1. típus: „Reggel nincs étvágyam!”
Vannak, akik ilyenkor nem bírnak lenyelni egy falatot sem, ezért kimarad a reggeli. Aztán délelőtt már annyira éhesek, hogy akár több péksüteményt is befalnak.
DF-tipp: Lassanként szoktasd rá magad a reggeli fogyasztására, például 1-2 szelet Graham-pirítóssal vagy az alábbi házi müzliszelettel.
Receptajánló
Müzliszelet
Elkészítése (20 szelet): Apríts fel 200 g natúr tökmagot, és 200 g zabpehellyel együtt pirítsd meg. Darabolj fel 200 g kandírozott narancsot. Mindezt keverd össze 100 g megolvasztott kókuszzsírral, 120 g mézzel, 200 g natúr müzlivel és 30 g liszttel. Lazítsd 1 db tojásfehérjéből vert habbal. A masszát simítsd 20 x 30 cm-es, sütőpapírral kibélelt tepsibe, és 175 fokon süsd kb. 25 percig. Ha kihűlt, vágd fel 20 szeletre, és reggelente fogyassz el belőle egy-egy darabot!
2. típus: A reggeli is legyen szuperegészséges!
A reggeli akkor a legjobb, ha megfelelően állítod össze. Figyelj arra, hogy egyaránt vigyél be fehérjét az izmok számára, szénhidrátot a kellő energiáért és egészséges zsírt, hogy segítse a zsírban oldódó vitaminok felszívódását.
DF-tipp: A szezonnak megfelelően válaszd meg, hogy mikor milyen gyümölcsöt fogyasztasz!
Receptajánló
Bogyós gyümölcsös zabpehely
Elkészítése (1 adag): 30 g apró szemű zabpelyhet, 125 ml zsírszegény tejet, 1-2 csepp folyékony édesítőt és némi őrölt fahéjat tegyél fel egy kis lábosban a tűzre, és folyamatos kevergetés mellett hevítsd föl. Hagyd főni 2-3 percig, amíg krémes állagú nem lesz, amikor pedig már langyosra hűlt, szórd meg apróra vágott eperrel vagy bogyós gyümölcsökkel és 1 ek lenmaggal.
3. típus: A klasszikus reggeli híve
Ez az étkezés igazi szertartás a számodra. Tojás, bacon, pirítós, sajt: megadod a módját a nap első étkezésének!
DF-tipp: A teljes kiőrlésű pirítós főtt tojással és 1-2 szelet sonkával párosítva remek választás. A zsíros sajtot és a szalonnát viszont inkább cseréld le friss vagy párolt zöldségre.
Receptajánló
Spenótos-sült paradicsomos rántotta
Elkészítése (1 adag): Tisztíts meg 100 g spenótot, és néhány szem félbevágott koktélparadicsommal együtt fonnyaszd meg 1 tk olívaolajon. Ízesítsd sóval, borssal. Üss rá 1 db tojást, és kevergetve süss belőle rántottát. Végül szórd meg 1 tk reszelt sovány sajttal.
4. típus: Az édesszájú
A lekváros kalács meg a csokis croissant a kedvenced, és a reggeli számodra nem reggeli édesség nélkül? Nos, ha szeretnéd megőrizni a vonalait, szigorúan oda kell figyelned a mennyiségre!
DF-tipp: Készítsd el inkább saját magad a reggeli édességet, és dúsítsd sok gyümölccsel.
Receptajánló
Almás zabsüti
Elkészítése (20 darab): Hámozz meg, reszelj le 3 db almát, kicsit nyomkodd ki a húsát, majd tedd keverőtálba. Adj hozzá 100 g apró szemű zabpelyhet, 100 g, 1 tk sütőporral elkevert zabpehelylisztet, valamint ízlés szerinti mennyiségű folyékony édesítőszert és keserű kakaóport vagy őrölt fahéjat. Keverd össze alaposan, majd kanalazz kis halmokat a masszából a sütőpapírral bélelt tepsibe. Süsd a sütiket 180 fokon 15-20 percig. Reggelente 2-3 db-ot fogyassz el belőle 1 kis pohár natúr joghurt kíséretében.
5. típus: A gyümölcsimádó
„Minél több vitamin, annál jobb!” – hangzik a mottód. Szendvics vagy rántotta helyett ilyenkor is sokkal jobban kedveled a gyümölcsöt, ezért általában gyümölcssaláta vagy 1 pohár smoothie kerül az asztalra.
DF-tipp: Bár a gyümölcsös finomságok igazán gazdagok vitaminban, hosszú távon nem adnak energiát. Érdemes egészséges fehérjével, például zsírszegény túróval vagy joghurttal együtt fogyasztanod őket.
Receptajánló
Könnyű túrós pohárkrém
Elkészítése (2 adag): Apríts fel 2 db barackot és 1 db almát, majd rétegez pohárba 40 g ízlés szerinti bogyós gyümölccsel (lehet mirelit is). Keverj simára 50 g zsírszegény túrót 1-2 ek tejjel, pár csepp folyékony édesítőszerrel, és kanalazd ezt is a pohárba. Ízlés szerint szórd meg egy kevés őrölt fahéjjal vagy reszelt citromhéjjal, és már fogyaszthatod is!
EZ IS ÉRDEKELHET: