Oldal kiválasztása
Sokan ismerik azt a kérdésekkel, és szorongással teli időszakot, amit a szülés követ. Aggódunk a kisbabáért, görcsölünk, hogy mindent jól csinálunk e, és közben a testünk különös tünetei miatt is félelem alakul ki bennünk. Ilyenkor nagy mennyiségű vér távozik a szervezetből, jó lenne tudni, hogy mikor kóros, és mit tehetünk a fertőzések ellen.

Figyelje a vér színét! Mindent a gyermekágyi folyásról és a fertőzésről

Gyermekágyi vérzés, folyás

A szülés nem csak a baba világra jöttével jár. Megszületik a méhlepény is, mely egészen addig táplálta, segítette a babát. A méhlepény a méh falához rögzült képlet, vagyis ahhoz, hogy a testből távozni tudjon, le kell válnia a méh faláról. Ez pedig sérüléssel jár, méghozzá naggyal mert egy 12 centis sebet hagy maga után. A seb bizony vérzéssel jár, és bár a szülés után azonnal megkezdődik a sebgyógyulás, a vérzés eltarthat akár hetekig is. Az intenzitása egyre kisebb, és a színe is változik, ez a két adat az, ami segít minket abban, hogy eldönthessük: orvosi segítség kell, vagy minden rendben megy.

Fertőzés

A gondot az okozza, ha fertőzés lép fel a szervezetben, hiszen ez a sebgyógyulást akadályozza, komoly komplikációkat okozhat. „Az első tényező a szín. Kezdetben mélypiros, hiszen friss vér távozik a szervezetből. Később azonban (egy-két hét alatt) a szín intenzitásának fakulnia kell, hiszen egyre kevesebb a vér a folyadékban, ahogyan a seb összehúzódik. Gond akkor van, ha hetek alatt sem válik világosabbá az árnyalat, a folyás intenzitása nem csökken, illetve, ha véralvadékot tartalmaz. Ilyen esetekben mindenképpen szakorvoshoz kell fordulni” – mondja Ratkó Tünde szülésznő. A szag egy másik figyelmeztető tényező lehet. Normál esetben ennek a folyásnak édeskés szaga van. Ha azonban fertőzés lép fel, akkor a folyadék büdössé válik. A fertőzések pedig sajnos nagyon sok helyről érkezhetnek, hiszen a szervezet kimerült, sérült, így lényegesen nagyon körültekintésre és védelemre van szüksége.

Immunsegítség

A terhesség alatt az immunrendszer csak visszafogottan működik, hogy a magzatot ne ismerhesse fel idegenként a test. Sajnos ez nem áll helyre abban a pillanatban, mikor a baba megszületik, ehhez idő és tápanyagok kellenek. Ehhez jön még a szoptatás jelentette tápanyagigény is, így sajnos a fertőzések kialakulásának esélye nagyobb lehet.

gyermekágyi folyásról és a fertőzésről

Fotó: Shutterstock

A szervezet támogatása ilyenkor kulcsfontosságú, amiben a jó várandósvitamin is hatalmas segítség lehet. Egyes vitaminkészítmények ugyanis a szoptatási időszakot is lefedik. A tápanyagpótlás pedig akkor ideális, ha a készítmény szerves kötésű anyagokat tartalmaz, melyek praktikusan a citrát és glükonát kötési típusokat jelentik.

Kiemelt jelentősége van az összetételnek. A szervezetnek ugyanis ilyenkor nagy szüksége van a cink és a réz segítségére. Ez a két anyag ugyanis hathatós segítséget jelent a fertőzésekkel szemben, főleg a felszáll fertőzések kiküszöbölésében. A cink és a réz ugyanis a szervezetben antivirális, antibakteriális és fungicid, vagyis gombaellenes tulajdonságokkal bír. Természetesen a hasznosulás szempontjából is kulcskérdés a megfelelő, biológiailag aktív kötési forma, a cink esetében a cink-citrát, míg a réznél a réz-glükonát formációban.

