Gyakori hibák az edzés során, amelyekre érdemes figyelni.

Edzés kardiógépekkel, mutatjuk, hol rontod el!

A különféle gépekkel végzett kardioedzések a legideálisabbak a szív és a tüdő erősítéséhez. Megmozgatják az egész testet, így valamennyi fő izomcsoport dolgozik. Javítják az állóképességet, a fittségi szintet – persze csak akkor, ha a gépeket megfelelően használod.

Futópad

A futópad vitathatatlan előnye, hogy sötétben, hidegben, esőben és hóban is biztonságos edzést tesz lehetővé. A szabadtéri futás és a gép használata között jelentős különbség, hogy a futópad esetében nem te mozogsz a talajon, hanem a talaj mozog alattad.

Hiba az edzés során: Sokan attól tartanak, hogy leesnek a futópadról, ezért olyan testhelyzetben futnak, ahogy egyébként nem szoktak. A rossz testtartás az ízületek túlterheléséhez vezethet, mint ahogy a túl rövid vagy túl nagy lépések is, ill. a sarokra érkezés a talpközép helyett.

Mire figyelj? Próbálj természetesen futni, és ügyelj arra, hogy a testtel egy vonalban érkezzen a láb a szalagra.

Gyakori hiba futógépek használatakor, hogy az edzés nem elég intenzív. Nem kell végkimerülésig futni, de célszerű a sebességet és a dőlésszöget is többször változtatni az edzés során, és bátran próbáld ki a programozott intervall edzéseket.

Teremkerékpár

Az edzőtermekben általában normál kerékpárüléses, illetve háttámlás üléses változatok közül választhatsz. Nagy előnye a kerékpáros edzésnek, hogy a testet nem kell a gravitáció ellenében megtartania, a súlyt pedig az ülés támasztja alá. Viszonylag kevés izom dolgozik egyszerre, ezért a gyakorlatok intenzitása jól szabályozható – megkönnyítve a kezdők dolgát.

Hiba az edzés során: Az ülés túl alacsonyra vagy magasra van állítva. Mindkét esetben a lábak könnyebben elfáradnak, ráadásul az alacsony ülésmagasság hosszú távon a térdszalagok lazulását eredményezheti.

Mire figyelj? Minden edzés előtt állítsd be az ülésmagasságot. Két módszer közül választhatsz: állj a nyereg mellé, és állítsd az ülést a medence, (csípőlapát) tetejéig. A másik módszerhez ülj a kerékpárra, a pedált tekerve legyen az alsó helyzetben lévő láb térde majdnem nyújtva.

Ne csak sima terepen tekerj, időnként kapcsolj hegymenetbe. Az egyperces gyors tekerések új impulzust adhatnak a szívnek és az izmoknak egyaránt.

Elliptikus tréner

Az elliptikus tréner használata nagyobb terhelést jelent a szervezetnek, mert edzés során a test teljes súlyod tartani kell a gravitációval szemben. Könnyebbséget az jelent, hogy a lábak egy ellipszis alakú pályán mozognak, amely úgy van megtervezve, hogy a lehető legkisebb mértékben terhelje a boka-, térd- és csípőízületeket.

Hiba az edzés során: Túl kevés az ellenállás, így a testet szinte csak a lendület viszi, tényleges erőt nem kell kifejteni.

Mire figyelj? Állítsd be az intenzitást az ellenállás vagy a sebesség változtatásával, különben nem aktiválja ténylegesen az izmaid és nem éget kalóriát.

Használd a felsőtest izmait is. A karok aktív használatával a pulzusszám könnyen feltornázható a kitűzött célzónába.

Lépcsőzőgépek

A taposógépek a lépcsőzést imitálják, így leginkább a comb és a fenék izmait dolgoztatják meg. Hatékony kalóriaégető, ezért fogyókúrázóknak is ideális mozgásforma. A gép használata előtt fontos a megfelelő bemelegítés és nyújtás.

Hiba az edzés során: Lépcsőzés közben a korlátra támaszkodsz, előrehajolsz.

Mire figyelj? Használd a gépet egyenes háttal, megfeszített izmokkal. A karfát legfeljebb kapaszkodásra használd – ha szükség van rá. A legjobb, ha a karral egyensúlyozol.

