A különböző élelmiszer-allergiák diagnosztizálása után az érintettek döbbenten tapasztalják, hogy nem elég az elfogyasztott ételek összetevőire figyelniük. Az allergének ugyanis számos olyan termékben is előfordulhatnak, amelyekről nem is gondolnák, akár gyógyszerekben vagy kozmetikumokban is.

Élelmiszerallergének – meglepő helyeken

Földimogyoró

A mogyoró vált ki a leggyakrabban allergiát, és néha bizony olyan termékekben is felbukkan, ahol nem is gondolnánk. A mogyoró az arra érzékenyeknél súlyos allergiás reakciót, úgynevezett anafilaxiát okozhat, ami ugyanazokkal a tünetekkel jelentkezik, mint egy kevésbé súlyos allergiás reakció, ám rövid idő alatt a tünetek súlyosbodnak, és ha időben nem kezelik, akár halált is okozhat. Előfordulhat, hogy az allergiás személy a levegőben keringő fehérjerészecskékre is reagál.

HOL TALÁLKOZHAT VELE? Meglepő módon néha törtmogyoró-héjat használnak töltelékként gyermekjátékoknál. Aggodalomra adhat okot, hogy több helyen – parkokban, zöld, virágos területeken – mogyoróhéjas komposzt kerül a földbe. De található mogyoró a fényvédőkrémekben, fogkrémekben, állateledelekben is.

Dió

Az egészségre gyakorolt jótékony hatása miatt hetente egy-két alkalommal ajánlott diófélék fogyasztása – azonban a dióallergia anafilaxiás sokkot okozhat.

HOL TALÁLKOZHAT VELE? Dióolaj található különféle kozmetikai és hajápolási termékekben: krémekben, szappanokban, samponokban, fürdőolajokban, napolajokban. Minden esetben figyelmesen olvassa el a megvásárolni kívánt termék összetevőit felsoroló listát! Ha vannak kisállatai, például futóegér vagy hörcsög, vegye figyelembe, hogy az állatok eledele tartalmazhat csonthéjas gyümölcsöket.

Tej

A leggyakoribb a tejfehérje-allergia, ahol a kiváltó tényező a tej fehérjekomponense. Az allergiás tüneteket a tejben, tejtermékekben található egyik fehérje, a kazein okozza. Sok élelmiszer rejtetten tartalmaz kazeinfehérjét, a húsipari termékektől kezdve a sütő- és édesipari termékekig. Jellemző tünetei a hasmenés, hányás, hasi fájdalom, haspuffadás, nátha, köhögés, tüsszögés, asztma, csalánkiütés, ekcéma, nyugtalanság, fejfájás.

HOL TALÁLKOZHAT VELE? Gyógyszerekben, kozmetikai termékekben: krémekben, tusfürdőkben, fürdőhabokban.

Tojás

Az egyik leggyakoribb allergén a tojásfehérje. Számos termékben, köztük oltásokban is megtalálható kötőanyagként vagy emulgeálószerként. A tojásallergia gyakori tünete a bőrviszketés, a száj körüli zsibbadás, az arc vagy a torok duzzanata, hányás, hasmenés. Tojásfehérje jelenlétére utal, ha az összetevők között az alábbiakat látja: albumin, globulin, lecitin, lizozim, majonéz, ovalbumin, ovovitelin. A védőoltások azonban biztonságosan adhatók azoknak az embereknek is, akik allergiásak a tojásra.

HOL TALÁLKOZHAT VELE? Kozmetikai termékekben: krémekben, pakolásokban, samponokban. Tojásfehérje található néhány művészeti segédanyagban, például festékekben is.

Búza

A búzafehérje-túlérzékenységet egy búzafehérje, a glutén váltja ki, melynek következménye lehet a felszívódási zavar és a bél nyálkahártyájának károsodása. Búzafehérjét használnak számos élelmiszer-ipari termék előállításánál. Figyeljen az összetevők listájára! Az alábbi kifejezések búza jelenlétére utalhatnak: glutén, keményítő, hidrolizált növényi fehérje, természetes aroma, módosított keményítő és növényi gumi.

HOL TALÁLKOZHAT VELE? Koszorúk és más lakberendezési tárgyak tartalmazhatnak búzát, mint ahogy néhány, modellezéshez használt agyag is.

MENNYIT ÉRNEK A KÜLÖNC DIÉTÁK? 3. RÉSZ – KÓKUSZDIÓ DIÉTA

FELFÁZÁSTÓL A KÖSZVÉNYIG – GYÓGYULÁS GYÓGYSZER NÉLKÜL

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!

Ajánlataink