Lehet, hogy a dzsessz vagy a nedves zokniba bújtatott láb erősíti az immunrendszert? Már megszoktuk, hogy a megfázás kellemetlen tüneteinek enyhítésére, az immunrendszer erősítésére mindenkinek rengeteg ötlete van. Összegyűjtöttünk néhány tippet, amely a legtöbb embernél működik, és adunk néhány szokatlan, bolondos – és éppen ezért nem feltétlenül megfogadandó – tanácsot is a nátha elleni harchoz.

Gyógymódok nátha ellen

AMI BIZTOSAN HASZNÁL…

Pihenjen és izzadjon!

A náthás betegnek otthon, ágyban a helye. Egyrészt így nem fertőz tovább, másrészt pedig a nyugalom és a meleg segíti a gyógyulást. Ha nincs láza, vegyen illóolajos-gyógynövényes forró fürdőt: eukaliptusz, kakukkfű, levendula, menta, rozmaring, bazsalikom, jázmin, kamilla, narancs – mind segít a tünetek enyhítésében. Egy deci tejben elkeverve adja a fürdővízhez a választott olajat, és áztassa meggyötört testét 20 percig. Utána irány az ágy, burkolózzon be, és kortyolgasson forró borsmenta- vagy cickafarkteát. A szervezet belső hőjének emelése segít a kórokozók leküzdésében.

Párásítson!

Az orr nyálkahártyáját a levegő nedvességtartalma tartja nedvesen, lehetővé téve, hogy a nyálkahártya visszaverje a kórokozókat. A fűtéstől száraz levegő tovább irritálja az amúgy is gyulladt, igénybe vett légúti nyálkahártyát. A párásítás, a levegő nedvesítése jót tesz a nyálkahártyának. Ha nincs párásítója, tegyen egy kis vizet hőálló edényben a fűtőtestre, csepegtessen bele citrom-, borsmenta-, eukaliptusz- vagy fenyőillóolajat.

Egészítse ki az étrendjét!

Hatékonyan csillapítja a nátha tüneteit – enyhíti a köhögést, tisztítja a légutakat – és erősíti az immunrendszert sok olyan gyümölcs, zöldség és fűszer, amely többnyire minden háztartásban megtalálható. A vöröshagyma immunerősítő, baktériumölő hatású, illóolaja oldja a hörgők görcsét és tisztítja, fertőtleníti a tüdőt. A fokhagyma természetes antibiotikum, a torma könnyíti a légzést, a gyömbér enyhíti a köhögést és csökkenti a torokfájást. A céklából készült ital segít leküzdeni a náthát és az influenzát, magas vitamin-, ásványianyag- és fitovegyületeinek köszönhetően. Nátha ellen ajánlott az extra bevitel citrusfélékből, hiszen ezek a gyümölcsök igazi C-vitamin-bombák, tele gyulladáscsökkentő antioxidánsokkal.

Igyon sok folyadékot!

Naponta legalább 2-3 liter folyadék fogyasztása náthás, influenzás megbetegedésben elengedhetetlen, hiszen a láz következtében elvesztett folyadékmennyiséget pótolni kell. A forró italok és levesek segítik fellazítani a mellkasban, orrüregben felgyülemlett váladékot. Igyon sok citromos teát, narancs-, grépfrút-, alma- és szőlőlevet, kanalazzon sok fokhagymával és cayenne-i borssal fűszerezett hagyma- vagy zöldséglevest.

…ÉS AMI NEM FELTÉTLENÜL

Hallgasson dzsesszt!

Zenerajongók előnyben. Kutatások kimutatták, hogy 30 perces dzsesszhallgatás növeli a szervezet immunglobulin a (IgA) szintjét. Az immunglobulinok ellenanyagként viselkedő fehérjemolekulák, amelyeket az immunrendszer termel annak érdekében, hogy felismerjék és semlegesítsék a szervezetbe került idegen anyagokat. Az IgA a száj, a szem és a bél nyálkahártyáján meggátolja a kórokozók bejutását. Jó hír, hogy a bluegrass, a kórusmuzsika és a soft rock is hasonló választ indukál.

Aludjon nedves zokniban!

A nedves zokniban alvással állítólag ugyanúgy erősíthető az immunrendszer, mint a különféle hidroterápiás kezelésekkel. A torontói dr. Leslie Solomonian javaslata: áztasson egy pár zoknit hideg vízbe, húzza a lábára, majd takarja be thermo- vagy gyapjútakaróval. A hideg zokni hatására a vérkeringés felgyorsul, hiszen az erek összehúzódnak, majd ahogyan melegszik a láb, szépen lassan kitágulnak. Ezzel felgyorsul a méreganyagok távozása, és gyorsabb lesz a gyógyulás.

Egyen étcsokoládét!

A csokoládéban található teobromin elnyomja a köhögésért felelős idegi aktivitást, így csillapítva a makacs, kínzó köhögést. Ráadásul a csokoládé természetes fájdalomcsillapító, ami szintén fontos náthás megbetegedésben. Ha nem szereti a magas kakaótartalmú csokoládét, ízesítse a forró étcsokit pár csepp mézzel. Semmi esetre se fogyasszon tejcsokit, hiszen a benne található cukor gyengíti az immunrendszert.

5 kérdés az influenzáról

Mennyit érnek a különc diéták? 5. rész – A bioritmus diéta

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink