Most, a járványidőszakban kevesebb lehetőségünk van a mozgásra, a szorongós időszak pedig erősíti a stresszevést, nehéz megtartani az egészséges szokásainkat. Dr. Farkas Kitti tanácsai segítenek, hogy ne legyen gond.

Home office egészségesen: 3+1 szabály a plusz kilók ellen

Kiegyensúlyozott életmód a négy fal között is

Egyre többen töltjük otthon napjainkat: akik csak megtehetik, munkájukat otthon végzik, a személyes találkozók az online térbe kerültek át. Csak akkor tesszük ki a lábunkat a házból, amikor bevásárolni megyünk, esetleg egymagunkban sétálunk, kocogunk egy kicsit. De nagyon fontos az is, hogy a négy fal közé szorulva is ügyeljünk egészségünkre. Dr. Farkas Kitti intenzív terápiás szakorvos, az Alakorvoslás Program kitalálója segít, hogy az otthon töltött napok során se kockáztassuk szervezetünk egészségét, és vigyázzunk az alakunkra is. Home office egészségesen? Következzen néhány jó tanács!

 

1. szabály: A napi rutin megtartása az étkezésben

A home office-ban gyakran előfordul, nassolunk, rendszertelenül eszünk, ami egyenes út a plusz kilókhoz, elsősorban – a rengeteg ülés miatt – a hasi elhízáshoz, ami nagyon veszélyes. Az inzulinháztartás számára a napi háromszori étkezés a kedvezőbb.

– A reggeli és a vacsora inkább fehérjében bővelkedjen, a szénhidrátbevitelt pedig ebédidőre időzítsük – tanácsolja a doktornő. – Fontos, hogy ne túl sok és feldolgozott szénhidrátot, hanem saját készítésű, rendes, főtt ételt együnk.

A szakember azt javasolja, hogy ha megtehetjük, hogy legyen otthon friss zöldség, gyümölcs (de jó a mirelit is), hüvelyesek, túró, joghurt, tojás, tartós, illetve növényi tej, sajt, hús, gombafélék, olajos magvak, tartósítószermentes zöldségkonzervek, mint a bab, lencse, csicseriborsó.

Időszakos böjt

Az étkezések között teljen el minimum 4, maximum 6 óra teljen el, kivéve persze az alvással töltött időt. Az időszakos böjt előnyeit érdemes alkalmazni, de az orvos maximum 12 órás éhezést javasol, amiben mindenképp legyen benne a 7-8 órás alvás is.

2. szabály: Több mozgás!

Azzal, hogy kevesebbet mozdulunk ki, többet ücsörgünk, lassul az alapanyagcserénk. Muszáj tehát mozognunk – már csak azért is, mert oldja a stresszt, a szorongást. Kis kreativitással a nappaliban is sportolhatunk, egyre több edző oszt meg remek gyakorlatokat a különböző videómegosztókon. Az orvos szerint a legideálisabb reggel, éhgyomorra a könnyű kardióedzés, vagy délelőtt, ebéd előtt tornázni. A home office egészségesen! jelmondatot figyelembe véve próbáljunk naponta minimum fél óra közepes intenzitású mozgást végezni.

 

3. szabály: Ügyeljünk az idősekre, a gyerekekre és a fokozott rizikócsoportba tartozókra!

A járvány idején ennek a három csoportnak még több fehérjebevitelre van szüksége: ebédre most ne egy, hanem két szelet húst is egyenek meg, emellett a reggeli és a vacsora is legyen fehérjedús, javasolja a doktornő.

– Nagyon fontos az aktív sejtállomány megőrzése a védekezőképesség miatt, és a megfelelő folyadékbevitel az optimális sejtanyagcsere miatt – hangsúlyozza Dr. Farkas Kitti.

A gyerekeket próbáljuk lekötni otthoni tornával, de bevonhatjuk őket a főzésbe is. Szuper közös program, miközben elültetjük a kicsik fejében az egészséges étkezés alapjait.

 

+1 szabály: Víz-és fénypótlás

– A víz és a D-vitamin kulcsfontosságú mind az immunrendszerünk erősítésében, mind a diétánk megtartásában. A D-vitamin emellett javítja a vérműködést, pozitívan hat a csonterősítésre, szív- és izomműködésre és méregtelenítő hatása is van – magyarázza a szakértő. – Engedjünk be annyi napfényt a szobába, amennyit csak tudunk, és ha van erkélyünk, teraszunk, üljünk ki minél többször!

 

EZ IS ÉRDEKELHETI:

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!

Ajánlataink