Nem billen ki a mérleg nyelve? Székrekedése van? Puffad? Nem is gondolná, milyen apróságok befolyásolhatják az anyagcseréjét. Hiába koplal és edz, ha közben stresszes, nem alszik eleget, esetleg vitaminhiánya van. Íme, néhány dolog, ami lassíthatja az anyagcserét.

Miért nem égnek a kalóriák?

D-vitamin-hiány

Ha a szervezet nem jut elég D-vitaminhoz, az jelentősen lelassítja az anyagcserét. Ráadásul minél kevesebb a D-vitamin, annál inkább nő az úgynevezett ghrelin hormon mennyisége. Márpedig ez a hormon felelős az éhségért, így minél több van belőle, annál többet kívánunk enni. És lássuk be, ez sincs éppen jó hatással sem az anyagcserénkre, sem a testsúlyunkra. szakértők szerint novembertől márciusig, míg nem jutunk hozzá természetes úton, a napfény által, érdemes étrend-kiegészítőkkel pótolni ezt a fontos vitamint.

Esti zugevés

Az utolsó étkezésnek lefekvés előtt 3 órával meg kell történnie. Az éjszakai nasik, az esti csipegetések lelassítják az anyagcserét. A szervezetnek legalább 10-12 óra éhezésre, pihenésre van szüksége ahhoz, hogy másnap üres gyomorral vágjon neki a napnak és kezdjen bele az optimális emésztésbe. Éppen ezért lehetőleg este 7 óra után már ne nyitogassa a hűtőajtót és a chipseszacskókat.

Nem iszik kávét

Na, nem arra biztatjuk, hogy naponta igyon meg egy liter feketét. De semmi értelme kiiktatni étrendünkből a koffeint. Kivéve, ha várandós kismamák vagyunk. Naponta egy-két csésze feketekávé tejjel vagy ugyanennyi koffeintartalmú zöld tea nagyon jó hatással van az emésztésre, érezhetően serkenti az anyagcserét. Úgyhogy ébredjen reggel bátran kávéillatra.

Kardiokirálynőt játszik

Nagy szerencse, sőt igen dicséretes, ha rendszeresen sportol, hiszen a sport valóban jótékony hatással van az anyagcserére. Ha azonban csak fut, úszik, kerékpározik, és a kardiogépeket nyüstöli, azzal még nem tett meg mindent. Lehet, hogy zsírt éget, ám nem épít izmot. Márpedig az izmok is zsírt égetnek, fokozva ezzel az anyagcserét. Tehát ha nem csak sovány, de tónusos, izmos is szeretne lenni, ragadja meg a súlyzókat is és erősítsen.

Nem alszik eleget

Kutatások bizonyítják, hogy aki nem alszik eleget, annak jelentősen lassul az anyagcseréje és ezzel arányosan nő az étvágya is. Rossz párosítás! Az anyagcsere lassul, mivel a szervezet és az idegrendszer egyaránt fáradt, ezért csak úgy tombolnak az éhezésért felelős hormonok. S mivel a testnek és az agynak energiára van szüksége, semmi másra nem vágyik, mint energiát adó szénhidrátra. Mindez együtt cseppet sem kedvez az alaknak. Gondoskodjon róla, hogy naponta aludjon legalább 7 órát.

Stresszel

Talán zűrök vannak a magánéletében vagy a munkahelyén? Nos, hiába, hogy a stressz egyik jele az étvágytalanság, ennek ellenkezője is jelentkezhet. Amikor az ember ideges, a kortizol nevű stresszhormon elszabadul a szervezetben. Ennek hatására pedig a test ijedtében azonnal raktározó üzemmódba kapcsol, és mindent zsírként tárol el. Próbáljon relaxálni mindennap legalább 40 percet vagy járjon el jógázni, esetleg vezesse le a feszültséget sporttal.

Túl sok műanyagot eszik

Ha úgy érzi, hogy a fenti jelzők egyike sem jellemző önre, akkor gondolja végig, miket eszik. Ha túl sok gyorsételt fogyaszt, illetve túl sok konzerv vagy félkész ételt, akkor ez is lehet az oka annak, hogy miért nem működik rendesen az anyagcseréje. Az ilyen ételekben többnyire túl sok só, adalékanyag, tartósítószer, műanyag található, amelyek lassítják az endokrinrendszert, és ennek mellékhatása az indokolatlan súlygyarapodás. Egyen több friss ételt, zöldséget, gyümölcsöt, természetes rostokat, és gyorsétterem helyett tanuljon meg főzni.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.

Ajánlataink