Ha hetente ötször több órát sportol valaki, akkor sportfüggő? Nem feltétlenül, mert több tényező együttes jelenléte kell ahhoz, hogy az ember életében a mozgás „droggá” váljon. Vajon melyek ezek? Cikkünkben erre a kérdésre keressük a választ dr. Menczel Zsuzsa pszichológus, a téma szakértője segítségével.

Edzésfüggőség – Komoly jelei vannak, és egyre gyakoribb!

Egy elkötelezett, szenvedélyes sportoló szívesen megy edzésre, kellemes érzései származnak abból, hogy mozog. De akkor sem esik kétségbe, ha valamilyen okból ki kell hagynia az edzést, túlteszi magát rajta. A sportfüggő emberről ugyanez nem mondható el. – Neki lelkiismeretfurdalása lesz, amiért nem mehetett edzésre, vagy sóvárog, folyton e kérdés körül járnak a gondolatai.

Egyre feszültebbé válik, alvászavar jelentkezhet nála vagy lehangoltság lehet rajta úrrá – avat be a témába a szakember. – Az is előfordulhat, hogy addig keresi a lehetőséget, amíg végül meg nem találja az elérhető mozgásformát.

Ezek a negatív reakciók akkor is megjelennek nála, ha valamilyen sérülés miatt kell otthon maradnia. Ahelyett, hogy elfogadná a teste jelzéseit és tanulna az esetből, a sérülés ellenére is elmegy edzeni.

Mivel a sport társadalmilag elismert, pozitívan értékelt tevékenység, az emberek általában nehezen ismerik fel a sportfüggőséget. Pedig számos jele lehet annak, hogy valaki testedzésfüggő. Nézzünk most meg közülük néhányat:

  • Ha például annyit sportol az illető, hogy az már a családdal töltött idő rovására megy, vagy emiatt teljesen elhanyagolja a barátait. Végső esetben teljesen tönkremehetnek az emberi kapcsolatai.
  • Az is árulkodó lehet, ha annak ellenére folytatja a sportolást, hogy az valamilyen fizikai vagy lelki problémát okoz. Például a csonttörés sem tartja vissza attól, hogy eddzen.
  • Mivel az edzés már nem váltja ki ugyanazt a jó érzést, mint amit eleinte okozott, úgy érzi, hogy egyre több és több sportolásra van szüksége. A sport droggá válik. Az edzések számának vagy idejének a csökkentésével többnyire sikertelenül próbálkozik, ha mégis sikerül neki egy időre, hamar visszaesik.
  • Élete központjába az edzés kerül, s például az edzések függvényében tervezi meg a családi nyaralást is.
  • Rossz kapcsolatok esetén – miután nem ismer más megoldási, megküzdési módot – az érzelmi viharok eloszlatására alkalmazza a sportot.

A CSAPAT MINT VÉDŐFAKTOR

Az edzésfüggőséggel kapcsolatos kutatások szerint a fiatalabb – harminc év alatti – korosztály veszélyeztetettebb, mint az idősebbek. A pszichológus szerint ez azért van így, mert minél idősebb az ember, annál nagyobb valószínűséggel vállal több felelősséget az életéért. Elkezd dolgozni, családja lesz, tehát sok egyéb fontosabb dolog lesz az életében. Az iskolázottság is lényeges faktor: minél iskolázottabb valaki, annál kisebb az esély arra, hogy sportfüggővé váljon. Magyarországon készítették az egyetlen egész társadalomra kiterjedő kutatást.

– A kutatók azt találták, hogy az emberek kb. 0,3–0,5%-a mondható testedzésfüggőnek. A diákok – elsősorban a felsőoktatásban tanulók körében – 1–3% az előfordulási arány. Az élsportolóknál 50% fölé ugrik ez a szám. Készültek vizsgálatok fitnesztermekben is, ahol 6–30% közöttire tehető a sportfüggőség előfordulási aránya – sorolja a vizsgálatok eredményét dr. Menczel Zsuzsa. Az is számít, hogy valaki egyedül sportol vagy csapatban edz. A csapatban sportolók esetében kisebb a megbetegedés valószínűsége, mert a csapattagok általában észreveszik a veszélyt és felhívják rá a figyelmet. Lényeges az is, hogy mióta sportol az illető. Minél régebben edz, annál jobban érzi, hol vannak a határai, hiszen az eltelt évek alatt kellőképpen sikerült megismernie a saját testét.

7 csábító étel, ami függőséget okoz

Miért nem lehet ebből kilépni? – A társfüggőség, avagy kodependencia

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink