Ismered az érzést, hogy elkezded a diétát, de nem jön az eredmény? Összegyűjtöttük a 10 leggyakoribb hibát a szénhidrátszegény étrenddel kapcsolatban.

10 gyakori hiba, amit nem veszel észre a szénhidrátszegény diétánál

1. A TUDÁS HATALOM

A legbiztosabb út a kudarchoz, ha nem tudod, hogy miben van szénhidrát, és miben nincs. Alapvető tudásra mindenkinek szüksége van a szénhidrátokról ahhoz, hogy megállapíthassa, mely ételek tartalmaznak szénhidrátot, és hogy nagyjából hogyan épül fel egy kiegyensúlyozott, szénhidrátban szegényebb étrend.

 

2. TÚL HAMAR FELADOD

A leggyakoribb hiba, amikor a fogyókúra elején túl kevés szénhidrátot fogyasztasz, ettől hirtelen fáradékonynak és kimerülnek érzed magad, a szervezeted elkezd sóvárogni a szénhidrát után, emiatt feladod a fogyókúrát. De nem szabad elkedvetlenedni, mert egy kis módosítással könnyen átvészelhető az első hét nehézsége, ami aztán látványos végeredményhez vezet.

 

3. KEVÉS A ZÖLDSÉG

Vannak, akik levertségre panaszkodnak a szénhidrátszegény diéta alatt. Ennek oka többek között az is lehet, hogy a diétázó egyáltalán nem fogyaszt gyümölcsöt és zöldséget, ami hosszú távon hiánybetegségekhez vezethet. A diéta ételpiramisának alapját a zöldségek képezik, ez azt jelenti, hogy ebből kell a legtöbbet enni! A gyümölcsöknek – különösen az alacsony cukortartalmúaknak – éppígy megvan a maga helye a rendszerben vitamin- és rosttartalmuk miatt.

 

4. NEM ELÉG A ZSÍR

Alacsony szénhidrátbevitel mellett zsírban szegény étrend javasolt azoknak, akik fogyni szeretnének. Ha azonban nem eszel elegendő mennyiségű, jó minőségű zsiradékot, az akár még hátráltathatja is a fogyást. Valóban nem szabad sokat fogyasztani belőlük, de a zsírok is a kiegyensúlyozott étrend elemei.

 

5. TÚL KEVÉS ROST

Megfelelő mennyiségű zöldség és gyümölcs, valamint a teljes kiőrlésű termékek fogyasztásával biztosíthatod azt, hogy elég rost kerüljön a szervezetedbe. A rost azért fontos, hogy az anyagcsere-működés zavartalan legyen.

 

6. TÚL SOKAT ESZEL

Az igaz, hogy a szénhidrátszegény fogyókúráknál nem kell számolgatni a kalóriákat, de ez nem azt jelenti, hogy a kalóriák nem számítanak! Az egyik legjobb dolog ebben a diétában, hogy csökkenti az étvágyat, ezzel biztosítva, hogy kevesebb kalória fogyasztása esetén sem éhes. Ennek ellenére néhányan azt gondolják, hogy annyit ehetnek, amennyi csak beléjük fér, úgyis fogyni fognak, ha az ételek szénhidráttartalma alacsony. Ez tévhit!

7. A TERVEZÉS HIÁNYA

Ha fogyni szeretnél, nem ehetsz napközben össze-vissza mindenfélét: meg kell állni, és elgondolkodni az étkezési szokásaidon – ez egy pozitív lépés afelé, hogy jobbá tedd az életmódod. Az étkezés esetében pedig érdemes még ennél is tovább menni, és előre megtervezni, hogy melyik napon mit szeretnél majd enni. Semmi sem veszélyezteti jobban az elérni kívánt célt, mint az, ha éhes vagy, de nem tudod, mit egyél.

 

8. EGYHANGÚSÁG

Vannak emberek, akik mindennap ugyanazt eszik, mert valahol régen úgy hallották, hogy az egysíkú étkezés segíthet a fogyásban. Ez persze nem igaz, mert ez a fajta étrend hiánybetegségek kialakulásához vezet. Tehát érdemes minél változatosabb étrendet összeállítani ahhoz, hogy az étkezés örömöt jelenthessen.

 

9. PROBLÉMÁS ÖSSZETEVŐK

Óvatosnak kell lenni az egyes italokkal, fagylaltokkal, és egyéb alacsony cukor- vagy alacsony szénhidráttartalom címkével ellátott árukkal. Gyakran tartalmaznak olyan összetevőket, mint például a maltit, ami legalább olyan rossz a testnek, mint a cukor.

 

10. KIS KIHÁGÁSOK, SÚLYOS KÖVETKEZMÉNYEK

Odafigyelsz a szénhidrátbevitelre. Jól érzed magad, és meseszerűen adod le a kilókat, mert nem vagy éhes két étkezés között! Tele vagy energiával, és jobban tudsz koncentrálni! Aztán arra gondolsz, hogy eszel egy kis édességet. Aztán úgy véled, hogy egy kis cukor a kávéba igazán nem árthat, ugye? Talán nem, de ezzel feltornászod a személyes szénhidrátigényed. Egyre gyakrabban leszel újra éhes, visszajönnek a leadott kilók. Néha kevésbé drasztikus a fenti folyamat, de nagyon jellemző, hogy észrevétlenül egyre több és több szénhidrátot engedsz meg magadnak, ha elégedett vagy a leadott kilókkal. Ilyenkor érdemes számot vetni önmagaddal, és újrakezdeni a diétát, hogy megszakítsd az ördögi kört.

 

EZ IS ÉRDEKELHETI:

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink