Oldal kiválasztása
Ismered az érzést, hogy elkezded a diétát, de nem jön az eredmény, a kilók ragaszkodnak hozzád? Talán diétabakit követtél el. A tévedések felismerése az első lépés a sikerhez, ezért összegyűjtöttük a 10 leggyakoribb hibát a szénhidrátszegény fogyókúrához.

10 gyakori hiba, amit nem veszel észre a szénhidrátszegény diétánál!

1. A TUDÁS HATALOM

A legbiztosabb út a kudarchoz, ha nem tudod, hogy miben van szénhidrát és miben nincs. Egy alapvető tudásra mindenkinek szüksége van a szénhidrátok működéséről ahhoz, hogy megállapíthassa, milyen ételek tartalmaznak szénhidrátot, és hogy nagyjából hogyan épül fel egy kiegyensúlyozott, alacsony szénhidrátos fogyókúra.

2. TÚL HAMAR FELADJUK

A leggyakoribb hiba, amikor a fogyókúra elején túl kevés szénhidrátot fogyasztunk, ettől hirtelen fáradékonyak és kimerültek érezzük magunkat, a szervezetünk elkezd sóvárogni a szénhidrát után, emaitt feladjuk a fogyókúrát. De nem szabad elkedvetlenedni, mert egy kis módosítással könnyen átvészelhető az első hét nehézsége, ami aztán látványos végeredményhez vezet.

3. KEVÉS A ZÖLDSÉG

Vannak, akik rosszkedvűségre panaszkodnak a szénhidrátszegény diétakor. Ez azért lehetséges, mert megesehet, hogy a diétázó egyáltalán nem fogyaszt gyümölcsöt és zöldségeket, ami hosszú távon hiánybetegségekhez vezethe. A diéta ételpiramisának alapját a zöldségek képezik, ez azt jelenti, hogy ebből kell a legtöbbet enni! A gyümölcsöknek – különösen az alacsony cukortartalmúaknak – éppígy megvan a maga helye a rendszerben vitamin- és rosttartalmuk miatt.

4. NEM ELÉG A ZSÍR

Alacsony szénhidrátbevitel mellett zsírszegény étrend javallot azoknak, akik fogyni szeretnének. Ha azonban nem eszel elegendő jó minőségű zsírt, akkor lelassul a fogyás.

5. TÚL KEVÉS ROST

Megfelelő mennyiségű zöldség és gyümölcs fogyasztásával biztosíthatjuk azt, hogy elég rost kerüljön a diétánkba. A rost azért fontos, hogy az anyagcsere-működésed zavartalanul működjön.

6. TÚL SOKAT ESZÜNK

Az igaz, hogy az alacsony szénhidrátos fogyókúráknál nem kell számolgatni a kalóriákat, de ez nem azt jelenti, hogy a kalóriák nem számítanak! Az egyik legjobb dolog ebben a diétában, hogy csökkenti az étvágyat, ezzel biztosítva, hogy kevesebb kalória fogyasztása esetén se vagyunk éhesek. Ennek ellenére néhányan azt, gondolják, hogy annyit ehetnek, amennyi csak beléjük fér, úgyis fogyni fognak, ha az ételek szénhidráttartalma alacsony.

7. A TERVEZÉS HIÁNYA

Ha fogyni szeretnél, nem ehetsz napközben össze-vissza mindenfélét: meg kell állni és elgondolkodni az étkezési szokásaidon – ez egy pozitív lépés afelé, hogy jobbá tedd az életedet. Az étkezés esetében pedig érdemes még ennél is tovább menni, és előre megtervezni melyik napon, mit szeretnél majd enni. Semmi sem veszélyezteti gyorsabban az elérni kívánt célt, mint az, ha éhesek vagyunk, de nem tudjuk, mit együnk.

