Sok diétázó elköveti azt a hibát, hogy előzetes felkészülés nélkül vág bele a testmozgással egybekötött fogyókúrába. A leggyakoribb melléfogások egyike ugyanis az, hogy a precízen meghatározott étrendet nem követi egy hasonló gondossággal összeállított edzésterv. Most megismerheted azokat a buktatókat, amelyektől eddig nem tűntek el a pluszkilók!

4 fitneszbaki, ami miatt nem tudsz lefogyni

1. „Kényelmes” sport

A népszerű mozgásformák közé tartozik a jóga, amely, ha jól csinálja, túl azon, hogy kikapcsol, az izmaidat is remekül átmozgatja. A hangsúly ezen van: ha jól csinálod! Tisztelet a kivételnek, de vannak, akik csak azért választják sportjuknak, mert szerintük ez a legkevésbé megterhelő. Ők hetente akár háromszor-négyszer is eljárnak jógaórára, ám ott csak kényelmesen leheverednek, és néhány kar- és láblendítéssel le is tudják aktuális adagjukat. Amennyiben ehhez az a tudat is társul, hogy „megdolgoztam a vacsorámért”, az plusz nassoláshoz vezethet. Az eredmény végül az lesz, hogy egy-két kiló akár még fel is szaladhat.

2. Csak kardió

Feltöltődhetsz energiával, ha kihasználva a jó időt, a szabadban sportolsz. Ennek legegyszerűbb módja a kocogás, ám akárcsak a jógánál, úgy ennél is figyelni kell, hogyan illeszted be a „fogyiprogramodba”. Kizárólag futással/kocogással ugyanis nem tudsz izmot építeni és így nagyobb mennyiségben kalóriát égetni sem, a tested pedig hamar hozzászokik a monotonitáshoz. Ezért a hatékony fogyókúra érdekében növelni kell a testmozgás intenzitását is. Érdemes tehát változó intervallumú futásokat betervezni (például egyik nap pár perces sprintekkel tarkított kocogást, másnap egysíkú tempófutást), amiket keresztedzésekkel köss össze. Ne ijedj meg, tökéletes keresztedzés az is, ha biciklivel mész a munkába, vagy otthon csinálsz néhány kitörést, oldalemelést és hasprést.

3. Mozgásforma, ami nem érdekel

Eldöntötted a kolléganőiddel, hogy mától új életet kezdtek, és irány a fitneszterem? Nagyon jó ötlet, egymást támogatva az emberek könnyebben kezdenek bele bármibe. De mi van akkor, ha ők mondjuk spinningre szeretnének járni, ám te két alkalom után már unott arccal tekergetsz a hátsó sorban? Legközelebb már csak arra tudsz gondolni, mivel mentsd ki magad a jövő héten. Ezért is fontos, hogy olyan sportot találj, amiben örömöd leled, hiszen csak így tudod elérni a végső célt, az álomalakot! Hidd el, ha kínszenvedés minden egyes mozgással töltött perc, az többet árt, mint használ: nemcsak nem szabadulsz meg az úszógumitól, de a kedvtelenség könnyen átcsaphat stresszbe, a fogyókúra egyik legnagyobb ellenségébe. Ne feledd, akkor fogod magad testileg-lelkileg fittnek érezni, ha élvezettel vágsz bele az edzésekbe.

4. Hosszú és nehéz tréningek

Ha megtaláltad a megfelelő testmozgást, amelyet akár mindennap szívesen végeznél, egy dologra figyelj: ne hajtsd túl magad! Elhisszük, hogy nagyon jó érzés, amikor edzés után, endorfinnal feltöltve szinte repülni tudnál, ám sajnos van ennek árnyoldala is: az intenzív sportolás fokozza az étvágyat, ami növelheti a bevitt kalóriamennyiséget. Nem beszélve arról, hogy egy idő után folyton fáradtnak érzed majd magad, még akkor is, ha épp pihenőnapod van. Ezt az energiaszegény állapotot pedig általában édességgel szokta orvosolni az ember: a szervezetben ugyanis ilyenkor szénhidrátéhség lép fel, mivel ezt az „alapanyagot” tudja testünk a leggyorsabban energiává alakítani. Ne ess abba a hibába, hogy azt hiszed, mivel rendszeresen és sokat mozogsz, ezzel nem ártasz az alakodnak! Mondanunk sem kell, hogy így pont az ellenkezője történik: a mérleg a kitartó edzések ellenére sem fogja azt mutatni, amit szeretnél!

Hozzászólások

Életmódváltás szakértői szemmel – A személyi edző tanácsai
A fogyásban, az életmódváltásban az orvos és a dietetikus mellett az edző is sokat segíthet – nem csak a testmozgással kapcsolatban. Kiss Gergely személyi edző elmondja, mik a közös munka lépései.
Magyarország cukormentes tortája: íme a 2020-as győztes!
A Szentivánéji Álom elnevezésű süteményben nincs hozzáadott cukor, és szeletenként 13,3 g szénhidrátot, valamint 252,5 kcal-t tartalmaz.
5 baki, amit feltétlenül kerülj el hengerezés közben
Már az amatőr sportolók körében is egyre népszerűbb az SMR henger használata. A módszer hatékonyságához azonban elengedhetetlen a helyes kivitelezés. Összegyűjtöttük a leggyakoribb hibákat.
Életmódváltás szakértői szemmel 2. – Hogyan segít a dietetikus?
A kiegyensúlyozott étrend az életmódváltás és a fogyás egyik legfontosabb, ha nem a legfontosabb pillére. Hogyan segít az egészséges táplálkozási szokásokat kialakítani a szakember?
Fizess elő egy évre a Diéta és Fitnesz magazinra, és nyerj városi kerékpárt!
Fizess elő egy évre 4200 Ft-ért, olvasd elsők között magazinunkat, és nyerd meg a Lynx Lady Carribean City kerékpárt!
Életmódváltás szakértői szemmel 1. – Mit javasol az orvos?
Bár az étkezésünk megreformálása elméletben könnyűnek tűnhet, a megvalósítás nem mindig egyszerű... Dr. Gajdács Ágnes obezitológus néhány fontos tudnivalót oszt meg az életmódváltásról.
Mentás csokipuding: hűsítő desszert a forró napokra
Ha egy könnyű, frissítő-hűsítő édességet szeretnél készíteni, mindenképpen érdemes kipróbálni a mentás csokipudingot!
Egészségteszt: Vajon eleget iszol?
Tesztünkből kiderül! Ahhoz, hogy hidratálj maradj, fontos folyamatosan – nyáron pedig még inkább – odafigyelned a folyadékbevitelre.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.