Nehezített pályáról indult Gabi, autoimmun pajzsmirigybetegséggel, több, hosszú távon sikertelen fogyókúrával, ülőmunkával és válogatós ízléssel kellett megküzdenie az álomalakért. A neki való módszer és az életmódváltás mégis győzelemhez segítette.

Szakaszos böjttel fogyott le 24 kilót Gabi

Gabi jókedvű, mosolygós nő, akit a férje sem kritizált soha a súlya miatt. Nem lehet rá mondani, hogy lusta lenne, rengeteget dolgozik, és a járvány előtti időszakban rendszeresen hot iron edzésekre járt, ami nem éppen a megúszósok sportja. A kilók azonban sokáig makacskodtak. Végül idén februárban jutott el addig, hogy valóban változtasson.

Nincs minden nap kolbászos pizza

A fogyásról szóló történetekben sok közös pontot lehet találni, annak ellenére, hogy ahány ember, annyiféle egyénre szabott módszer válhat be. Gabi is sokféle fogyókúrát kipróbált korábban, de egyikkel sem sikerült hosszú távon eredményt elérnie.

Mindig ugyanaz történt, de hát a diéták ilyenek. Amikor az ember eléri a célját, megint jöhet a kolbászos pizza, és vissza a kilók. Én 45 évesen értem meg arra, hogy rádöbbenjek, életmódváltásra van szükség, nem időszakos diétára. Elfogadtam, hogy aki hajlamos arra, hogy elhízzon, az nem ehet élete végéig minden nap tésztákat és fagylaltot, bármennyire szeretné. Az elhatározás persze nem magától jött. Egyrészt augusztusban van a lányom esküvője, és nem akartam úgy kinézni rajta, mint korábban. Másrészt az egyik barátnőm előttem két hónappal elkezdett egy fehérjediétát, és az ő kitartása és eredményei is motiváltak. Azt gondoltam, ha neki megy, nekem is menni fog! – meséli mosolyogva.

Ugyanaz, de csak a fele

A kiindulás nem volt egyszerű, válogatós ízlése miatt szóba sem kerülhetett, hogy egy kidolgozott étrendet kövessen.

Már korábban is hallottam a szakaszos böjtről, amikor 8 órán át lehet enni, majd 16 órán át nem. Úgy döntöttem, ez lesz a nekem való módszer, és február elején el is kezdtem. Persze a nyolc órán belül sem ettem annyit, amennyi belém fért. Ugyanazokat az ételeket eszem, mint korábban, de legfeljebb fél adagot. Szintén fontos volt egy tanács követése, amit egy edzőtől olvastam. Sosem gondoltam volna, de igaz, hogy az alvás mennyire fontos a fogyásban. Ha nem alszom eleget, nincs energiám, amit gyorsan felszívódó szénhidráttal pótol a szervezet, ilyenkor azt is kívánja az ember. Most már tudom, hogy nekem napi 7-8 óra alvásra van szükségem, és emellett közel sem vagyok olyan éhes. Szeretek korán kelni, de korábban tovább fennmaradtam este, ami persze gyakran evéssel, nassolással is járt. A férjem egyébként az elején hiányolta is a közös vacsorákat, de aztán két hónap után belátta, hogy nem fogja tudni megváltoztatni az új rendszeremet. Most pedig már ő a legbüszkébb rám.

Kerékpárra fel!

Gabi egy nyiroködémacentrumba is elment, mivel ülőmunkája miatt és alkati okokból is dagadt a lába. Ott a nyirokkezeléseket ajánlották, vagy a rendszeres biciklizést. Ez egy újabb lépés volt a fogyás felé.

Április óta biciklizek munkába, ami napi 16-17 km-t jelent, és a lábdagadást el is felejtettem. A napi 3-4 kávé helyett csak egyet iszom. A reggeli első étkezésem egy fehérjeturmix, amit felkelés után kb 2 órával iszom meg, hogy a nyolcórás időablak minél jobban belenyúljon a délutánba. 2-fél 3 körül ebédelek, és utána már nem eszem semmit. Az első hetek fejfájása óta nagyon jól érzem magam, nincs többé kajakóma, energikus vagyok egész nap, és nem éhezem. A fogyás persze már lassul, de például a szabadságom alatt körbebicikliztem a Tisza-tavat, és az elmúlt hónapban vagy 300 km-t tekertem le. A tervem az, hogy szeptembertől újrakezdem a hot iront, hogy formásodjak, innentől már nem is annyira a kilók érdekelnek. Ha a szervezetem eléri azt a pontot, hogy nem megy le több, azzal kibékülök, hiszen nem árt, ha van egy kis tartalék. Mindenesetre a lányom esküvőjére több számmal kisebb ruhát kellett vennem, mint februárban kellett volna! – mondja boldogan.

Még nem hiszek az eladónak

A nagy fogyást nem elég a mérlegen látni, Gabi is arról számol be, amiről sokan mások, akik megszabadultak a feleslegtől. – Korábban nem láttam magam akkorának, mint most visszanézve a fotókon. Viszont most sem látom akkorának a változást. Amikor a boltban rám szólt az eladó, hogy bőven elég lesz nekem a 42-es nadrág, nem akartam elhinni. Pedig igaza volt, tényleg ez az új méretem. A 8-16-os böjtöt hosszútávon is meg fogom tartani, de azért annak bele kell majd férnie, hogy néha elmenjek a családommal vacsorázni, mert nem maradhatok ki mindenből – tervez Gabi.

Nem mindenkinek való!

Keinráth Henrietta, személyi edző, életmódtanácsadó

Gabinál sikeres volt a 8-16-os szakaszos böjt, bár ő az adagokat is csökkentette és a rendszeresen mozogni kezdett. Az IF (Intermittent Fasting) néven is ismert módszer azonban nem való mindenkinek! – A lényege, hogy az étkezést időablakokba szorítja, azaz van egy idősáv, amikor ehetünk, és van, amikor egyáltalán nem, ezzel korlátozva a napi kalóriamennyiséget. Viszont mivel étrendet nem ír elő, nem is igazi diéta. De ne felejtsük a szakaszos böjt tilos gyerekek, kamaszok, terhes és szoptató édesanyák számára és akkor is, ha valakinek inzulinrezisztenciája, cukorbetegsége vagy valamilyen étkezési zavara van. Én azt javaslom, hogy orvossal egyeztetve vágjunk csak bele, hiszen ha nem tervezzük tudatosan, átcsaphat éhezésbe, ami olyan mikro- és makrotápanyag hiányt okoz, amely lelassítja az anyagcserét, és ez hosszútávon emésztési problémákhoz vezet. A fogyáshoz jó kiindulás lehet, de csak ideiglenes megoldás az elhízás ellen, nem segít egészséges szokásokat elsajátítani, így nem történik valódi életmódváltás. Ezért jó, hogy Gabi sportolni is elkezdett és az adagjait is csökkentette – mondja a szakértő.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

Ajánlataink