A diétázók egyik alaptétele: „lefekvés előtt már nem eszünk”. De mit tegyünk, ha ránk tör az éhség? korgó gyomorral elaludni sem egyszerű. Szerencsére akad néhány harapnivaló, amiből bűntudat nélkül ehetünk egy keveset alvás előtt. Persze nem minden este…

Mit tegyünk, ha ránk tör az éhség este?

Ami beleférhet

Egy tál müzli

Felejtse el az agyoncukrozott gabonapelyheket. Nem csak a derékmérete bánja, de rosszabbul is alszik majd tőle. Este csak a teljes kiőrlésű, alacsony szénhidráttartalmú pelyhek jöhetnek szóba egy kevés alacsony zsírtartalmú tejjel nyakon öntve. Könnyű megemészteni, és egy kisebb tálnyi müzli nem tartalmaz 200 kalóriánál többet.

Zsírszegény csokipuding

Nem ez a kedvencünk a listából, de a szükség olykor nagy úr. Egy kisebb pohárnyinál ne egyen többet ebből az édességből – higgye el, ennyitől is kellemesen jóllakik, ami az alváshoz épp elég. Óvatosan válasszon a boltban: ne csak a zsírtartalmat nézze a dobozon, ügyeljen arra is, hogy alacsony cukortartalmú legyen. Legjobb, ha a cukorbetegek által is fogyasztható terméket veszi le a polcról.

Zsírszegény görög joghurt

Mindössze 100-150 kalóriát tartalmaz, ám fehérjében gazdag. A joghurt a gyomrot is „nyugtatja”, így nyugodtan alhat majd, kisebb eséllyel lesz éjszaka gyomorpanasza. Csak natúr joghurtot fogyasszon, este kerülje a gyümölccsel (és cukorral) ízesített fajtákat.

Két szelet pulykamell

A pulykahúsban található triptofánoknak köszönhetően könnyebben szenderedünk el, ráadásul a gyomrot sem terheli meg. Kalóriatartalma alacsony, fehérjetartalma magas – egészséges választás estére. A nehéz köretet azonban jobb, ha elfelejtjük.

Mogyoróvajas alma

Egyetlen szem almához elég egy teáskanálnyi mogyoróvaj. A kettő együtt kellemesen eltelít anélkül, hogy elnehezítené a gyomrot.

Bébirépa

Ropogós, finom és tele van vitaminnal. mi kell még? Ezek az apró kis falatok éppen annyira telítenek el, hogy elverjék a farkaséhséget, ám a diétánkat sem teszik tönkre, hiszen nagyon alacsony a kalóriatartalmuk

Banán

Lassan felszívódó szénhidrátot tartalmaz, így fogyasztása után jó ideig nem kell az éhségtől tartanunk. Ráadásul edényeket sem piszkolunk össze feleslegesen, ha banánt majszolunk este.

És amit jobb, ha elkerül!

Nem csak azért jobb, ha hanyagolja ezeket az ételeket, italokat alvás előtt, mert tart a súlyfeleslegtől, de a gyomrára is komoly terhet róhatnak, ami hosszú távon egészségügyi problémákhoz vezethet.

Alkohol

Lehet, hogy kissé bódult állapotban könnyebben alszunk el, ám az éjszakánk nem lesz olyan pihentető, mintha nem néztünk volna a pohár fenekére. Arról nem is beszélve, milyen sok kalóriát tartalmaznak az alkoholos italok. Hosszú távon az egészségünkre is kedvezőtlen hatással lehet: könnyebben kialakulhat reflux azoknál, akik gyakran isznak alkoholt lefekvés előtt.

Kávé

Mondani sem kell, ha jót akarunk aludni, hagyjuk az utolsó kávét délutánra. Nem csak az álmunkat űzi el, a gyomrunkra is káros hatással van.

Csokoládé

Cukorral és zsírral teli, sőt a koffeintartalma is magas, így nem tanácsos alvás előtt táblányi csokit magunkba tömni. Akkor sem döntünk jól, ha fekete csokit választunk.

Szénsavas (cukros) üdítők

Napközben sem ajánlott túl sokat fogyasztani ezekből az italokból, hiszen a sok szénsav megterheli a gyomrot, de ezek a szomjoltásban sem igazán nyerők, a vízzel nem vehetik fel a versenyt.

Sajt egy újabb zsíros étel, amit nem javasolt alvás előtt fogyasztani. De ha mindenképp sajtot kívánnánk, válasszunk okosan: inkább parmezánt együnk, mint a zsírosabb fetát.

Dió

Nagyon egészséges, de fogyasszuk inkább napközben. Az este fogyasztott dió növelheti a reflux kialakulásának veszélyét, és jobban tesszük, ha elkerüljük a késői órákban a kesut, a földimogyorót vagy a makadámdiót. Ha nem bírjuk megállni, hogy magozzunk, ropogtassunk inkább pisztáciát vagy mandulát – ezek kevesebb gondot okoznak.

Citrusfélék

Magas savtartalmuk miatt éjszaka erősen megterhelik a gyomrot. A legrosszabb választás ilyenkor egy nagy pohár narancslé vagy egy zöld alma. Ha mégis almát ennénk, inkább pirosat válasszunk, az kevésbé „nyomja” meg a gyomrot – bár emberfüggő, kire milyen hatással van.

Az állandó éhség nyomában

ŰZZE EL AZ ÉHSÉGET! 10  tipp,  trükk,  ételről,  italról

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.