Van, amikor úgy érezzük, hogy a feszültségünk szinte kézzel fogható, így nem kérdés, stresszes időszakot élünk meg vagy a magánéletben, vagy a munkában. Előfordulhat azonban, hogy úgy érezzük, minden nyugodt körülöttünk, bennünk, de a valóságban, a felszín alatt mégis feszültség van. A szervezet ilyenkor is jelez, hogy gond van. Összegyűjtöttük a test tíz csendes, figyelmeztető üzenetét arról, hogy ideje szünetet tartani.

A stressz alattomos, néma jelei

1. TÜNET
Hétvégi fejfájás

Egy zűrös hét után úgy érezheti, végre megnyugodhat, ám ilyenkor jön a meglepetés, a kínzó fejfájás. A várakozásokkal ellentétben a stressz-szint csökkenése növelheti a migrénes roham kockázatát, amiben valószínűleg a kortizol nevű stresszhormon játszik szerepet. Hogy minimalizálja a migrén kialakulásának esélyét, tartsa hétvégén is a hétköznapi alvási és étkezési rutinját, és emellett mozogjon, sétáljon nagyot a friss levegőn.

2. TÜNET
Fájdalmas menstruáció

A stressz a normál biológiai folyamatokra is hatást gyakorol, úgynevezett stresszhormonok szabadulnak fel, a hypothalamuson keresztüli hormonális szabályozás sérül, nem a megszokott módon mennek végbe a ciklus fázisai, késik a menstruáció, de akár ki is maradhat. Egy Harvard-tanulmány szerint a stresszes életet élő nőknél kétszer akkora valószínűséggel fordul elő fájdalmas menstruáció, mint azoknál, akik nyugodtabb életet élnek. A menstruáció alatt végzett kíméletes mozgás csökkenti a stresszt, enyhíti a görcsöket.

3. TÜNET
Fájdalmas állkapocs

Egy-egy feszültséggel teli időszak után gyakran ébred arctáji fájdalommal? Ennek éjszakai fogcsikorgatás lehet az oka. A fogakra nehezedő tartós nyomás, szorítás, a folytonos csikorgatás érinti az állkapocs ízületeit, a fogakat, a fogínyt, a rágóizmokat és akár néhány csigolyát is. A fogcsikorgatás nem csak az állkapocs ízületeire, de a környékükre is hatással van. Először megfeszülnek, majd megkeményednek a rágóizmok, aztán a nyak és a torok izmai következnek. Fejfájás és krónikus fülzúgás is lehet a fogcsikorgatás következménye.

4. TÜNET
Fogínyvérzés

Fogorvosok szerint a stresszes betegeknél nagyobb a parodontális megbetegedések kockázata, mint azoknál, akik viszonylag nyugodtabb életet élnek. A stresszhormon, a kortizol krónikusan emelkedett szintje károsíthatja az immunrendszert, megkönnyítve a baktériumok behatolását az ínybe, de kisebb fekélyek, sebek és herpesz is könnyebben kialakulhat. Fordítson még nagyobb figyelmet a megfelelő szájhigiéniára, és járjon rendszeresen fogorvoshoz.

5. TÜNET
Rémálmok

A rossz álmok elsődleges okozója a túlzott stressz. Megfigyelték már, hogy egy fokozottan stresszes időszakban gyakoribbak a rémálmok. Ez, bár nagyon kellemetlen, teljesen normális jelenség. Amint csökken a stressz, a rémálmok is elmúlnak. A megfelelően kialakított alvási szokások segítenek megakadályozni a rémálmokat: feküdjön le mindig ugyanabban az időpontban, ne tévézzen elalvás előtt közvetlenül, és ne fogyasszon alkoholt és koffeint.

6. TÜNET
Pattanásos bőr

A feszültség hatására felszökik a szervezetben a stresszhormonként ismert kortizol szintje. Ez olyan hormonális változásokat indít el, amelyek hatására a faggyúmirigyek több zsírt termelnek, ami pattanások kialakulásához vezet. Érdemes a bőrt szalicilsavas, alkoholmentes készítményekkel kezelni. Ha a bőr állapota néhány héten belül nem javul, keressen fel bőrgyógyászt.

7. TÜNET
Édesség utáni vágy

Egyes emberekben bizonyítottan megnő a csoki utáni vágy stresszes időszakokban. Egy friss kutatás a stressz által aktivált hormonok receptorait lokalizálta a szájüreg ízlelősejtjeiben. Ezek a sejtek felelősek elsősorban az édes íz érzékeléséért. Az eredmények szerint a stresszhormonok (jelen esetben a glükokortikoidok, GC) stressz bekövetkeztekor közvetlenül hatnak az ízérzékelő sejtekre. Vagyis a stressz befolyásolja, miként érezni a cukrok vagy más ízfokozók ízét.

20 stresszoldó módszer, hogy megszabaduljon a gyomoridegtől

Stresszűző diéta, nyugtató ételek

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.
Tavaszi gyümölcsdiéta, így érdemes belevágni!
Finomak, lédúsak és egészségesek... Használd fel az évszak ajándékait, és fogyj egészségesen!
Felejtsd el a tésztát, így lesz tavasszal könnyebb a diéta!
Így még biztosan nem ettél káposztát! Töltsd meg mindenféle vitaminos finomsággal és tekerd fel úgy, mint egy burritot!

Ajánlataink