Összeállításunkban 5 nagyon egyszerű, maximum 5 perc alatt összedobható, egészséges vacsoraötletet adunk azoknak, akiknek egy fárasztó nap után is fontos, hogy mi kerül az asztalra.

Ötperces egészséges és könnyű vacsorák

GYORS RIZSES SALÁTA

Ehhez a gyors vacsorához (is) szükséges némi előrelátás. Fagyasztott bab, brokkoli (vagy bármilyen zöldség) a legtöbb háztartásban fellelhető. Gyors rizs is, de annak elkészítése is idő, aminek bizony gyakran híján vagyunk. Ám a hétvégi főzőcske során, amikor jobban ráérünk, érdemes több rizst főzni, és egy-két adagot lefagyasztani. A babot, a brokkolit és a rizst kevés olívaolajon megpirítva, sóval, borssal, zöld fűszerekkel ízesítve fejedelmi vacsora állítható elő pillanatok alatt.

rizs, zöldség, baba, kukorica

Némi zöldség és rizs – pazar és gyors vacsora
Fotó: Shutterstock

MIÉRT JÓ?

A bab és a brokkoli is vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag. A hüvelyesek jó forrásai a fehérjéknek, a telítetlen zsírsavaknak, a rostoknak. A brokkoli antioxidáns és rákmegelőző hatású. A rizs rengeteg rostot tartalmaz, és bár a glikémiás indexe közepes vagy magas (típustól függően), például a barna rizs mégis alacsony inzulinkiválasztást eredményez. Ez azt jelenti, hogy bár megemeli a vércukorszintet, mégsem készteti a szervezetet sok inzulin termelésére.

MINDENT BELE SALÁTA

A hűtőben mindig van maradék, ugye? Egy avokádó, néhány saláta- vagy bébispenót-levél, sonka, csirke, bab, quinoa, paradicsom, olívabogyó… Nézzünk körül a hűtőszekrényben és a kamrában, dobáljunk minden ehetőt egy tálba, kis olívaolajjal és balzsamecettel bolondítsuk meg, és máris kész a vacsora.

avokádó, saláta, sonka

Egészséges avokádós spenótsaláta egy kevés sonkával
Fotó: Shutterstock

MIÉRT JÓ?

Az avokádó B-, C- és E-vitaminban, ásványi anyagokban, telítetlen zsírsavakban gazdag. Jó hatással van a szívre és az érrendszerre, kitűnő antioxidáns. Az olívabogyó sok ómega-6 zsírsavat, ásványi anyagokat tartalmaz. Segíti az emésztést, javítja a koleszterinszintet és gyulladásgátló hatással is bír.

„REGGELI MARADÉK” ÚJRAHASZNOSÍTVA

A reggeli gabonakását – zabkását, quinoakását stb. – melegítsük meg, keverjük el egy kis mogyoróvajjal, szórjuk meg olyan gyümölccsel, amit otthon találunk, és máris kész a tápláló és egészséges vacsora. Jó megoldás lehet pár kanál gabonakeveréket megpirítani, tejjel felönteni és gyümölccsel dúsítani.

zabkása, gyümölcs

Zabkása és gyümölcs
Fotó: Shutterstock

MIÉRT JÓ?

A mogyoróvaj (vagy bármely egyéb magból készült vaj) tele van sok-sok egészséges összetevővel, például B6- és E-vitaminnal, magnéziummal, vassal és szelénnel. A kutatások szerint a mogyoró, illetve mogyoróvaj csökkenti a szívbetegségek és a II-es típusú cukorbetegség kockázatát, védi az ereket, csökkenti az étvágyat.

 

CAPRESE SZENDVICS

Pár szem ízes paradicsom, egy kis mozzarella sajt olívaolajjal meglocsolva, bazsalikommal, kevés tengeri sóval megszórva, esetleg pár csepp balzsamecettel ízesítve – több mint tökéletes vacsoraalap. Ha nagyon éhesek vagyunk, halmozzuk az egészet bagettre vagy teljes kiőrlésű pirítósra.

paradicsom, sajt, pirítós, szendvics, vacsora

Teljes kiőrlésű pirítós sajttal, paradicsommal, bazsalikommal
Fotó: Shutterstock

MIÉRT JÓ?

A paradicsom likopintartalmának köszönhetően fiatalítja, erősíti, védi a sejteket. Igazi tápanyagbomba, segíti a szervezet méregtelenítését, erősíti az immunrendszert, védi a szív és az érrendszer egészségét, csökkenti a koleszterinszintet.

 

EZ IS ÉRDEKELHETI:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ínhüvelygyulladás: Hogyan szüntethető meg a fájdalom és előzhető meg a visszatérése?
Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.
Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
A legjobb tippek, hogy nyárra tökéletes formában légy
Kedvetlennek és állandóan kimerültnek érzed magad? Lehet, hogy te sem tudod leküzdeni a hosszú téli hónapok után jelentkező tavaszi fáradtságot.
Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, vagy legalább csökkentik annak mennyiségét, azoknál bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő.
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.

Ajánlataink