Az utóbbi évtizedben rengeteget hallani az úgynevezett szuperélelmiszerekről. Mitől is szuperek ezek az alapanyagok, és hogyan lehet minél többet fogyasztani belőlük a hétköznapokban? Íme, néhány ötlet!

Szuperélelmiszerek minden napra

Egyszerűen szuperek

A „szuperélelmiszer” nem egy tudományos terminológia. Inkább az élelmiszeripar egyik marketingeszköze, amit az elmúlt esztendőkben gyakran használtak arra, hogy bizonyos ételeket reklámozzanak. Igazából minden étel szuperétel, amely a kiemelkedő tápértéke, az ásványianyag- és vitamintartalma miatt előnyös hatással bír a szervezet működésére, valamint az egészségre. Egyébként 2007-ben az Európai Unió betiltotta a „superfood” kifejezés kereskedelmi és értékesítési célokra való használatát.

A szuperélelmiszerek itthon is könnyen beszerezhetők, és egyszerűen a hétköznapi étrendbe illeszthetők, hiszen olyan „szimpla” finomságokról van szó, mint például a brokkoli, a lenmag, az alma vagy a bogyós gyümölcsök.

Zöld kedvencek

Spárga, brokkoli, spenót, rukkola, kelkáposzta… A zöldségek legtöbbje alapvetően szuperélelmiszer. Hogyan tudjuk változatosan felhasználni a zöld színű kedvenceket?

  • A spenótból ne csak főzeléket készítsünk, de smoothie alapanyagként is használjuk fel! Egy marék spenót, egy alma, egy banán, egy pici citrom és pár csepp – már kész is a tápláló zöldturmix!
  • A brokkolit főzzük roppanósra, hogy minél több tápanyag maradjon meg benn. Készülhet belőle zöldköret, vagy egy egyszerű brokkolis-parmezános tészta.
  • A rukkola kiváló salátaalapanyag, kiválóan passzol egy mézes-mustáros dresszing. Szórjuk meg magokkal, adjunk hozzá frissen reszelt céklát, morzsoljunk rá kecskesajtot!

Kóstold meg! Zabpelyhes brokkolifasírt – Alakkímélő finomság ebédre, vacsorára

Magfélék

chiapuding PR fotó

A chiamagból készítsünk pudingot joghurttal és gyümölcsökkel rétegezve
Fotó: PR

Az utóbbi évek sztárja, a chiamag mellett barátkozzunk össze például a hazai lenmaggal is! Tápérték tartalmát tekintve még előnyösebb tulajdonságokkal is bír, mint a dél-amerikai chiamag. A magok fogyasztásának legkézenfekvőbb módja a reggeli müzli vagy kása. (A Mixit weboldalán például magadnak állíthatod össze saját müzliválogatásodat.)

Próbáld ki! Banános-magvas chiapuding joghurttal

Szuper bogyósok

Az antioxidáns hatású bogyós gyümölcsök tavasztól őszig frissen is elérhetőek itthon. Készítsünk szederből, áfonyából, feketeribizliből egy kis növényi tejjel turmixot, vagy gyümölcsös pohárkrémet görög joghurttal, mézzel, túróval.

Bogyós gyümölcsök: az egészségünk apró őrei + Top 3 sütemény

Egész évben sláger: az alma

Kiváló A-, B- és C-vitamin forrás, jótékonyan hat a belekre, méregtelenít. Minden évszakban kapható itthon, ráadásul olcsó is! Fogyaszthatjuk önmagában, készíthetünk belőle süteményt, lekvárt, chutney-t, almacsipszet. Egy egyszerű reggeli: negyedeljünk fel két darab almát, tegyük egy tepsibe, szórjunk rá fahéjat, és süssük180 fokon 20-30 percig!

Könnyű és fogyókúrás desszertre vágysz? Kóstold meg az almás pite tölteléket!

Elfeledett hüvelyesek

Télen kiváló szolgálatot tesz a száraz bab, lencse, mirelit borsó, de ilyenkor, amikor szezonja van, válasszuk inkább a hüvelyesek friss változatát! Megéri rászánni azt a kis plusz időt a zöldborsó kifejtésére: roppanós tavaszi zöldségekkel, friss petrezselyemmel varázsoljunk belőle ízletes zöldséglevest! De kerülhet rizottóba, főzelékbe, salátába, ahogyan a zöldbab is, amely paradicsommal összesütve, bazsalikommal megszórva egyszerű, mégis nagyon finom és könnyű főfogás.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?

Ajánlataink