A tojásról rengeteg tévhit kering a köztudatban, pedig nagyon egészséges és fontos alapanyag, akkor is, ha diétázol.

Ezért nagyon egészséges napi két tojás

Tápanyagok

Ami a tápanyagtartalmát illeti, a tojás valóságos csoda: van benne A-, E-, B6- és B12-vitamin, tiamin, riboflavin, folsav, vas, foszfor, magnézium, szelén és számos más vitamin, illetve ásványi anyag is. Nehéz még egy ilyen gazdag tápanyagtartalmú ételt találni.

Koleszterin

A legtöbb kritika a koleszterintartalma miatt érte a tojást. Az egészséges emberek mája napi 1000-2000 mg koleszterint termel. Egy nagyobb tojás 180-186 mg koleszterint tartalmaz, ilyenkor azonban a máj lecsökkenti saját koleszterintermelését, az összkoleszterinszint tehát nem emelkedik.

A tojásban ráadásul sok a “jó”, HDL koleszterin, ami nagyon fontos a szervezet számára – segíti a sejtek stabilitásának fenntartását, és a D-vitamin, valamint a hormonok termelését. A “rossz”, LDL koleszterintől eltérően nem tömíti el az ereket, sőt, részt vesz az érelmeszesedés kivédésében. A cukorbetegeknél ugyanakkor növelheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát a rendszeres tojásfogyasztás.

Kolin

A tojás kiváló forrása a kolinnak: ez a fontos tápanyag az agy fejlődését, és a memória működését segíti, az acetilkolin nevű ingerületátvivő anyag előanyaga. Aki nem fogyaszt elég kolint, az hajlamosabb az izomkárosodásokra, és a nem alkoholos eredetű májzsírosodásra. A várandós nőknek a baba egészséges fejlődése érdekében írják elő a kolin fogyasztását.

Egészséges szemek

A tojásban sok a lutein és a zeaxantin. Ezek a karotinoidokhoz tartozó vegyületek nagyon fontosak a korral járó makula-degeneráció megelőzésében, amely az időskori szemproblémák és vakság jó részéért felelős. A karotinoidok védik a szemet a napfény okozta károsodástól, javítják az éjszakai látást, és akár 50 százalékkal is csökkenthetik a szürkehályog kialakulásának veszélyét.

Jól táplált izmok

2 tojásban annyi fehérje van, mint egy adag húsban. Sokan azt ajánlják, hogy ha sovány fehérjét szeretnél magadhoz venni, csak a tojásfehérjét edd meg, de a tojás fehérjetartalmának fele a sárgájában található, úgyhogy érdemesebb megenni az egész tojást.

Szilárd csontok

A tojásban sok a kalcium és a D-vitamin, amelyek az egészséges csontok építőanyagai. A D-vitamin hatására ráadásul a szervezet több kalciumot képes felvenni. A kalciumra a véralvadáshoz, az idegek működéséhez, és az izmok összehúzódásához is szükség van.

Tartós fogyás

Mivel a tojásban rengeteg a tápanyag, jobban eltelít, mint sok másik étel. Fehérjében is nagyon gazdag, kifejezetten fogyókúra-barát eledel. Ha reggelire tojást eszel, napközben kevesebb ételt fogsz magadhoz venni, és többet fogsz fogyni.

Ezek is érdekelhet:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.