Rossz közérzet, hőhullámok, émelygés, migrén? A nők döntő többségét életük végéig elkísérik ezek a panaszok. A természet patikája szinte minden bajra kínál gyógyírt, legyen szó gyulladásról, fertőzésről vagy akár csak egyszerű fejfájásról. Gyógynövényekkel minden panasz enyhíthető, sok esetben pedig meg is szüntethető.

Gyógynövények nőknek

Kurkuma

Mire jó? Gyulladáscsökkentő, segít megelőzni a rák kialakulását.

Gyógyító hatása illóolajának köszönhető. Fő komponense a kurkumin, amely C-vitamint, káliumot, vasat, nátriumot, foszfort, magnéziumot, kalciumot tartalmaz. A kurkumin gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatású. Aktiválja a fehérvérsejtek közül a természetes ölősejteket, amelyek a veszélyes kórokozókat, rákos sejteket pusztítják. étvágy- és emésztésjavító, csökkenti a vér koleszterinszintjét.

Alkalmazása: legjobb, ha az ételeit ízesíti kurkumával. Ha idegenkedik az indiai konyha ízvilágától, kapszula formájában is fogyaszthatja.

Mire figyeljen? Nagyobb mennyiségben fogyasztva puffadást, hasmenést, gyomorégést okozhat.

Őszi margitvirág

Mire jó? Migrénes fejfájás csillapítására.

Csaknem háromszor annyi nő szenved kínzó fejfájástól, mint férfi. Az őszi margitvirág gazdag szeszkviterpén-laktonokban, elsősorban partenolidban (ennek köszönhetően csillapítja a migrénes rohamokat, bár a pontos mechanizmus még nem ismert), de illóolajokat és flavonoidokat is tartalmaz. Gyulladáscsökkentő hatása miatt rovarcsípések kezelésére és zúzódások borogatására is jó.

Alkalmazása: A virágából készült főzet csökkenti a rovarcsípések okozta viszketést, duzzanatot, bőrpírt. Frissen szedett levelét belefőzheti az ételekbe, de salátába, szendvicsbe is teheti.

Mire figyeljen?
terhes és szoptató nők számára a fogyasztása nem ajánlott, és gyermekek sem fogyaszthatják. Ha allergiás a parlagfűre, körömvirágra vagy a krizantémra, kerülje az őszi margitvirág fogyasztását. Véralvadásgátlókkal, nemszteroid gyulladáscsökkentőkkel együtt nem szedhető. Növeli a fényérzékenységet.

Gyömbér

Mire jó? Emésztési zavarok enyhítésére.

Gyomorrontás, PMS miatti émelygés, hányinger vagy akár terhességgel összefüggő reggeli rosszullétek ellen használható a gyömbér. Pontos hatásmechanizmusa nem ismert, de bizonyítottan görcsoldó, szélhajtó hatású. illóolaja csökkenti a nyálkahártyák irritációját.

Alkalmazása: A hatóanyagok koncentrációja közvetlenül a héj alatt a legmagasabb, ezért a gyökeret fogyasztás előtt vékonyan hámozza vagy csak víz alatt dörzsölje át. Készíthet belőle teát, belefőzheti levesbe, reszelheti salátára, de sütheti akár süteménybe is.

Mire figyeljen?
A szárított gyömbér por formában puffadást okozhat, és terhes nőknél súlyosbíthatja a gyomorégést.

Orbáncfű

Mire jó? Depresszió, alvászavarok ellen.

Az orbáncfű illóolajat, cseranyagot, flavonoidokat tartalmaz. A növény kivonatában található bizonyos anyagok hasonlítanak a szerotonin nevű agyi ingerületátvivő anyagra. A depresszióval küzdők agyában alacsony a szerotoninszint, ezért hat esetükben jótékonyan az orbáncfű.

Alkalmazása: Tea és csepp formájában is fogyasztható.

Mire figyeljen? Az orbáncfű nemcsak a szerotonin, hanem a dopamin, a noradrenalin, a glutamát mennyiségét is növeli az agyban, ezért nem szabad együtt szedni altatókkal, hangulatjavítókkal, véralvadásgátlókkal, egyes asztma elleni szerekkel. Figyelni kell az étkezésre is: orbáncfű szedése mellett kerülni kell a kávét, az alkoholt, a csokoládét és a savanyított ételeket. A gyógynövény szedését nem szabad hirtelen abbahagyni, a mennyiséget fokozatosan csökkentve kell „leszokni” róla.

FÜRDŐPATIKA – VARÁZSOLJON GYÓGYFÜRDŐT OTTHON

AKUPUNKTÚRÁVAL A MENOPAUZA ELLEN

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink