Az öregedés az élet természetes velejárója, ahogyan az ezzel együtt járó fizikai változások is. Ahogy múlik az idő, egyre-másra vesszük észre magunkon a változásokat, némelyikre felkészülünk, mások váratlanul érnek, megint más változásokat pedig csak sejtünk, érzünk, de nem látunk. Hiszen a szervi változások korántsem annyira szembetűnőek, mint a mélyülő ráncok a száj körül vagy az őszülő hajkorona. Mivel természetes folyamat, megállítani nem lehet, bármennyire is szeretnénk, nem forgathatjuk vissza az idő kerekét, viszont lassíthatunk rajta. Nem a méregdrága és sokszor visszatetsző eredménnyel járó plasztikai beavatkozásokra gondolunk. Elég egy jól megválasztott étrend, ha a célunk az egészségünk a fiatalság megőrzése. Lássuk, melyik szervünknek mire van szüksége, hogy még hosszú éveken át egészségesek lehessünk.
Szívünk védelmében
Az évek múlásával az érfalak és az artériák veszítenek rugalmasságukból, merevebbek lesznek, emiatt a szívet a szervezet keményebb munkára fogja, hogy a test minden részére vért pumpáljon. Ráadásul a szívizomzat is öregszik, az izomsejtek száma csökken, romlik a szív teljesítőképessége. Ez azzal jár, hogy a pulzus sporttevékenység közben is lassabban emelkedik – lassabban, mint ahogyan régen tette, vagyis a korábban jól bírt terhelés már problémát okozhat. Ez magas vérnyomáshoz és egyéb szív- és érrendszeri panaszokhoz vezethet.
Étkezési javaslat:
A különböző bogyós gyümölcsök (eper, fekete ribizli, áfonya, vörös áfonya, cseresznye) antociánokban és flavonoidokban gazdagok, ezek segítik az erek tágulását, így a véráramlást. A paradicsom (feldolgozva is!) remek hatással van a szívre, hiszen likopinforrás, így csökkenti a szervezet koleszterinszintjét. A magas kakaótartalmú étcsoki pedig gyulladáscsökkentőként és antioxidánsként védi a ketyegőnket.
A szem egészsége
Először csak a könyvet tartjuk távolabb vagy közelebb a szemünkhöz, egy idő után már szemüveget biggyesztünk az orrunkra, hogy lássuk, mit ír a kijelző. A szem romlása is teljesen természetes folyamat, fontos viszont, hogy ezt a romlást orvosunkkal kövessük nyomon. A komolyabb betegségeket, a makula degenerációt (ami a vakság leggyakoribb oka) vagy a diabéteszes ideghártya-betegséget így lehet kiszűrni. Arról nem is beszélve, hogy a megfelelő szemüveg kiválasztásában is csak szakember segíthet.
Étkezési javaslat:
Jól megválasztott étrenddel megelőzhetőek a szembetegségek, vagy legalább csökkenthető a kialakulásuk esélye. A kivi, a spenót, a sütőtök, a cikória, a cukkini fontos antioxidánsban gazdag ételek, nagy mennyiségben tartalmaznak zeaxantint és luteint, amelyek segítik a szem egészségének megőrzését és csökkentik a látószervünk gyulladásait.
Erős fogak
Az idő múlásával fogaink is gyengülnek. A zománc szerkezete megváltozik, hiszen a folyamatos rágás és a különböző cukros, savas ételek igénybe veszik a fogak külső védőburkát. A meggyengült fogzománc miatt a fogak sérülékenyebbé válnak. Szintén természetes folyamat, hogy az ínyek visszahúzódnak. A fogágybetegségek okozzák a legtöbb fogvesztést. Az íny vérzését nem szabad figyelmen kívül hagyni, ha rendszeresen tapasztaljuk fogmosáskor, mindenképpen forduljunk fogorvoshoz.
Étkezési javaslat:
Unalomig ismételt, ám nem véletlenül gyakori tanács: kalciumban gazdag ételeket kell fogyasztania annak, aki szép és erős fogakat szeretne. Együnk sok élőflórás joghurtot (ne az agyoncukrozott, gyümölcsös fajtát), teljes értékű tejtermékeket, spenótot, kelkáposztát. Szintén közhely, de hanyagoljuk a cukrot, és ügyeljünk a hidratáltságra is: igyunk sokat, legalább másfél liter vizet naponta (nyáron és sportos napokon ennél is többet).
Ragyogó bőr
Szeretjük vagy nem, a megereszkedett bőr, a ráncok az élet velejárói. Húszas éveink végétől a bőr veszít a rugalmasságából, kevesebb kollagént termel a szervezet, és ennek következtében megjelennek az első szarkalábak. Kezelni lehet őket, krémekkel, olajokkal, szépészeti beavatkozásokkal, de helyes étrenddel is. A szép bőr és a fiatalság megőrzése úgy érhető el tehát, ha a megfelelő bőrápolás mellett kiegyensúlyozottan táplálkozunk.
Étkezési javaslat:
Ne csak a külső táplálásra fordítsunk gondot, fiatalítsuk bőrünket belülről is. A C-vitaminban gazdag ételek segítenek megőrizni bőrünk ragyogását, rugalmasságát. Együnk minél többféle paprikát, kelkáposztát, jó választás a kelbimbó is. És újra csak: igyunk sokat, vizet, gyógyteákat, kerüljük a cukrot, az alkoholt és a cigarettát – egyik sem bőrünk barátja.
Egy kis agytorna
Az ötvenes-hatvanas éveiket taposók – de akár a fiatalabbak is – egyre gyakrabban vehetik észre, hogy már nem úgy forog az agyuk, ahogy régen. Több mindent felejtünk el, már nem vág úgy az eszünk, mint korábban. Lassabban tanulunk. Ez ijesztő lehet, de tehetünk ellene! Fontos, hogy mentálisan is aktívak maradjunk, tanuljunk új dolgokat, például idegen nyelvet, fejtsünk rejtvényt rendszeresen, olvassunk sokat, bővítsük a tudástárunk. És persze végezzünk rendszeresen testmozgást, így a fiatalság megőrzése nem tűnik majd lehetetlen feladatnak.
Étkezési javaslat:
A tanuláson túl az étkezéssel is tehetünk agyunk egészségéért. Kerüljük a feldolgozott élelmiszereket, helyettük kövessünk ómega-3 zsírsavban gazdag étrendet. Rágcsáljunk gyakran nyers, sózatlan magvakat, dióféléket, együnk sok lazacot, antioxidánsokban gazdag áfonyát.
EZ IS ÉRDEKELHETI:
- Kései táplálkozási zavarok
- Fiatalodjon 10 évet!
- Fiatalító szépségterv – Apró trükkök, amelyek segítenek!
- 5 komoly betegség, amin segít a D-vitamin