A tojásról rengeteg tévhit kering a köztudatban, pedig nagyon egészséges és fontos alapanyag, akkor is, ha diétázol.

Ezért nagyon egészséges napi két tojás

Tápanyagok

Ami a tápanyagtartalmát illeti, a tojás valóságos csoda: van benne A-, E-, B6- és B12-vitamin, tiamin, riboflavin, folsav, vas, foszfor, magnézium, szelén és számos más vitamin, illetve ásványi anyag is. Nehéz még egy ilyen gazdag tápanyagtartalmú ételt találni.

Koleszterin

A legtöbb kritika a koleszterintartalma miatt érte a tojást. Az egészséges emberek mája napi 1000-2000 mg koleszterint termel. Egy nagyobb tojás 180-186 mg koleszterint tartalmaz, ilyenkor azonban a máj lecsökkenti saját koleszterintermelését, az összkoleszterinszint tehát nem emelkedik.

A tojásban ráadásul sok a “jó”, HDL koleszterin, ami nagyon fontos a szervezet számára – segíti a sejtek stabilitásának fenntartását, és a D-vitamin, valamint a hormonok termelését. A “rossz”, LDL koleszterintől eltérően nem tömíti el az ereket, sőt, részt vesz az érelmeszesedés kivédésében. A cukorbetegeknél ugyanakkor növelheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát a rendszeres tojásfogyasztás.

Kolin

A tojás kiváló forrása a kolinnak: ez a fontos tápanyag az agy fejlődését, és a memória működését segíti, az acetilkolin nevű ingerületátvivő anyag előanyaga. Aki nem fogyaszt elég kolint, az hajlamosabb az izomkárosodásokra, és a nem alkoholos eredetű májzsírosodásra. A várandós nőknek a baba egészséges fejlődése érdekében írják elő a kolin fogyasztását.

Egészséges szemek

A tojásban sok a lutein és a zeaxantin. Ezek a karotinoidokhoz tartozó vegyületek nagyon fontosak a korral járó makula-degeneráció megelőzésében, amely az időskori szemproblémák és vakság jó részéért felelős. A karotinoidok védik a szemet a napfény okozta károsodástól, javítják az éjszakai látást, és akár 50 százalékkal is csökkenthetik a szürkehályog kialakulásának veszélyét.

Jól táplált izmok

2 tojásban annyi fehérje van, mint egy adag húsban. Sokan azt ajánlják, hogy ha sovány fehérjét szeretnél magadhoz venni, csak a tojásfehérjét edd meg, de a tojás fehérjetartalmának fele a sárgájában található, úgyhogy érdemesebb megenni az egész tojást.

Szilárd csontok

A tojásban sok a kalcium és a D-vitamin, amelyek az egészséges csontok építőanyagai. A D-vitamin hatására ráadásul a szervezet több kalciumot képes felvenni. A kalciumra a véralvadáshoz, az idegek működéséhez, és az izmok összehúzódásához is szükség van.

Tartós fogyás

Mivel a tojásban rengeteg a tápanyag, jobban eltelít, mint sok másik étel. Fehérjében is nagyon gazdag, kifejezetten fogyókúra-barát eledel. Ha reggelire tojást eszel, napközben kevesebb ételt fogsz magadhoz venni, és többet fogsz fogyni.

Ezek is érdekelhet:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezért fogyott le Alexandra: "30 kiló plusszal nem tudnék a lányom után futni"
Amikor végre szíve alatt hordhatta várva-várt kisbabáját, Alexandra mindent megengedett magának. Aztán szembesült a kilók növekvő számával, így megtette élete első újévi fogadalmát, és azóta nem is tért le a fogyás útjáról.
Hiába sportolsz, nincs változás? Ez a 6 edzéshiba gátolhat a fejlődésben
Van néhány tipikus edzéshiba, amelybe szinte mindenki beleesik, legyen bár kezdő vagy haladó. Talán te is éppen egy ilyen baki miatt nem látod az áhított eredményt...
Villámgyors sminktrükkök a forróságra: ragyogj 2 perc alatt!
Elaludtál vagy rohansz valahova, netán egyáltalán nem szeretsz a sminkeléssel pepecselni? Akkor ezek a praktikák segítenek abban, hogy csupán két perc alatt friss és tökéletes legyen a külsőd!
 Fogyás három fázisban: diétázz dinnyével
Képtelenség ellenállni ennek a zamatos és édes finomságnak nyáron, és szerencsére nem is kell, hiszen még a fogyókúrát is segíti: egy hét alatt akár négy kilótól is megszabadulhatunk!
Miért tökéletes a cukkini egy diétához?
Egy kis nyalánkságot készítenél belőle? Arra is van két nagyszerű receptünk!
10 óriási változás, ha rendszeresen úszol
Kiváló módja annak, hogy tegyünk az egészségünkért: egy óra úszás majdnem annyi kalóriát éget el, mint a futás, anélkül hogy bármilyen negatív hatással lenne a csontokra és az ízületekre.
15 kilót fogyott Brigi, mert rájött, hol nem szabad hibázni
Molnár Brigitta táncosnak készült, de egy sérülés miatt meghiúsult az álma. Miután abbahagyta a sportot, három hónap alatt 15 kilót hízott. Többek között a saját diétázós csalódásai miatt kezdett el táplálkozási tanácsadással foglalkozni.
A legjobb trükkök, hogy ráncmentes maradjon az arc
A szarkalábak, ráncok az öregedés természetes velejárói, hiszen a bőr a kor előrehaladtával veszít rugalmasságából, kollagéntermelése csökken. Néhány tipp, amelyek segítségével késleltethető a ráncok megjelenése.

Ajánlataink