Egyszerűen szuperek
A „szuperélelmiszer” nem egy tudományos terminológia. Inkább az élelmiszeripar egyik marketingeszköze, amit az elmúlt esztendőkben gyakran használtak arra, hogy bizonyos ételeket reklámozzanak. Igazából minden étel szuperétel, amely a kiemelkedő tápértéke, az ásványianyag- és vitamintartalma miatt előnyös hatással bír a szervezet működésére, valamint az egészségre. Egyébként 2007-ben az Európai Unió betiltotta a „superfood” kifejezés kereskedelmi és értékesítési célokra való használatát.
A szuperélelmiszerek itthon is könnyen beszerezhetők, és egyszerűen a hétköznapi étrendbe illeszthetők, hiszen olyan „szimpla” finomságokról van szó, mint például a brokkoli, a lenmag, az alma vagy a bogyós gyümölcsök.
Zöld kedvencek
Spárga, brokkoli, spenót, rukkola, kelkáposzta… A zöldségek legtöbbje alapvetően szuperélelmiszer. Hogyan tudjuk változatosan felhasználni a zöld színű kedvenceket?
- A spenótból ne csak főzeléket készítsünk, de smoothie alapanyagként is használjuk fel! Egy marék spenót, egy alma, egy banán, egy pici citrom és pár csepp – már kész is a tápláló zöldturmix!
- A brokkolit főzzük roppanósra, hogy minél több tápanyag maradjon meg benn. Készülhet belőle zöldköret, vagy egy egyszerű brokkolis-parmezános tészta.
- A rukkola kiváló salátaalapanyag, kiválóan passzol egy mézes-mustáros dresszing. Szórjuk meg magokkal, adjunk hozzá frissen reszelt céklát, morzsoljunk rá kecskesajtot!
Kóstold meg! Zabpelyhes brokkolifasírt – Alakkímélő finomság ebédre, vacsorára
Magfélék
Az utóbbi évek sztárja, a chiamag mellett barátkozzunk össze például a hazai lenmaggal is! Tápérték tartalmát tekintve még előnyösebb tulajdonságokkal is bír, mint a dél-amerikai chiamag. A magok fogyasztásának legkézenfekvőbb módja a reggeli müzli vagy kása. (A Mixit weboldalán például magadnak állíthatod össze saját müzliválogatásodat.)
Próbáld ki! Banános-magvas chiapuding joghurttal
Szuper bogyósok
Az antioxidáns hatású bogyós gyümölcsök tavasztól őszig frissen is elérhetőek itthon. Készítsünk szederből, áfonyából, feketeribizliből egy kis növényi tejjel turmixot, vagy gyümölcsös pohárkrémet görög joghurttal, mézzel, túróval.
Bogyós gyümölcsök: az egészségünk apró őrei + Top 3 sütemény
Egész évben sláger: az alma
Kiváló A-, B- és C-vitamin forrás, jótékonyan hat a belekre, méregtelenít. Minden évszakban kapható itthon, ráadásul olcsó is! Fogyaszthatjuk önmagában, készíthetünk belőle süteményt, lekvárt, chutney-t, almacsipszet. Egy egyszerű reggeli: negyedeljünk fel két darab almát, tegyük egy tepsibe, szórjunk rá fahéjat, és süssük180 fokon 20-30 percig!
Könnyű és fogyókúrás desszertre vágysz? Kóstold meg az almás pite tölteléket!
Elfeledett hüvelyesek
Télen kiváló szolgálatot tesz a száraz bab, lencse, mirelit borsó, de ilyenkor, amikor szezonja van, válasszuk inkább a hüvelyesek friss változatát! Megéri rászánni azt a kis plusz időt a zöldborsó kifejtésére: roppanós tavaszi zöldségekkel, friss petrezselyemmel varázsoljunk belőle ízletes zöldséglevest! De kerülhet rizottóba, főzelékbe, salátába, ahogyan a zöldbab is, amely paradicsommal összesütve, bazsalikommal megszórva egyszerű, mégis nagyon finom és könnyű főfogás.
EZ IS ÉRDEKELHET:
- Válasszuk a hazait! Immunerősítő magyar szuperélelmiszerek
- Házi granola kókusszal
- Szuper zöld saláta fetával