Ha fáj a fejünk, felfáztunk, idegesek vagyunk, mihez folyamodunk először? Benyúlunk a gyógyszeres szekrénybe és keresünk valami fájdalomcsillapítót. Vagy csokit eszünk, mert az ugye, nyugtatja az idegeket, és egyébként is van benne egy halom boldogsághormon. Boldogsághormonjaink felszabadítására, fájdalmaink enyhítésére azonban léteznek olyan természetes gyógymódok vagy teljesen egyszerű hétköznapi tevékenységek, amelyek nem szennyezik szervezetünket felesleges méreganyagokkal.

Felfázástól a köszvényig – gyógyulás gyógyszer nélkül

1. Stressz

Mozgás. A stresszt a legjobban mozgással tudja kezelni. Észrevette már, hogy ha egy fárasztó, rohanós nap után megy el futni, edzeni, kerékpározni, tornázni vagy egyszerűen csak egy nagyot sétálni, már húsz perc elteltével megnyugszik, elmúlik az esetleges gyomor- vagy fejgörcs, ellazul, és megszabadul a lelki terhektől? Ennek oka, hogy mozgás közben endorfin hormon szabadul fel, vagyis a stresszhormonokat legyőzik a boldogsághormonok, testünk- lelkünk ellazul, megnyugszik. A mozgás pedig nemcsak az idegrendszerre van jó hatással, hanem erősíti a csontokat, izmokat, tüdőt, és remekül megelőzhetők vele a szív- és érrendszeri betegségek. Ha ideges, ne a nyugtatóért, hanem az edzőcipőjéért nyúljon!

2. Köszvény

Víz, víz, víz. A köszvény meglepően sok embert érint. Tulajdonképpen nem más, mint nagyon fájdalmas ízületi gyulladás, amelyet a szervezetben felhalmozódott húgysav okoz. Eleinte csak rohamokban jelentkező éles fájdalommal jár, majd az érintett felületek megduzzadnak, érzékenyek, vörösesen lángolók lehetnek, sőt, egy idő után viszketés és hámlás is tapasztalható. Mivel előrehaladott állapotban nagyon fájdalmas, érdemes már a kezdeti, kisebb tüneteket is komolyan venni. Minthogy a probléma fő oka az, hogy a vese nem tudja eltávolítani a felgyülemlett húgysavat, ilyenkor nagyon fontos, hogy naponta megigyunk három liter folyadékot. Semmi alkohol! Egy-egy fájdalmas rohamot nagymértékben enyhít a sok pihenés és a nagy mennyiségű folyadék fogyasztása. A túlsúly, a zsíros étrend súlyosbítja a panaszokat és a köszvény kialakulásának esélyeit is fokozza. Érdemes tehát ilyenkor kevesebb fehérjét fogyasztani, mellőzni a vörös húsokat és a belsőségeket.

3. Fejfájás

Lassú légzés, tempós séta a fejfájás legjobb ellenszere. Amikor hasogató fejfájással lép ki a munkahelyéről, ne vágódjon be egyből az autóba, vagy ne rohanjon a buszmegálló, a metró felé. Szánjon tíz percet egy tempós sétára a környéken, vagy gyalogoljon le a következő megállóig. Sétáljon valóban tempósan, miközben mélyeket, nagyokat lélegez. Ez a szmogos Belvárosban viszonylag nehézkes, így ha kibírja hazáig, hát ott sétáljon egy nagyot a környéken. Nagyon fontos, hogy csak annyira sétáljon tempósan, hogy ne kelljen levegő után kapkodnia. A légzés lényege éppen az, hogy lassú, mély belégzések legyenek, majd a levegőt szintén lassan engedje ki a tüdejéből. Ne hallgasson közben zenét, lehetőség szerint legyenek csendesek a körülmények. (Autók, kerékpárosok, játszóterek zaja nem számít.) Tíz perc alatt gyógyszerek nélkül is tompulhat a hasogató fájdalom.

fejfájás

Fotó: shutterstock

4. Csontritkulás

Séta és kis súlyokkal való edzés. A vércukorszint, valamint a vérnyomás mellett érdemes időnként a csontjaink állapotát is megvizsgáltatni. A már kialakult súlyos csontritkulást szinte lehetetlen kezelni, még a folyamat elejét kell elcsípni, hogy enyhíteni lehessen a tüneteket, erősíteni a csontokat. Ha valakinek csontritkulása van, a legjobb, ha elkezd rendszeresen mozogni. Természetesen csak olyan sportok jöhetnek szóba, amelyek nem terhelik túl a szervezetet. A már ezerszer emlegetett séta mellett szükség lesz egy kis súlyzós edzésre is. Ajánlatos szakember segítségét kérni, aki pontosan meg tudja határozni, hány kilós súlyokkal érdemes edzeni. A túl nehéz súly terheli az ízületeket, a csontokat, míg a túl könnyű nem elég hatékony. Helyezzen hangsúlyt a hát, a karok és a lábak edzésére, hiszen a csontritkulás ezeken a területeken támad a leggyakrabban. Mindezek mellett fogyasszon minél több olyan ételt, amely gazdag kalciumban. Ilyenek a tejtermékek, a sajtfélék, a brokkoli, a dió vagy a szardínia.