8. EGYHANGÚSÁG

Vannak emberek, akik mindennap ugyanazt eszik, mert valahol régen úgy hallották, hogy az egysíkű étkezés fogyaszt. Ez persze nem igaz, mert ez a fajta étrend hiánybetegségek kialakulásához vezet. Tehát érdemes minél változatosabb étrendet összeállítani magunknak ahhoz, hogy az étkezés örömöt jelenthessen számunkra.

9. PROBLÉMÁS ÖSSZETEVŐK

Óvatosnak kell lenni az egyes folyadékokkal, fagylaltokkal, és egyéb alacsony cukor- vagy alacsony szénhidráttartalom címkével ellátott árukkal. Gyakran tartalmaznak olyan összetevőket, mint például a maltit (a legnagyobb bűnös) ami legalább olyan rossz a testnek, mint a cukor.

10. KIS KIHÁGÁSOK, SÚLYOS KÖVETKEZMÉNYEK

Kevés szénhidrátot eszel. Jól érzed magad, és meseszerűen adod le a kilókat, mert nem vagy éhes két étkezés között! Tele vagy energiával és jobban tudsz koncentrálni! Arra gondolsz, hogy eszel egy kis fagyit. Aztán úgy véled, hogy egy kis cukor a kávéba igazán nem árthat, igaz? Talán nem, de ezzel feltornászod a személyes szénhidrátigényedet. Egyre gyakrabban leszel újra éhes, visszajönnek a leadott kilók. Néha kevésbé drasztikus a fenti folyamat, de nagyon jellemző, hogy észrevétlenül egyre több és több szénhidrátot engedünk meg magunknak, ha elégedett vagyunk a legadott kilókkal. Ilyenkor érdemes számot vetni magunkkal, és újrakezdeni a diétát, hogy megszakítsuk az ördögi kört.

Hozzászólások

Itt egy szuper lehetőség, ha hiányoznak a tavaszi versenyek!
A Maradj Otthon Jótékonysági versenysorozat keretében az otthonában is megmérettetheti magát – természetesen online. Futásra, bringázásra fel!
Receptajánló: vegán gyümölcsös desszert
Ez az áfonyás-citromos muffin annak is szuper választás, aki nem vegán. Egyszerűen csak azért, mert egy nagyon finom édességről van szó!
Segítség, nem megy a fogyókúra! Mit rontok el?
Hiába próbálkozik, nem mozdul a mérleg nyelve? Úgy érzi, mindent megtesz, de mégsem sikerül fogynia? A súlygyarapodás hátterében néha olyan okok állnak, amelyekre nem is gondolna...
Nem minden élelmiszer egészséges, amit annak gondolunk!
A mentális és fizikai jóléthez nagyon fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás. De honnan tudható, hogy egy élelmiszer egészséges vagy egészségtelen? A dietetikus segít, hogy mi alapján döntsön vásárláskor.
A négy fal között: 3 tipp a tudatos és kreatív sportoláshoz
Az edzőteremről és a tavaszi sporteseményekről most le kell mondanunk, ez azonban nem jelenti azt, hogy a mozgást is hanyagolnunk kellene. Sőt! Sportoljunk otthon, legyünk kreatívak!
Már Barbie baba is meditál és jógázik
A világ egyik leghíresebb játékszerének gyártója a testi-lelki feltöltődés fontosságára szeretné felhívni a gyerekek figyelmét a legfrissebb kollekcióval.
Erősség vagy gyengeség?
Miben mutatkozik meg és mivel mérhető egy ember lelki ereje? Ki az erős és ki a gyenge? Tény vagy képzelet az egész? Miben mutatkozik meg a gyengeség? És miben az erősség? Dicsőség az egyik, szánalom a másik? Szendrei Ildikó írása.
Futás: 5 km-es edzésterv kezdőknek
Szeretne belevágni a futásba? A jelszó: fokozatosság! Az alábbi edzésprogram lépésről lépésre, hétről hétre segít eljutni a bűvös 5 kilométerig.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.