Sokszor nem a motiváció, hanem a saját belső félelmeink állnak a rendszeres testmozgás útjában. Összegyűjtöttük, hogy milyen gátlások tarthatnak minket távol az edzőteremtől, és Kiss Gergely személyi edző segítségével megoldást is keresünk a leküzdésükre.

Gátlások nélkül az edzőteremben – Mit javasol az edző?

 

gátlások nélkül, edzőterem

Ha sikerül legyőzni a félelmeinket, gátlások nélkül, felszabadultan edzhetünk
Fotó: Shutterstock

Ha már a terem előtt megtorpanunk…

– Előfordult, hogy amikor egy teljesen új vendég érkezett személyi edzésre, a terem kapujából hívott fel, hogy megérkezett – emlékszik vissza Kiss Gergely, aki szerint már attól is félünk, hogy egyáltalán egyedül betegyük a lábunkat egy terembe. De ez talán normális is, hiszen egy olyan, teljesen új közegbe kell ismeretlenként beilleszkednünk, amelyik túl van a komfortzónánkon. Ha úgy érezzük, hogy mi is épp így megtorpannánk az első lépésnél, válasszunk olyan edzőt, akivel már az első alkalommal megvan a kölcsönös szimpátia és bizalom, majd kérjük meg, hogy vezessen körbe minket a teremben, segítsen a beiratkozásnál, mutassa meg az öltözőt, és a jelenlétével enyhítsen egy kicsit a ránk szakadó nyomáson, hogy gátlások nélkül edzhessünk.

Miért lettünk gátlásosak?

Szakértőnk szerint ebben óriási szerepet játszik a közösségi média és a hagyományos médiumok egyaránt.

– Bár egyre több olyan kezdeményezéssel találkozhatunk, amely nem a tökéletes testet hivatott dicsőíteni, a médiában túlnyomó többségében még mindig irreálisan magas elvárásokat támasztanak az emberekkel szemben. Ha többet találkoznánk olyan fotókkal, amelyeken némi túlsúly vagy testi adottságbeli problémák láthatók, az sokat segítene. Vegyünk például egy olyan nőt, aki valaha némi túlsúllyal küzdött, de sikeresen lefogyott és ma már kiegyensúlyozott életet él. Azonban a bőre nem maradt feszes, szóval hiába lett egészséges, mivel nem érzi magát tökéletesnek, gátlásokkal telve megy az edzőterembe, vagy ruhát próbálni a fülkébe, vagy akár a strandra. Ez így nagyon nincsen rendben, nem igaz?

Divat lett az edzés

Lassan már minden konfekciós ruhaboltban kapható jóganadrág, sportmelltartó, feszes-színes edzőtrikó, neon sportcipő. Ebből is látszik, hogy a sport ma nem hobbi, hanem divat.

– Egy új vendégemnek azt tanácsoltam, hogy kényelmes, ha tetszik, játszóruhában jöjjön az első közös edzésünkre. Meg is érkezett egy brand nélküli cipőben, macinaciban és pólóban. Majd amikor meglátta, hogy körülötte mindenki márkás, feltűnő, csini ruhában és cipőben edz, kezdte rosszul érezni magát. A következő alkalomra már ő is bevásárolt ezekből a ruhadarabokból. Persze a jó megjelenés, és hogy nem rívunk ki a tömegből, egyfajta biztonságérzetet, magabiztosságot ad, de ne felejtsük el, hogy nem attól leszünk eredményesek, ha a legújabb rucikat aggatjuk magunkra! – figyelmeztet az edző.

Miért félnek elmenni a nők az edzőterembe?

 

Humorral minden megoldható

Arra a kérdésre, mégis mi lehet a legjobb eszköz arra, hogy levetkőzzük a félelmeket és gátlások nélkül sportolhassunk, szakértőnk habozás nélkül a humort említi. Humorral nem csak a feszültséget lehet oldani, de lazítani is lehet a hangulaton, és ha szóval tartanak bennünket, talán kevésbé figyelünk arra, hogy milyen gátlások dolgoznak éppen bennünk.

Tévhiteink fogságában

– Ha klasszikus edzőtermi, vagy, ahogy mondjuk, gyúrós környezetbe kerülünk, rögtön olyan gondolataink támadnak, hogy itt biztosan mindenki szed valamit, bennünket pedig kinéznek, mert kisebb a bicepszünk és nem dagadnak ki az ereink. Ráadásul minden tele van izzadsággal. És máris elfog minket a rettegés, menekülni akarunk.

Az edzőterem a felnőttek játszótere?

Tény, hogy a teremben szigorú szabályok vannak érvényben, de csakis azért, hogy ne veszélyeztessük saját vagy társaink testi épségét, például ne ejtsünk a másik lábára egy súlyzót.

– Sokan lábujjhegyen járnak a teremben, és igyekeznek minél kisebb ponttá zsugorodni, hogy ne zavarjanak senkit. Pedig ez is épp olyan, mint amikor kiskorunkban a játszótéren a mászókát bitoroltuk. Ha például ahhoz lenne kedvünk, hogy két futópad között törökülésben üljünk, mert nem
zavarunk senkit, minden gond nélkül megtehetjük. Ha a fal mellett akarunk kézen állni, tegyük meg! Senki nem fog ránk szólni.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?

Ajánlataink