Elhatározzuk, hogy változtatunk, mert ez így nem mehet tovább. Már egy hete tartjuk a saját szabályainkat, amikor szülinapi muffinokkal állít be a kolléganő. Adunk magunknak egy gyors felmentést, aztán megindul a „már úgyis mindegy” lavina.

Utazás az egészségesebb, karcsúbb énünk felé

Lefogyni csak úgy lehet, hogy elkötelezzük magunkat, és kitartunk az elhatározásunk mellett. Jó, ezt eddig is tudtuk, aztán valahogy mégsem sikerült soha az életmódváltás. Hogy be is tudjuk tartani a terveinket, gondoljunk úgy a szokásaink megváltoztatására, mint egy utazásra. Az út kanyargós lesz, de a végén ott állunk a célnál, a felesleges kilóktól megszabadulva.

Térképezzük fel az utat!

Csakúgy, mint egy hosszabb nyaralás előtt, készítsünk tervet, és térképezzük fel, melyek azok az egészséges szokások, amelyek segítségével el is jutunk a célba. Írjunk erről egy listát. Aztán mérjük fel, hogy is néz ki ez a gyakorlatban, mi mindent kell tennünk.

Készüljünk fel minden helyzetre!

Gondoljuk át, hol és mikor kell majd ragaszkodnunk az új szokásainkhoz: otthon lesz a legkönnyebb. De a munkahelyen, a szüleinknél, a kedvenc éttermekben vagy a boltban is ki kell tartani az elveink mellett. Ehhez kell a stratégia. Ha gyakran járunk társaságba vagy vendégségbe, akkor hasznosabb, ha visszük az ételt, vagy jelezzük, hogy könnyebb fogásra vágynánk.

Mi az, ami kellőképpen motivál?

Gondoljuk azt is végig, milyennek képzeljük a diétázásra alkalmas, leginkább motiváló konyhát? Felaprított, színes zöldségek állnak helyes dobozkákban a hűtőben? Gyümölcskosár az asztalon? Friss fűszernövények a pulton? Rend és tisztaság mindenütt? Csak egy döntés, hogy megszabaduljunk a diétagyilkos alapanyagoktól, máris nincs kísértés. Nem kell sok idő néhány zöldséget feldarabolni és légmentesen záródó dobozokba tenni.

Kik a támogatók?

Térképezzük fel, kik lesznek azok, aki segítenek bennünket az úton, és kik azok, akik nem. Készüljünk fel mindkét típusra, és gondoljuk végig mennyit szeretnénk megosztani velük a tervünkből, milyen akadályokra számíthatunk, mit válaszoljunk a provokációkra, milyen segítséget várunk és kaphatunk?

Készítsük fel a „járgányunkat” az útra!

Ellenőrizzük, mennyire állunk készen erre az útra. Ehhez őszintén fel kell tárni az érzéseinket. Mi volt az oka korábbi kudarcainknak, miben hibáztunk? Ahhoz, hogy változtassunk a viselkedésünkön, meg kell tudni tartani az új szokásokat. A kulcs az, hogy olyan új szokásokat válasszunk, amelyeket valóban képesek vagyunk betartani. Nem kell rögtön világcsúcsot futni, elég lesz, ha elkezdjük a sétát. Vegyük sorra, mit hiszünk, mi mindent kellene betartanunk, és nézzük meg, ehhez képest mi a valóság, mit tudunk reálisan megvalósítani. Merthogy ebben nagy lehet a különbség, és ez kizárólag kudarchoz vezethet. Ha utáljuk a salátákat, akkor ne akarjunk nyers koszton élni, és ha ki nem állhatjuk a halat, akkor ne tervezzünk heti három halnapot. Ha tényleg szánunk rá időt, és kiigazítjuk a téves elgondolásainkat, akkor egy stabil lábakon álló programot hozunk létre, amit nem lesz szenvedés betartani.

Tudnunk kell, miért is utazunk

Sok kérdést meg kell válaszolnunk. Az első és legfontosabb: miért akarunk változtatni? Ha ezt megfogalmazzuk, az motiváló lehet a nehéz pillanatokban. Tehát ahelyett, hogy le akarok fogyni, mondjuk azt, hogy energikus szeretnék lenni, vagy szeretném, ha elmúlna a lábfájásom. Mindig az legyen a figyelmünk középpontjában, hogy mit akarunk, mi a hozzáadott érték a fogyókúránkban.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.

Ajánlataink