A babvárás hosszú kilenc hónapja a boldog álmodozás mellett tartogat kellemetlen felismeréseket is. Mivel testünk működése semmiben sem emlékeztet a terhesség előtti üzemmódra, érdemes komolyan venni az olyan jelzéseket, mint a reggeli rosszullétek, és a szájüregben történő változások.

Tabuk nélkül! Mi történik a kismamák fogaival a terhesség alatt?

Kismamák és az ínygyulladás

Bár a legtöbb kismama tudatában van annak, hogy a megfelelő szájhigiénia fontos a saját és a baba egészsége szempontjából is, számos félreértés és hamis információ miatt sokan mégis elkerülik a fogorvost várandósságuk alatt. Dr. Benkő Krisztina fogorvosa szerint azonban a szakemberek biztonságosan és hatékonyan tudják kezelni a felmerülő problémákat. „A terhesség időszakában a nők orális egészsége számos jelentős változáson megy keresztül, a kismamák egyaránt tapasztalhatnak ínygyulladást, terhességi daganatokat, és közepestől súlyosig fajuló ínymegnagyobbodást”- mondja a szakember. Sokszor merül fel a kérdés, hogy a várandósság alatt gyakrabban jelentkezik e az ínygyulladás, s ha igen, ez ellen mit tehetünk? Azonban fontos tudni, hogy klinikailag a terhességi ínygyulladás nem különbözik a nem terhességitől. „A páciensek pirosságot, gyulladást tapasztalhatnak az ínyükön, előfordulhat vérzés és a fogak mozgása is. A felmérések szerint a kismamák 30-100 százaléka tapasztalhatja ezeket a tüneteket – változó intenzitással. A vérzés és az íny gyulladása a várandósság minden szakaszában megfigyelhető, de jellemzően mégis a harmadiktól a hatodik hónapig alakul ki. Ilyenkor még fokozottabb figyelmet kell fordítani a szájhigiéniára. A gondos szájápolás (amelynek a fogmosáson kívül a fogselymezés és szükség esetén a szájvízhasználat is része), valamint a rendszeres fogorvosi ellenőrzés enyhíthet a kellemetlen problémán.”

Terhességi daganatok a szájban

Azonban még mindig kevés szó esik a terhességi daganatokról, pedig ezekről a kismamák közel 10 százaléka számol be az orvosának. „Ezek a kis daganatok – amelyek nem rákos jellegűek – a szájban növekednek, és jellemzően a baba megszületése után eltűnnek. Többnyire fájdalmas, piros vagy bordó kinövésekről van szó, amelyek spontán vérezhetnek is. Ha ezek a tumorok valóban fájdalmat okoznak, komolyan véreznek vagy zavarnak az evésben, a sebészeti eltávolításuk is szóba jöhet. Az íny megnagyobbodása, amely gyakorlatilag az ínyterület megnövekedését jelenti, sokkal ritkább jelenség, mint az ínygyulladás vagy a terhességi daganatok. Igen ritka, ám súlyos esetben az íny akár a fogakat is befedheti”- folytatja a Dr. Benkő Krisztina.

Mind erről a terhességi daganatokról, mind a terhességi ínygyulladásról azt gondolják a szakértők, hogy egy túlzott válaszreakció eredményei, amelyet ebben az időszakban a szervezet a baktériumokra produkál. „Éppen ezért elengedhetetlen a várandósok oktatása és biztatása a jó szájhigiénia fenntartására. Ha ugyanis nem megfelelő a szájápolás, az említett problémák nemcsak, hogy nem javulnak, de tovább romolhatnak. Vagyis a terhesség során mindenképpen jelentkezni kell a fogorvosnál, ha problémát észlelünk, a szokásos félévenkénti ellenőrzéseken kívül is. Az is igaz, hogy a nem sürgős és nagyobb fájdalommal járó beavatkozásokat inkább a terhesség után szoktuk elvégezni. Azonban az félreértés, hogy nem készülhet röntgen a kismamáknál, ugyanis ha szükséges, nyugodtan sor kerülhet erre, elsősorban az első trimeszter után. Ugyanígy injekció is adható. Általában elmondható, hogy a kényelem, a hányinger elkerülése miatt tanácsosabb a 4. és a 6–7. hónap közé tenni a kezeléseket.”

ÉDES TEHER – GYAKORLATOK KISMAMÁKNAK

HITELESEN! TÁPLÁLKOZÁSI TANÁCSOK KISMAMÁKNAK

Hozzászólások

Otthoni pedikűr: lábápolás 5+1 egyszerű lépésben
Tombol a nyár, a könnyű papucsok és szandálok időszaka. Ha nincs időd, lehetőséged pedikűröshöz menni, otthon is sokat tehetsz a lábad épségéért, szépségéért.
A ragyogó és egészséges bőr 9 életmódtitka
Bőrünk tükrözi általános egészségi állapotunkat, árulkodik, ha nem pihenünk eleget és nem gondoskodunk megfelelő tápanyagbevitelről. Íme 9 tipp, hogy bőrünk hosszú ideig ragyogó és élettel teli maradjon.
Sárgarépás zabkeksz, ha kell egy kis energia
A lassan felszívódó szénhidrátot tartalmazó édes falat lehet tápláló reggeli vagy könnyű tízórai, uzsonna egyaránt.
Arwen-torna: harmóniába kerül a női test
Az Arwen-torna kifejlesztője szerint a komplex mozgásterápia és a speciális étrend hatására a legtöbb nőgyógyászati betegség tünetei enyhülnek vagy akár el is tűnnek.
A nyári futás 10 fontos szabálya
A nyári hőség igencsak megnehezíti a futók dolgát, de aki komolyan veszi a futást, az ilyenkor sem áll le az edzésekkel. Ha megfogadod tanácsainkat, könnyebben fogsz megbirkózni a meleggel.
Így készül az egészséges házi csokoládés jégkrém!
Ha könnyű csokis édességre vágysz, ez lehet a legjobb és legegyszerűbb választás a meleg nyári napokon!
A mosoly – és ami mögötte van
Semmi sem megtévesztőbb, félrevezetőbb egy mosolynál. Ezt az tudja a legjobban, aki mögéje rejtőzik.
Hogyan táplálkozik egy élsportoló? Gurisatti Gréta válogatott vízilabdázó tippjei
Gréta elmeséli, mire figyel oda a táplálkozás terén, emellett néhány tippet is megoszt a nyári topforma titkával kapcsolatban.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.