Egyenletes ritmusban terheld a lábaidat. Ha a test súlypontját minden lépésnél áthelyezed, a másik láb pihenhet, így tovább bírod a terhelést. Használd ki a gép teljes mozgástartományát: a pedálokat maximálisan taposd le, majd utána engedd fel.

Evezőgép

Mozgása a vízi evezést imitálja. A technika helyes kivitelezése viszonylag bonyolult, így kezdőknek célszerű szakember útmutatásai alapján végezni az edzéseket.

Hiba az edzés során: A kéz a térdhez ütközik.

Mire figyelj? A mozgássort lábbal indítsd és a térd nyújtásával told magad hátra. A mozgás végpontján a karokat hajlítsd be és húzd magadhoz a fogantyút. Derékból egyenesedj fel és dőlj hátra. Végül térj vissza a kiinduló állapothoz.

Evezz 10 percig nagyobb intenzitással, majd 2-3 percig pihenj. Az intenzitást nemcsak az ellenállás, hanem a csapássebesség változtatásával is növelheted. Minél gyorsabb az evezés üteme, annál magasabb a pulzusszám.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

5 durva jel, hogy nem eszel elég proteint
Nem csak a testépítőknek fontos a megfelelő mennyiségű fehérjebevitel. Ha hiányzik ez a fontos makromolekula a szervezetből, az problémákhoz vezethet. Öt figyelmeztető jel, amit tapasztalva érdemes jobban odafigyelni a proteinbevitelre.
Hogyan alakítsuk az egészséges életmódot és a testmozgást szakmai hivatássá
Az egészséges életmód és testmozgás szenvedélyének szakmai hivatássá tételéhez elengedhetetlen a személyes elköteleződés, a szakmai képzések megszerzése, és a gyakorlati tapasztalatok gyűjtése. Fontos a folyamatos tanulás, a hálózatépítés, valamint egy erős személyes márkának és jelenlétnek a kialakítása a sikeres edzői karrier érdekében. Ha rendelkezel a megfelelő személyiségjegyekkel és hajlandó vagy energiát fektetni céljaid elérésébe, sikeres karriert építhetsz ebben a növekvő ágazatban.
Íme egy olcsó gyógynövény, ami minden nőnek kötelező
A mai kor embere minden olyan betegségre fogyaszthatja ezt az egyszerű gyógynövényt, ahol görcsoldásra és gyulladáscsökkentésre van szükség.
Cukormentes raffaello golyó lesz a húsvéti asztal sztárja
Ez az isteni desszertet gyorsan, sütés nélkül elkészítheted, ha hirtelen vendégeket vársz, vagy csak hirtelen szeretnél összedobni valami finomat
Mik az elegáns öltözködés alapjai: útmutató nőnek és férfiaknak
Az elegáns öltözködés a hétköznapok és az ünnepi alkalmak során is fontos lehet. Ennek szabályai számtalan apróságból tevődnek össze. A legfőbb pillére mindennek természetesen az öltöny, kosztüm, szoknya, nadrág vagy ing, amely kapcsán bátran fordulhatsz a MrSale Öltönyüzlethez. De tudtad, hogy ezen felül még számos más dologra is szükség lesz a tökéletes megjelenéshez?
10 dolog, amit soha ne titkolj el az orvosod elől
Amikor valamilyen panasszal felkeressük az orvosunkat, azzal a szándékkal tesszük, hogy segítséget kapjunk. Erre azonban csak akkor van esélyünk, ha a kérdéseire őszintén válaszolunk.
Gazdag tojásos reggeli tavaszra, ha diétázol
A tojás rengeteg ásványi anyagot tartalmaz, például foszfort, cinket, kalciumot, vasat és cinket, emellett pedig vitaminokban is gazdag. Így rengeteg hasznos anyaghoz juthat a szervezeted a diéta közben amellett, hogy gyorsan megszabadulhatsz a súlyfeleslegtől.
Olcsó magyar zöldség, amivel sokkal könnyebb a diéta
Levesbe ízesítőként, délutáni rágcsálnivalónak fogyókúra esetén, smoothie-ba keverve – bárhogyan fogyasztjuk is, a zeller egészséges és finom zöldség. Telis-tele van tápanyagokkal, vitaminokkal.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.