Pirosodó arc és orr, seprűvénák a lábakon. Többnyire a nőket érinti ez az elváltozás. Nem fájdalmas ugyan, de a látvány nem szép, különösen az arcon. Mivel idővel egyre zavaróbb, gátlásokat is okoz, így érdemes rászánni némi időt és pénzt, hogy megszabaduljunk ettől a kellemetlen problémától.

Hajszálerek hálójában – Mi a hatásos ellene?

Az orvostudomány egyelőre nem tudja a pontos okát, miért alakul ki az arcon és az orron a kellemetlen bőrpír, amit rosaceának neveznek. Elsősorban az érett korú lakosságot érinti, 40 felett alakul ki jellemzően, és inkább nőknél. Ha férfiakat is érint, akkor sokkal súlyosabb formában jelenik meg. A világos bőrűek, világos szeműek betegsége, a hosszas, lassú romlás jellemző rá. Az elsőként jelentkező halvány, viszkető pír fokozatosan megy át tartós pirosságba, ekkor már apró értágulatok alakulnak ki. Az erek túlságosan kitágulnak, már messziről is jól láthatóvá válnak nem túl szép, kékes vagy lilás háló formájában. Leginkább az arc, a nyak és a lábak területén szokott megjelenni, eltüntetni őket pedig hosszú és nagyon drága kúrák árán lehet.

A hajszálerek kitágulása miatt a helyi szöveti keringés lassul, ami aztán a helyi anyagcsere lassulásához vezet. Később gyulladás is kialakul helyileg, a fertőzésekre való hajlam pedig fokozódik. Az előrehaladottabb rosaceás beteg orrán apró piros, pattanásszerű kiütések is megjelennek. Ez a fázis a rosacea gyulladásos szakasza. Ezt követi a faggyúmirigyek túlburjánzása, illetve kötőszövet-felszaporodás, amely az orr eltorzulásához is vezethet.

Hova forduljunk?

A bőrgyógyász rázókeveréket rendel, komoly gyulladás esetén antibiotikumot ír fel, az állami szférában nemigen van lehetőség többre. Elkeseredésre azonban semmi ok, ugyanis vannak már olyan modern eljárások, amelyekkel nagyon látványos eredménnyel kezelik ezt a bőrbetegséget. mint a legtöbb betegség esetében, a rosacerára is igaz, hogy könnyebb és jobb megelőzni. A hagyományos kezelések alacsony hatásfoka arra sarkallta a szépségipart, hogy olyan gépeket fejlesszen, melyek segítenek a kellemetlen tünetek eltüntetésében. A korábbi lézeres, villanófényes berendezések mellett már megjelentek a magas frekvenciájú energia felhasználásával működő készülékek. Ezek hőhatást fejtenek ki a hajszálerekre, amellyel végső soron elégetik az eret.

Azzal számoljunk, hogy elsősorban a magánorvosi praxisban vagy jól felszerelt szépségszalonokban találkozhatunk ezekkel a korszerű készülékekkel. A legmodernebb készülékekkel történő kezelés során egy nagyon vékony tűvel leköveti a kezelő a hajszálereket, s lezárja azokat. Nem teljesen fájdalommentes eljárásról van, amelyet állapottól függően kúraszerűen alkalmaznak. Vannak helyek, ahol kevésbé fáj, de az orr alatt vagy az orron azért nem kellemes. Van, ahol hideg levegős fájdalomcsillapítással végzik az eljárást a bőr védelme és a kellemetlen érzet elkerülése céljából. A kezelést hegesedés követi, ami nyom nélkül elmúlik, a teljes javulás 4–8 hét alatt következik be.

A kezelt ér lehet, hogy azonnal, véglegesen eltűnik, de azt tudni kell, hogy a hajszálér-képződési hajlam ezzel még nem változik, tehát időnként újra meg kell ismételni. Viszont olyan látványos javulás érhető el, hogy mindenképpen megéri némi pénzt fektetni az egészségünkbe és megjelenésünkbe. Kuponos oldalakon lehet találni rosacea-kezeléseket, alkamankénti 10 ezer forint körüli áron.

Seprűvéna

A seprűvéna a lábakon, elsősorban a combon, a térdhajlatban, ritkább esetben a boka körül jelenik meg. Vöröses, kékes színű értágulat, az érhálózat jól láthatóvá válik. Panaszt, fájdalmat nem okoz, a visszeresség egyik fajtája, de sokakat zavar a látványa. kialakulása gyakran a várandósság, illetve később, a menopauza idejére tehető. Lézeres kezeléssel minimális fájdalommal látványos változás érhető el. A kezelés során a lézerrel roncsolt ér lassan felszívódik.

Egy beavatkozás 10–30 percig tart, a probléma kiterjedtségétől függően. Mellékhatással, szövődménnyel nem kell számolni. Az azonban fontos, hogy mindkét beavatkozásra körültekintően válasszunk szakembert, nem biztos, hogy a legolcsóbb lesz a legjobb.

NEM CSAK SZÉPSÉGHIBA – Arcrezesség

Szebb bőr – 9 lépésben

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

Ajánlataink