Gyakori hibák az edzés során, amelyekre érdemes figyelni.

Edzés kardiógépekkel, mutatjuk, hol rontod el!

A különféle gépekkel végzett kardioedzések a legideálisabbak a szív és a tüdő erősítéséhez. Megmozgatják az egész testet, így valamennyi fő izomcsoport dolgozik. Javítják az állóképességet, a fittségi szintet – persze csak akkor, ha a gépeket megfelelően használod.

Futópad

A futópad vitathatatlan előnye, hogy sötétben, hidegben, esőben és hóban is biztonságos edzést tesz lehetővé. A szabadtéri futás és a gép használata között jelentős különbség, hogy a futópad esetében nem te mozogsz a talajon, hanem a talaj mozog alattad.

Hiba az edzés során: Sokan attól tartanak, hogy leesnek a futópadról, ezért olyan testhelyzetben futnak, ahogy egyébként nem szoktak. A rossz testtartás az ízületek túlterheléséhez vezethet, mint ahogy a túl rövid vagy túl nagy lépések is, ill. a sarokra érkezés a talpközép helyett.

Mire figyelj? Próbálj természetesen futni, és ügyelj arra, hogy a testtel egy vonalban érkezzen a láb a szalagra.

Gyakori hiba futógépek használatakor, hogy az edzés nem elég intenzív. Nem kell végkimerülésig futni, de célszerű a sebességet és a dőlésszöget is többször változtatni az edzés során, és bátran próbáld ki a programozott intervall edzéseket.

Teremkerékpár

Az edzőtermekben általában normál kerékpárüléses, illetve háttámlás üléses változatok közül választhatsz. Nagy előnye a kerékpáros edzésnek, hogy a testet nem kell a gravitáció ellenében megtartania, a súlyt pedig az ülés támasztja alá. Viszonylag kevés izom dolgozik egyszerre, ezért a gyakorlatok intenzitása jól szabályozható – megkönnyítve a kezdők dolgát.

Hiba az edzés során: Az ülés túl alacsonyra vagy magasra van állítva. Mindkét esetben a lábak könnyebben elfáradnak, ráadásul az alacsony ülésmagasság hosszú távon a térdszalagok lazulását eredményezheti.

Mire figyelj? Minden edzés előtt állítsd be az ülésmagasságot. Két módszer közül választhatsz: állj a nyereg mellé, és állítsd az ülést a medence, (csípőlapát) tetejéig. A másik módszerhez ülj a kerékpárra, a pedált tekerve legyen az alsó helyzetben lévő láb térde majdnem nyújtva.

Ne csak sima terepen tekerj, időnként kapcsolj hegymenetbe. Az egyperces gyors tekerések új impulzust adhatnak a szívnek és az izmoknak egyaránt.

Elliptikus tréner

Az elliptikus tréner használata nagyobb terhelést jelent a szervezetnek, mert edzés során a test teljes súlyod tartani kell a gravitációval szemben. Könnyebbséget az jelent, hogy a lábak egy ellipszis alakú pályán mozognak, amely úgy van megtervezve, hogy a lehető legkisebb mértékben terhelje a boka-, térd- és csípőízületeket.

Hiba az edzés során: Túl kevés az ellenállás, így a testet szinte csak a lendület viszi, tényleges erőt nem kell kifejteni.

Mire figyelj? Állítsd be az intenzitást az ellenállás vagy a sebesség változtatásával, különben nem aktiválja ténylegesen az izmaid és nem éget kalóriát.

Használd a felsőtest izmait is. A karok aktív használatával a pulzusszám könnyen feltornázható a kitűzött célzónába.

Lépcsőzőgépek

A taposógépek a lépcsőzést imitálják, így leginkább a comb és a fenék izmait dolgoztatják meg. Hatékony kalóriaégető, ezért fogyókúrázóknak is ideális mozgásforma. A gép használata előtt fontos a megfelelő bemelegítés és nyújtás.

Hiba az edzés során: Lépcsőzés közben a korlátra támaszkodsz, előrehajolsz.

Mire figyelj? Használd a gépet egyenes háttal, megfeszített izmokkal. A karfát legfeljebb kapaszkodásra használd – ha szükség van rá. A legjobb, ha a karral egyensúlyozol.

Egyenletes ritmusban terheld a lábaidat. Ha a test súlypontját minden lépésnél áthelyezed, a másik láb pihenhet, így tovább bírod a terhelést. Használd ki a gép teljes mozgástartományát: a pedálokat maximálisan taposd le, majd utána engedd fel.

Evezőgép

Mozgása a vízi evezést imitálja. A technika helyes kivitelezése viszonylag bonyolult, így kezdőknek célszerű szakember útmutatásai alapján végezni az edzéseket.

Hiba az edzés során: A kéz a térdhez ütközik.

Mire figyelj? A mozgássort lábbal indítsd és a térd nyújtásával told magad hátra. A mozgás végpontján a karokat hajlítsd be és húzd magadhoz a fogantyút. Derékból egyenesedj fel és dőlj hátra. Végül térj vissza a kiinduló állapothoz.

Evezz 10 percig nagyobb intenzitással, majd 2-3 percig pihenj. Az intenzitást nemcsak az ellenállás, hanem a csapássebesség változtatásával is növelheted. Minél gyorsabb az evezés üteme, annál magasabb a pulzusszám.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink