Sokan szeretnének lapos, formás hasat, és ennek kulcsát sokan a hasizomgyakorlatokban látják. De ezek a feladatok csak akkor segítenek, ha megfelelő minőségben és mennyiségben végezzük el őket, és odafigyelünk a táplálkozásra is!

5 ok, amiért az edzés ellenére sem lapos a hasad

 

lapos has

A lapos has titka a megfelelő gyakorlatokban és a mértéktartó étrendben rejlik
Fotó: Shutterstock

1. hiba: Csak a has egyik részére koncentrálsz

A kezdők gyakori hibája, hogy az első lendülethullám során csinálnak egyszerre 100-200 felülést. Ugyanabból a típusból. Ezzel akár nem is lenne semmi baj, de egyféle gyakorlattal csak a has egyik izmát dolgozzák át. A has nem csak egyetlen nagy izomból áll! Külön kell dolgoznunk a felső és alsó hasizomra, és ha a lapos has mellett esetleg egy kis derekat is szeretnénk faragni magunknak, akkor nem árt az oldalsó hasizmokat is edzeni. Szuper hasizomgyakorlatokat találsz ebben a cikkünkben!

3 hatékony hasizomgyakorlat túlsúlyosoknak

 

2. hiba: Minőség helyett a mennyiségre mész

Nem feltétlenül hasznos, ha elvégzel több száz felülést. A gyakorlatok csak akkor hatásosak, ha koncentráltan, megfelelő módon hajtják végre őket. Ha sokat akar a szarka, nem bírja és megrándul a nyaka, megfájdul a háta, és még a hasa sem lesz laposabb. Végezz annyi felülést, amennyit még biztonsággal, megfelelően kivitelezve tudsz megcsinálni.

Amire ügyelj:

  • Ne csak az álladat emeld, hanem a mellkasodat is úgy, hogy legalább annyira elemelkedjen a talajtól, hogy a lapockáid és a föld közé elférjen egy kisebb méretű labda.
  • Ne rángasd a fejed és a nyakad.
  • A derekad maradjon szorosan a talajhoz szorítva – ellenkező esetben fájni fog a hátad és a derekad.

 

3. hiba: Nem elég változatos a hasformázó programod

Ha napról napra csak sima felüléseket végzel ugyanabban a mennyiségben, akkor jobb, ha nem számítasz csodákra. A hasizmok – az őket fedő zsírréteg ellenére – igen nagy és erős izmok, éppen ezért változatos és kemény program szükséges ahhoz, hogy látványos változáson menjenek keresztül. A gyakorlatokat legalább kéthetente váltogasd. Minden egyes alkalommal dolgoztasd meg az összes hasizmot, időnként pedig iktass be egy-egy extra gyakorlatot!

 

6 erősítő plankgyakorlat, amit imádni fogsz!

 

4. hiba: Csak a hasizomgyakorlatoktól várod a javulást

A szép, feszes, lapos has érdekében nem csak helyesen végzett felülések tucatjaira lesz szükség. Ahhoz, hogy a zsírréteg eltűnjön a felszínről, és az izmok láthatóvá váljanak, bizony zsírégetésre és kardioedzésre is szükség lesz. Az olyan kardió- vagy aerob edzések, mint a futás, a taposás, az úszás, a kerékpározás, mind remek kiegészítői a has formázásának. Mielőtt nekiállnál felüléseket és lábemeléseket végezni, kocogj legalább 20-30 percet vagy pattanj (szoba)kerékpárra. Plusz sikerélményre számíthatsz, hogy e mozgásformák hatására nem csak a hasad, de az egész tested formálódni fog.

 

5. hiba: Túl sokat eszel

Hiába edzel, sportolsz, izzadsz, ha mozgás után legyűröd a jól megérdemeltnek vélt nagy adag reggelit, ebédet, vacsorát. Ahhoz, hogy a hasad lapos és feszes legyen, nem elég rendszeresen mozogni, a táplálkozásra is figyelni kell. Igyekezz edzés után fehérjét és kevés szénhidrátot fogyasztani. Napközben is fektess kiemelt hangsúlyt a fehérje- és a rostfogyasztásra. Ezek kombinációja ugyanis telít, serkenti az emésztést, segít elkerülni a puffadást és a székrekedést. A szénhidrátokkal és zsírokkal légy óvatos! Fogyassz mértékkel teljes kiőrlésű és értékű szénhidrátokat, valamint jó minőségű, telítetlen zsírokat.

 

FitPercek: has- és hátizom gyakorlatok

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

Ajánlataink