer járok tornázni – meséli. – Most a vírus miatt ez a lehetőség kiesett, de szerencsére a házunkban van egy szuterén rész, ott kialakítottunk egy kis konditermet, ahová rendszeresen lemegyünk az urammal. Amíg ő fekvenyom, engem vár a nagy labdám, a combgépem, a szobabiciklim, meg néhány súlyzó… Ráadásul a szuterénben kellemesen hűvös van, tehát ott nyáron is simán lehet edzeni, amikor egyébként is szünetel a tornám.

 

Bay Éva és férje

Bay Éva és férje, Marczali László

„A férjem rendkívül büszke rám”

Éva saját bevallása szerint most tökéletesen érzi magát a bőrében. Mi több, felettébb élvezi, hogy 48-as helyett ma már 40-es méretű ruhákat hord.

– Újra jók rám azok a rucijaim, amiket húsz évvel ezelőtt hordtam – újságolja. – Pár napja lehoztam a padlásról egy fehér selyemblúzt: puffos ujjú, megkötős, mostanában megint divatba jött ez a fazon. Képzeld, ez egy 25-30 éves darabom, sajnáltam kidobni, mert nagyon szép, mindig tetszett, és most újra rám jön, ami isteni érzés!

– A férjem is nagyon örült az átalakulásomnak – teszi hozzá Bay Éva. – Azzal együtt, hogy az elején sokszor nehéz volt elviselnie engem, mert attól, hogy fogytam, kicsit hisztisebb, idegesebb meg lobbanékonyabb lettem. Egyébként rendkívül büszke arra, amit elértem. Július elején lesz egy éve, hogy életmódot váltottam, azóta tartom a súlyomat, én pedig erre vagyok a legbüszkébb. Arra, hogy belenézek a tükörbe, és tetszik, amit látok.

 

EZ IS ÉRDEKELHETI:

Hozzászólások

Állandóan fáradt, és nem tudja, miért? Talán ez az oka!
Ha gyakran küzd kínzó fáradtsággal, és folyton kimerültnek érzi magát, akkor előfordulhat, hogy a mellékvese okozza a problémát. De ne aggódjon, mutatjuk a megoldást!
Zabpelyhes brokkolifasírt – alakkímélő finomság ebédre, vacsorára
Nagyon egészséges és rendkívül egyszerűen elkészíthető fogás a ropogós brokkolifasírt! Kovács Judit dietetikus, szakács és Ujvári Szilvia cukrász receptje következik.
Málnás brownie – A nap kedvenc egészséges desszertje
A brownie finom, a málna csodás, ha a kettőt összepárosítjuk, abból valami igazán fenséges édesség születhet.
Fájdalom sport közben – Ekkor kell orvoshoz fordulni!
A sport, az edzések, a versenyek óhatatlanul fájdalommal járnak – de különbséget kell tenni a „jó” és a „rossz” fájdalom között!
Házi granola kókusszal – A nap kedvenc egészséges desszertje
Érdemes a bolti, gyakran agyoncukrozott változat helyett otthon elkészíteni a granolát: tápláló, egészséges és nagyon finom reggeli!
„Fogyni akarok, de mikor csökkentem az ételadagokat, szédülni kezdek...”
Sok esetben azért nem tart ki a fogyni vágyó az új étrendje mellett, mert a drasztikus kalóriamegvonás miatt rossz lesz a közérzete. Kovács Judit dietetikus tanácsai segíthetnek elkerülni a problémát.
Színterápia: Hogy működik, miben segít?
Már az ókorban is hittek a színek és fények gyógyító erejében. A színterápiát napjainkban a modern orvostudomány is egyre többet használja!
Fahéjas csiga – A nap kedvenc egészséges desszertje
Hogyan készül az egészséges fahéjas csiga? A megoldás: kevesebb cukor, nulla vaj vagy margarin, lecserélt fehér liszt – és egy titkos hozzávaló.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.