Az őszi kirándulások során számtalan finomságra lelhetünk az erdőben. De, ha nem vagyunk elég bátrak, a piacról is beszerezhetjük a gyógyító és karcsúsító gombákat.

Minimális kalória, gigantikus gyógyerő: így használd a gombát a diétában

A gomba szó hallatán a legtöbb embernek azonnal a mérges gombák jutnak az eszébe. A mérgezéstől való félelem azonban sokszor indokolatlan, hiszen néhány szabály betartásával, és a gombák megismerésével mindez elkerülhető. A kalapos gombák számtalan jó tulajdonsággal rendelkeznek, sokan még csak nem is hallottak ezekről! Szénhidrátot szinte nincs bennük, viszont rengeteg hasznos tápanyagot tartalmaznak, kalóriát ugyanakkor alig. Kilencven százalékuk víz. Olyanok, mint a gyógynövények, szinte mindegyik rendelkezik valamilyen gyógyhatással. A kései laska és a pecsétviaszgomba például a magas koleszterint csökkenti, a téli fülőkét pedig az orvosok már műtétekhez is használják vérrögök képződése ellen. Bátran használjuk hát a gombákat levesnek, köretnek, húsokhoz vagy mártásokhoz akkor is, ha fogyni és akkor is, ha gyógyulni szeretnénk.

Jó tanácsok a gyűjtéshez!

1. A gyűjtéshez mindig kosarat, semmiképpen se nejlonzacskót vigyünk magunkkal, ugyanis abban gyorsan befülled a gomba. Érdemes az eltérő fajtákat külön rekeszekbe szedni.

2. Ha kezdők vagyunk, először csöves gombákat (vargányákat) gyűjtsünk, a lemezes fajtákat kerüljük.

3. Ha ismeretlen fajra lelünk, egy papírzacskóban mindig különítsük el a többitől, mert ha mérgező, és összekeverjük az ehető fajtákkal, akkor mind ki kell majd dobnunk. Az ismeretlen példány tönkjének tövét, gallérját, bocskorát soha ne távolítsuk el, mert a szakértőknek sokszor ezek a legfőbb ismertetőjegyek.

4. Soha ne készítsünk erdőben szedett gombából ételt úgy, hogy előtte nem ellenőriztettük a zsákmányt! Hétköznap a piacokon, a nagyvárosokban pedig munkaszüneti napokon is működik gombavizsgáló a kijelölt helyeken.

A varázslatos Shiitake

Magyarországon is egyre több helyen vehetünk szárítva shii take gombát, ami Kínából érkezett hozzánk. Húsa fehér, a kalap közepén kissé barnás lehet, illata erős, jellegzetes, emlékeztet a hagyma, illetve fokhagyma illatára. Ez a fajta rendkívül gazdag ásványokban és vitaminokban. A távol-keleti népgyógyászat egy sor panasz esetén használja, így meghűlés, tüdőgyulladás vagy gyomorfájás esetén általános erősítőszerként javasolják. De Japánban például gyomorfekély, székrekedés, különböző allergiák, sőt szexuális zavarok kezelésében is sikeresen alkalmazzák.

gomba diéta

Fotó: shutterstock

Melyik gombából mit főzzünk?

Rókagomba, vargánya: Készítsünk belőle pörköltet kuszkusszal!

Lila pereszke: Intenzív ízű gomba, érdemes fás fajtákkal együtt megfőzni.

Őzlábgomba: Pikkelyei könnyedén letörölhetők. Ne áztatva mossuk, mert úgy sokat veszít aromájából. A lábát szárítsuk meg, porrá törve kitűnő krémleves alap. A kalapját legjobb kirántani.

Csiperke: Grillen, olaszos fűszerekkel ízesítve könnyű, diétás étel. Kalapját tölthetjük, mehet omlettbe, spagetti szószba, de különlegesen finom a csiperkéből készült gombafasírt is.

Laskagomba: Pikáns, savanykás levesek tökéletes belevalója.

Fafülgomba: A keleti ételek egyik fő alapanyaga, jól passzolnak hozzá az ázsiai fűszerek. Sütés előtt be kell áztatni, hogy ne legyen kemény, állaga így lesz kívánatosan ruganyos.

Szegfűgomba: Elkészítés előtt a tönk alsó részét dobjuk el, mert rágós, a többi részből finom tejszínes gombás tésztát, vagy illatos őszi levest főzhetünk.

Rizike: Élénk narancssárga színével az egyik legszebb őszi gombánk. Ütődésre kékül, de a kis szépséghiba csak bizonyítja, hogy valóban ehető. A legfinomabb fűszeres-ecetes olajban eltéve.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.