Nem vagyok biztos benne…

Sok esetben a jelek nem egyértelműek. A nemrégen édesanyává vált nőknek ráadásul annyi új dologra kell koncentrálni, hogy nem biztosak abban, mikor is kellett volna változni a vérzés intenzitásának, vagy éppen nem biztosak abban, hogy változott-e a szín az elmúlt hetekben.

Ha elbizonytalanodik, akkor inkább forduljon szakorvoshoz, semmint stresszben, otthon várakozzon. Ez egyrészt veszélyes, másrészt a stressz rossz hatással van a tejtermelésre, és a babára is, hiszen minden rezdülését érzi az anyának. A szakorvos néhány gyors vizsgálattal könnyedén segíthet a szorongás oldásában, illetve, ha baj van, akkor is gyorsan tud reagálni, antibiotikumot, vagy más gyógymódot alkalmazva a problémára.

Édes teher – Gyakorlatok kismamáknak

Kőkemény crossfit edzéseket nyom a 3. trimeszterben járó kismama – videó

LEHETSZ TE IS CÍMLAPLÁNY!

Miért ne lehetnél? Mi egy fotózás az élet nagy harcaihoz képest? Neked semmiség! Nem kell tökéletesnek lenned, egyszerűen csak hinned kell magadban. Hinned kell abban, hogy képes vagy arra te is, amire az influencerek, celebek, színésznők és a sportolók: felvállalni önmagad.Mutasd meg magad és mondd el történted a többi nőnek, hogy lássák, előtted nincs lehetetlen.

Jelentkezz a cimlaplany@mediaworks.hu e-mail címen 2019. november 29-én éjfélig.

Legyél te is címlaplány!

Legyél te is címlaplány! – Jelentkezz a Diéta és Fitnesz pályázatára!
Fotó: Diéta és Fitnesz

Forrás

Hozzászólások

Lépésről lépésre a karcsúságért: kezdjük az alapoknál
Az egészséges táplálkozás és az elegendő mozgás nemcsak a testet teszi formásabbá, hanem önbizalmat is ad. Íme, néhány jó tanács az életmódváltáshoz!
Ki mondta, hogy az alakkímélő ételek unalmasak? Főzzünk kreatívan!
Ne gondoljuk, hogy az egészséges vagy alakkímélő étrend íztelen, egysíkú ételeket jelent. Ízesítsünk ételeinket felesleges kalóriák nélkül!
Nyugodt alvás, sikeres fogyókúra – Ezeket az ételeket kerüld el este!
Ha nem megfelelő ételeket fogyasztunk este, azzal megzavarhatjuk az alvásunkat, ráadásul csomó fölösleges kalóriát viszünk be. Nézzük, milyen ételeket nem ajánlott fogyasztani ilyenkor!
10 tipp, hogy jól érezd magad a bőrödben
Érdemes bevetni néhány apró trükköt, amelyek segítenek magabiztosabbá válni.
Az illatok erejével: nemcsak frissítenek, de a fogyókúrában is segíthetnek
A mesés illatú olajok segítenek hogy frissebben, lelkesebben vágj bele a hétköznapokba. Plusz előny: bizonyos illatok állítólag az étvágyat is csökkentik!
Így kerüld el napközben a diétacsapdákat!
Szinte egész nap az íróasztalhoz vagy kötve, és gyakran engedsz a kalóriadús nassolnivalók csábításának? Adunk néhány tippet, hogy sikerüljön ellenállni.
A 12 leghatásosabb gyógynövény
A gyógynövényekkel történő orvoslás ismét virágkorát éli. Segítségével gyengéd módon, mellékhatások nélkül szüntethetők meg a panaszok!
Ennyi szénhidrátot, cukrot és zsírt egyél vacsorára, ha fogyni szeretnél!
Sokan, miután súlyfeleslegünk nagyobbik részét leadták, úgy gondolják, célegyenesbe értek. Ám sajnos, az utolsó kilók mindig makacsul ragaszkodhatnak az emberhez.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.