5. Menopauza

Úszás, zöldség, gyümölcs. A menopauza alatti és az azt követő időszak komoly terhet ró a nők szervezetére. Felborul a hormonháztartás, sokan szenvednek hőhullámoktól, szívdobogástól, fáradtságtól és sokakra felszalad ilyenkor néhány kiló. És ez nem feltétlenül azért van, mert bárki többet vagy egészségtelenebbül táplálkozna. Egyszerűen a szervezet változik, már kevesebb mennyiségű és más minőségű ételekre van szüksége. Mivel a test kevesebb bevitt kalóriát igényel, a legjobb, ha étkezési szokásainkat teljesen megváltoztatjuk. Sokkal több zöldség, gyümölcs és halféle szerepeljen az étrendünkben, mivel a szervezet nehezebben hasznosítja a vitaminokat és ásványi anyagokat. Fogyasszunk sok biotermesztésű zöldség- és gyümölcslevet, valamint helyezzünk nagyobb hangsúlyt a tejtermékek fogyasztására, ugyanis ebben az időszakban sok nőt ér utol a súlyos csontritkulás. Emellett menjünk el rendszeresen úszni. Az úszással úgy tarthatjuk karban a testünket, hogy közben nem terheljük az ízületeinket, ellenben erősítjük a tüdőt és a csontrendszert is.

6. Felfázás

Só, kamilla. Sok nő szenved a szinte krónikus felfázástól, illetve folyamatos húgyúti megbetegedésektől. Ennek oka elsősorban az, hogy nem öltözünk alulról rétegesen, vastagon. A tangabugyira rántott vékony nadrág vagy esetleg farmer már elég rizikófaktor egy felfázásra hajlamos nőnek. Ne legyünk restek rendes, normális vastagságú alsóneműt hordani – a selyem- és csipketangát tegyük félre randibugyinak –, sőt, húzzunk harisnyanadrágot vagy legginget a nadrág alá. Hideg, téli időszakban ez nagyon fontos. Ügyeljünk arra, hogy legyen rajtunk vastag talpú cipő és vastagabb zokni. Nagyon sokan ugyanis lábról fáznak fel. Ha pedig érezzük, hogy megtörtént a baj, azonnal üljünk egy forró fürdőbe, melybe beleöntöttünk egy kiló sót. A só csodákra képes, enyhíti a fájdalmat, elűzi a fertőzést. Szintén nagyon jó hatással van ilyenkor egy hasonló, forró, kamillás fürdő, amely csökkenti a gyulladást.

7. Gyenge érfal

Hideg-meleg váltófürdő, ómega-3, a transzzsírok teljes elhagyása. A gyenge érfal több tünetet is produkál. Ilyen például a visszér kialakulása, a hajszálerek elpattanása a bőrfelszín közelében, ami kis piros, szerteágazó foltokban jelentkezik. Előfordulhat az is, hogy a foltok sötétebbek, lilásak. A gyenge érfal megnyilvánulhat abban is, ha túl hideg vagy túl forró inger hatására az erek vörösen kirajzolódnak a végtagokon. Az érfal erősítésére különösen várandós kismamáknak kell gondolniuk, ugyanis terhesség alatt a probléma súlyosbodhat. Érdemes hideg-meleg váltózuhanyt venni, vagy hideg-meleg borogatással kezelni a szükséges területet. Az érfalakat azonban azzal erősíthetjük a legjobban, ha elhagyjuk étrendünkből a finomított cukrot, a sót és a transzzsírsavat tartalmazó ételeket. Ez utóbbiak például a margarin, a félkész ételek, zacskós ételek, mélyhűtött termékek, csomagolt felvágottak stb. Ezenkívül fontos, hogy sok ómega-3 zsírsav kerüljön a szervezetbe, amelyet tojásból, tengeri halfélékből vehetünk magunkhoz. Elengedhetetlen a sok séta szabad levegőn, kényelmes tempóban, valamint napi legalább 2,5 liter folyadék fogyasztása.

Lassú gyógyulás – anorexiával az edzőteremben

Megfázott? Segítünk! – 5 TIPP A GYORS GYÓGYULÁSÉRT

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink