Vannak olyan helyzetek, amikor még a legmakacsabb orvoskerülők is szó nélkül mennek el a rendelőbe. Panaszaik orvosért kiáltanak, és érzik, tudják, akkora a baj, hogy elkerülhetetlen a doktorral való találkozás. De mi a helyzet, ha csupán kellemetlen tünetek jelentkeznek? Ahhoz, hogy kiderüljön, valóban ártalmatlan fájdalmakról van szó, nem szabad figyelmen kívül hagyni a test apróbb figyelmeztetéseit sem.

Milyen betegségek állhatnak a gyakori tünetek mögött?

Makacs torokfájás

Különösen az őszi-téli időszakban gyakori a torokfájdalom. Általában nem önálló tünetként jelentkezik, hanem a felső légúti fertőzések más jelei is felbukkanhatnak (köhögés, orrfolyás, hőemelkedés, láz). A kezelés a diagnózisnak megfelelően ágynyugalom, tea, méz, szükség szerint antibiotikum. De az orvosok arra figyelmeztetnek, hogy az ismeretlen torokfájdalom hátterében súlyos betegségek is állhatnak. Az infarktuson átesett nők igen nagy százaléka számolt be arról, hogy nem várt, furcsa tüneteket tapasztalt a roham előtt. Ilyen „finom” jel a hányinger, fáradtság, kényelmetlen érzés a torokban. A torokfájás ugyanabból eredhet, mint a mellkasi fájdalom: nincs véráramlás a szívben.

Mit tehet?

Szívbarát ómega3 zsírsavak fogyasztásával már két hét alatt jelentősen javíthatja a szívműködést. Ezért is fontos minél több halat és szóját beiktatni az étrendbe.

Gyomorfájdalom

A gyomorfájdalom jelezhet éhséget, emésztési zavarokat, lehet fertőzések tünete. De ha a fájdalom a gyomorszáj tájékán tompa, égő jellegű, és ráadásul közvetlenül az étkezés után megszűnik, majd a gyomor kiürülésének folyamatában fokozatosan visszatér, gyomorfekély állhat a panaszok hátterében. A fekélyek kialakulásában fontos szerepe van a Helicobacter pylori baktériumnak, illetve egyes gyógyszerek mellékhatásaként is kialakulhat gyomorfekély. Ekkor a gyomor nyálkahártya-folytonossága megszakad. Ha nem kezelik, súlyos szövődmények – vérzés, perforáció, szűkület – alakulhatnak ki, amelyek növelik a gyomorrák kialakulásának esélyét.

Mit tehet?

Naponta egy pohár áfonyalét fogyasszon minimum három hónapon át, ez képes a Helicobater pylori baktérium elpusztítására.

Fájdalmas fogíny

A fogak és az íny közötti hézagokban baktériumok telepedhetnek meg, amelyek gyulladást okozhatnak. A vérző, fájdalmas fogíny, a rossz lehelet lehet csupán a nem megfelelő szájápolás következménye, de előfordulhat, hogy a megváltozott hormonháztartás „jelez”, például menstruáció alatt, terhesség vagy menopauza során, fogamzásgátló tabletta szedésekor. Ha a fájdalom nem múlik el néhány nap alatt a gyógyszertárakban, drogériákban kapható fogkrémek, ecsetelők hatására, célszerű felkeresni az orvost, hiszen a beteg fogíny a későbbiekben okozhat felső légúti megbetegedéseket, érelmeszesedést, veseproblémákat, meddőséget.

Mit tehet?

Használjon elektromos fogkefét, amely a kutatások szerint 11 százalékkal hatékonyabban távolítja el a lepedéket, mint a hagyományos fogkefe.

Haspuffadás

Bizonyos ételek elfogyasztása után előfordul, hogy a has felpuffad. Emésztést segítő gyógyszerek hatására többnyire elmúlnak a panaszok. Ha azonban nem enyhülnek a tünetek, érdemes nőgyógyászhoz fordulni. A has megnagyobbodását ugyanis okozhatja petefészekrák is, különösen, ha egyéb tünetek is vannak: étvágytalanság, teltségérzet, medencetáji fájdalom.

Mit tehet?

Kerülje a dohányzást, illetve az egyéb karcinogén anyagokkal való érintkezést a mindennapok során. A rendszeres mozgás, az egészséges táplálkozás is fontos.

Ideiglenes látásvesztés

Bizony előfordulhat, hogy időnként „köd ereszkedik” a szemre, és pár percig akadályozott a látás. Apró kellemetlenségnek tűnik, de egy súlyos problémára hívja fel a figyelmet: vérkeringési zavar jelentkezett abban az érben, amely ezt a területet táplálja. Ennek oka lehet, hogy a nyaki verőér falán kialakult lerakódásban egy vérrög képződött, amely eddig a területig sodródott. Csak idő kérdése a stroke kialakulása.

Mit tehet?

A rendszeres testmozgás, a vérnyomás optimális szinten tartása, a koleszterin- és vérzsírszint normalizálása, a sófogyasztás mérséklése igen fontos a stroke kialakulásának megelőzésében.

Menstruációs görcsök

Sok nő szenved a menstruációja alatt görcsöktől. Addig nincs is baj, amíg a görcsök enyhék, és pihenéssel, enyhe fájdalomcsillapítókkal, görcsoldókkal megszüntethetők. De előfordul, hogy a görcsök olyan fájdalmasak, hogy már a mindennapi tevékenységek elvégzésében is gátolják a nőket. Ha mindehhez még gyengeség, szédülés, hányinger, hányás, hasmenés is társul, érdemes felkeresni a nőgyógyászt. A bajok hátterében ugyanis az endometriózis nevű betegség állhat. Ilyenkor a méhnyálkahártya a menstruáció során nem ürül ki a szervezetből, hanem más szövetekbe – petefészekbe, belekbe, húgyhólyagba – ágyazódik be.

Mit tehet?

A rendszeres mozgás segíthet. A menstruáció előtti napokban érdemes C-, B6- és E-vitamint, kalciumot és magnéziumot fogyasztani, és gyógyteákkal, melegítőpárnával is csökkenthető a fájdalom.

Rekedtség

A rekedt hang akár szexi is lehet – ha nem kóros elváltozás okozza. A vírusfertőzések általában 2-3 hét alatt elmúlnak, így csak akkor érdemes továbblépni, ha ennél hosszabb ideje áll fenn a rekedtség. A rekedtség lehet akár az egyetlen tünete a refluxnak, utalhat a pajzsmirigy megbetegedésére, a torokban lévő csomóra vagy polipra. Ezek a jóindulatú, húsos kinövések ugyanis okozhatnak krónikus rekedtséget.

Mit tehet?

A sok folyadék a torokra is jótékony hatással van. Kerülni kell azonban a hideg italokat, az alkoholt, a túl sok kávét és csokoládét, mivel ezek irritálhatják a torkot.

Milyen betegségek állhatnak a gyakori tünetek mögött?

Fotó: shutterstock

Hasfájás

Nehéz, zsíros ételek elfogyasztása után gyakran előfordul, hogy megfájdul a has. Addig nincs is baj, amíg a panaszok maguktól vagy emésztést segítő szerektől elmúlnak. Ha azonban a jobb oldali felső hasi területen állandósul a fájdalom, hányinger, hányás, hasi diszkomfortérzés tapasztalható, bizony lehet, hogy epekő áll a panaszok hátterében.

Mit tehet?

Növelni kell a rostbevitelt. Teljes kiőrlésű gabona, sok-sok zöldség és a bogyós gyümölcsök segítenek elkerülni az epekő kialakulását.

Hüvelyi folyás

A hüvely váladékozása teljesen normális. Ha azonban megváltozik a színe – zöldes, szürkés vagy véres lesz – és a szaga is kellemetlenné válik, mindenképpen érdemes nőgyógyászhoz fordulni. Ilyen panaszok ugyanis rendszerint kismedencei gyulladásra utalnak. A szövődmények pedig súlyosak lehetnek: meddőség, hasüregi összenövések, méhen kívüli terhesség.

Mit tehet?

Mivel a fertőzést a hüvelybe jutott baktériumok okozzák, a legbiztosabb védekezés a monogám kapcsolat.

Otthoni balesetek – Mit tegyünk, ha megtörtént a baj?

Figyelmeztető jelek

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?

Ajánlataink