A kókuszról elsősorban a kókuszgolyó jut az ember eszébe. De aki csak ennyit tud róla, most nagyon meg fog lepődni. Merthogy ez az egzotikus gyümölcs többféle formában igazi jolly joker lehet az egészséges étrendben.

Diétázzunk kókusszal!

Nem csak a kókuszreszelék létezik

A kókuszdió mindannyiunk számára ismerős, színe eleinte fehér, aztán az érés során megbarnul és csontossá keményedik. magnéziumot, kimagasló mennyiségben kalciumot, illetve cinket és vasat tartalmaz. Meg kell emlékezni telítetlenzsírsav-tartalmáról is, mely jelentősen csökkenti a szívbetegségek kialakulásának esélyét. Magas kalciumtartalma miatt a kókusztejet a tehéntej helyett is szokták ajánlani, a gyerekeknek is kiváló csonterősítő. Jótékony hatása és energiatartalma miatt lábadozó betegeknek is ajánlott. Éretlen állapotban belül édes folyadékot tartalmaz, ezt nevezik kókuszvíznek. Ahogy érik a kókusz, ez a folyadék egyre jobban sűrűsödik, végül ebből alakul ki a gyümölcshús. A gyümölcs íze friss, enyhén dióra emlékeztető. A gyümölcshúsból készítik a kókusztejet vagy kókuszkrémet. Kókuszzsír is forgalomban van, nagyon jól helyettesíthető vele mindenféle olaj.

Kókuszzsír vagy kókuszolaj

A kókusz húsából préselt nyersolaj, kétféle formája van: a szűz és a szűrt olaj. A különbség a feldolgozási folyamat hosszában van, illetve, amíg a szűz olaj enyhén kókuszízű és -illatú, a szűrt kókuszzsír tiszta, illatmentes. Ez utóbbi nagyon jól használható sütéshez, főzéshez, egyáltalán nem befolyásolja az ételek ízét. Olvadáspontja 24-25 C-fok között van, azaz 25 fok alatt szilárd, felette folyékonnyá válik. Ezért hideg salátákra öntetként nem lehet felhasználni, viszont kenyérre lehet kenni. A kókuszolajban található közepes láncú zsírsavak gombaölő és antibakteriális hatását már régóta ismerik a kutatók. Nem tárolódik zsírként a szervezetben és a májat sem terheli meg. Diéta során a zsírok egy részét és a szénhidrátot is lehet vele helyettesíteni. rendszeres használata olyan zsírsavat juttat a szervezetbe, amilyen az anyatejben található, ez a laurinsav. A laurinsav jótékony hatással van az immunrendszerre. A kókuszolaj felgyorsítja az anyagcserét, így még több kalóriától szabadulhatunk meg! Energiát ad, serkent, dinamikusabbá tesz. Megszünteti a fáradtságot, álmosságot, puffadást, a rossz közérzet okait. A kókuszolajat bőrápolásra is lehet használni, a száraz bőrt kiválóan ápolja.

Kókuszliszt

Szenzációs tulajdonsága van: kevesebb emészthető szénhidrátot tartalmaz, mint bármely más liszt. Kókuszhúsból készül, melyet előtte szárítanak és zsírtalanítanak, majd finomra őrlik. Állaga nagyon hasonló a búzalisztéhez. Kiválthatjuk vele a fehér lisztet teljesen, de csak fele részben is, ha takarékosan akarjuk használni.

Kókusztej

A kókusztejet a kókusz húsából sajtolják, konzerv vagy dobozos formában készen kapható. Egy deciliter közel 200 kalóriát tartalmaz, de ezt a jótékony hatású zsír adja, mert szénhidrát elenyésző mennyiségben van benne. A zsír önmagában nem hizlal, a szénhidrátokkal kell csínján bánni. A kókusztej önmagában vagy vízzel hígítva is használható. Krémeket, turmixokat, gyümölcsleveseket készíthetünk vele. De húsételekbe is tehetjük tejszín, tejföl kiváltására.

Turbózza fel! Így lehet egészségesebb a szendvics!

25 nap, 25 tipp, –1 ruhaméret

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.

Ajánlataink