Hiányzik a wellnessélmény, a feltöltődés, a kényeztetés? Irány a drogéria, mutatjuk, mit kell venni!

Hiányzik a wellnessélmény? Irány a drogéria, ezt vedd meg!

Természetes illóolajak

Ma már szinte minden drogéria és gyógyszertár polcán ott sorakoznak az apró kis üvegcsékbe zárt, illatos gyógynövényekből készített varázslatos illatok: az aromaterápiás olajak. Több mint hatvan különféle illat közül válogathatunk kedvünkre. Szinte nincs olyan probléma, melyre ne kínálnának ezek a természetes szerek megoldást. Az illatos fürdő az aromaterápia egyik legcsodálatosabb, leghatékonyabb módja. Remek lehetőség arra, hogy ellazuljunk és kipihenjük magunkat percek alatt. Már Kleopátra is tudta, hogy a különböző fűszer- vagy gyógynövényekből készült illóolajak rendkívül erős hatással vannak a testre és a lélekre egyaránt. S nem utolsó sorban szépítenek és fiatalítanak! Tudományos kutatások mára pedig bebizonyították, hogy az aromaterápiás fürdő során az illóolajak a bőrön keresztül felszívódva bejutnak a vérkeringésbe, s így segítenek méregteleníteni és regenerálni a szervezetet. Megerősítik az immunrendszert, rendszeres használatukkal ezért sokféle betegség megelőzhető. Ha hetente 2-3 alkalommal így kényeztetjük magunkat könnyebben átvészelhetjük a szürke téli hétköznapokat.

Az aromaterápiás fürdő elkészítése

Elsőször válasszuk ki a számunkra legmegfelelőbb aromaterápiás olajakat. Három négy fajtánál többet soha ne használjunk egyszerre, mert émelyítő lehet az illata. Összesen tíz- tizenöt cseppet kevés tejjel, tejszínnel vagy mézzel keverjük össze, majd adjuk hozzá a fürdőkád vizéhez. Ezáltal az olaj jobban elkeveredik és nem érintkezik közvetlenül a bőrünkkel. A víz soha ne legyen forró mert akkor túl hamar elillannak a hatóanyagok. A fürdőszoba ajtaját gondosan csukjuk be, hogy az aroma bent maradjon a helyiségben. Ha mindennel elkészültünk legalább 20 percig fürödjünk a kellemes vízben ellazulva. Az aromaterápia azonban nem csupán a nők kiváltsága. Férfiaknak is készíthetünk kellemes keverékeket, hiszen a rendkívül széles gyógynövény skálán vannak kifejezetten férfias illatok. Az immunerősítő hatás mellett a fürdő mindenkinek kellemes, nyugodt alvást is biztosít. Mivel a különböző olajak más-más hatással rendelkeznek, igyekezzünk úgy megválasztani az illatokat, hogy a reggeli fürdők élénkítsék a vérkeringést, frissítsenek, míg az estiek a pihenést, a nyugalmat segítsék elő.

aromaterápia

Fotó: Shutterstock

Tipp!

Érzékeny bőrűek ne használjanak 5-6 cseppnél többet!

Nőknek

Melegítő téli fürdő estére

Cédrus, rozmaring, teafa

Felfrissítő fürdő reggelre

Geránium, teafa, grapefruit

Férfiaknak

Melegítő téli fürdő

gyömbér, szantálfa, eukaliptusz

Felfrissítő fürdő reggelre

boróka, citrom, fenyő

Aromaterápia gyerekeknek

A gyerekeknek is készíthetünk aromaterápiás fürdőt. Nyugodtabbá tehetjük az éjszakáikat, erősíthetjük télen legyengült immunrendszerüket. Azonban ha gyerekek fürdővizéhez szeretnénk illóolajat adagolni óvatosabban kell eljárnunk, hiszen a kicsik bőre sokkal érzékenyebb. A következő módszerrel elkerülhetjük az esetleges bőr irritációkat: Először egy pohár meleg vízbe keverjük össze 3-4 csepp olajt, majd szűrjük le egy papír kávé filteren és csak ezután adagoljuk a vízhez.

Gyerekeknek ajánlott illóolajak:

1-5 éves korban: Római kamilla, levendula, teafa, mandarin, geránium

5-7 éves korban: Római kamilla, levendula, teafa, mandarin, geránium gyömbér, eukaliptusz

7-12 éves korban: Római kamilla, levendula, teafa, mandarin, geránium gyömbér, eukaliptusz, tömjén, ciprus, rozmaring, citrom

EZ IS ÉRDEKELHET!

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.
Tavaszi gyümölcsdiéta, így érdemes belevágni!
Finomak, lédúsak és egészségesek... Használd fel az évszak ajándékait, és fogyj egészségesen!

Ajánlataink