Mielőtt elrohannánk a legközelebbi kínai büfébe, jobb, ha tisztázzuk: nem ezt értjük egészséges ázsiai étrenden. A hagyományos ázsiai ételek sok zöldségen, megfelelő mennyiségű fehérjén és gabonán alapulnak.

Egzotikus és egészséges: ázsiai étrend

Az ázsiai típusú táplálkozásnak azért több ága van, nyilván egész más ételeket esznek Japánban, mint Indiában. De az jól látható, hogy az elhízás nem olyan mértékű, mint a világ nyugati részén, erre pedig felfigyelt a nyugati táplálkozástudomány is. Kiderült, hogy ehhez nemcsak az alapanyagok megválasztása, hanem néhány sajátos szabály betartása is hozzájárul.

Evés közben nem isznak

Étkezés közben nem isznak semmilyen italt, főleg nem hideg üdítőket, ahogy mi szoktunk. Azt tartják ugyanis, hogy a folyadék felhígítja az emésztéshez szükséges enzimeket. Ellenben a zöld vagy más forró tea étkezés előtt támogatja az emésztést. Azt mondják, hogy a legjobb, ha étkezés előtt vagy után 30 perccel iszunk. Sok levest esznek a levesekben sok hasznos tápanyag van, de elég egy csészényit fogyasztani belőlük. A legtöbb ázsiai levesben többféle csont és zöldségek adják az ízeket. Függetlenül attól, hogy csontlevesről, növényi vagy misolevesről van-e szó, mindegyik gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, és könnyen felszívódik. ráadásul a meleg folyadék javítja az emésztési folyamatokat is.

3:1 arány

Az ázsiai étrendben 3:1 az arány a zöldségek javára, de a burgonya itt nem tartozik a zöldségek közé. Ebből csak mi, nyugatiak eszünk viszonylag nagyobb mennyiséget. Az ázsiaiak a keserű ízeket is favorizálják, ezek is segítik az emésztést. európai ember ezt legkönnyebben a rukkolával tudja megoldani.

Tálkák és pálcikák

Kis adagokban fogyasztják az ételeket, nem használnak gigászi tányérokat. A pálcika abban segít, hogy elkerüljék a habzsolást. A lassabb tempójú csipegetéssel hamarabb észrevesszük a jóllakottságot is. Rizs többféle variációban a barna, a vörös, a fekete rizst keverik a fehérrel, mert egészségesebb, mintha csak fehéret ennének. Kevés desszertet esznek a cukros desszertek, sütemények nem jellemzőek a hagyományos ázsiai táplálkozásra, ez náluk is nyugati vívmány. Édesség helyett gyümölcsöket esznek inkább, és jóval ritkábban az általunk kedvelt édességekből, fagyiból, kekszekből.

Napirenden a tenger gyümölcsei

Sok halat esznek, gyakorlatilag naponta. Japán szushit, grillezett halakat, halleveseket. A bőséges kínálat megvan hozzá, tengerparti országokban mindig kifinomultabb a halkészítés kultúrája, mint a szárazföld belsejében.

Fontos az ételek hőmérséklete

Hideg időszakban melegítő, melegben pedig hűtő hatású ételeket fogyasztanak, ez már az ajurvédikus gondolkodás jellemzője. Nem isznak hideg italokat télen, nem esznek hideg salátákat vagy sárgadinnyét. Inkább forró, hosszan főtt leveseket, meleg, zöldséges húsokat. Azt a magyar hagyomány is ismeri, hogy a húsleves gyógyír, de az ázsiaiak 8-10 órát fődögélő levesei valóságos esszenciává válnak.

Csínján bánnak a tejjel!

Olyannyira, hogy a tehéntej hiányzik az ázsiai étrendből. Úgy vélik, hogy a tejtermékek lassítják a bélmozgást. Helyette növényi tejeket, mandula-, kókusz-, rizstejet, organikus szójatejet fogyasztanak.

Mit is együnk tehát?

Ha nincs wok edényünk, érdemes venni egyet. Kevés olajat tegyünk az aljára és süssünk össze benne sok zöldséget egyharmadnyi csirkehússal. az ázsiai konyhában a zöldségek közül a brokkolit, a káposztaféléket, a gombát, a chilit részesítik előnyben. Tojásos tésztát, hajdinatésztát vagy rizst készítenek mellé. Indiában és a dél-ázsiai országokban lapos, pitára emlékeztető kenyeret sütnek. A thai menükben a szószok és mártások kókusztejjel és curryvel készülnek. Ízlésünk szerint keverhetjük ezeket az irányzatokat, azt azonban ne felejtsük el, hogy a hazai kínai büfék kínálatának nagy része az európai ízléshez lett alakítva, és nem sok köze van az egészséges étkezéshez.

Vitaminbombák hideg időben

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Fogyás 50 felett: étrend és fitnesz tippek menopauza idejére
A megfelelő étrend, a rendszeres mozgás és a hormonbarát táplálkozási tippek segítségével 50 felett is formában maradhatsz.
3 gyors diétás süti air fryerben – egészséges édesség percek alatt
Az air fryer nemcsak ropogós krumplihoz vagy csirkéhez ideális – pár perc alatt diétás sütiket is varázsolhatsz vele! Mutatunk három gyors, egészséges receptet, amivel bűntudat nélkül élvezheted az édességet.
Egy korty, és pörög az anyagcsere – így készíts gyömbérshotot otthon
A gyömbér nemcsak fűszer, hanem igazi szuperélelmiszer: serkenti az anyagcserét, erősíti az immunrendszert, és egy frissítő házi shot formájában a diéta és a fitnesz program tökéletes kiegészítője lehet.
Ez az almás süti még diéta mellett is belefér – és mennyei finom!
Az alma és a zab találkozásából született ez a puha, omlós finomság, ami még az alakodra is vigyáz.
Diétás ropogtatnivaló: házi répachips
Egészséges snackre vágysz, ami belefér a diétába is? A házi répachips pár perc alatt elkészül, és garantáltan bűntudat nélkül ropogtathatod.
A változókor titkos tünete: ezért szökik fel a vérnyomásod
A változókor számos kellemetlen tünettel járhat, mint a hangulatingadozás, hőhullám vagy álmatlanság. De vajon tudtad, hogy mindez a vérnyomásodra is hatással lehet?
Őszi ízorgia: saláták, amikbe beleszeretsz
Az ősz a színek, ízek és vitaminok időszaka. Ha szeretnél változatos, tápláló és könnyen elkészíthető salátákat az asztalodra, ezek a receptek tökéletesek: lédús sült paradicsom, fűszeres édesburgonya, ropogós céklacsipsz, grillezett ananász – mindez egy tálban, hogy a hűvösebb napokon is tele legyél energiával és vitaminnal.
5 magyar étel, amit soha ne egyél vacsorára, ha diétázol
Ha fogyni szeretnél, nem mindegy, mi kerül a tányérodra este. Vannak magyar ételek, amelyek bármilyen finomak is, vacsorára igazi kalóriacsapdát jelentenek. Mutatom az 5 legrosszabbat, amit jobb, ha elkerülsz, ha tényleg látni szeretnéd az eredményt a diétádban.