Annyi mindenről gondoljuk úgy, hogy rendkívül jól értünk hozzá. Értünk a politikához, a futballhoz, a gyerekneveléshez. Na és a mozgás, az alakformálás? Arról is úgy véljük: mi az nekünk! Ugyan miért kellene az edzés elvégzéséhez egy külön segéderőt szerződtetni? Nos, előbb-utóbb rá kell jönnünk, hogy bizony a személyi edző nagy hasznunkra van, alapjában véve nélküle nagyon nehéz lenne fogyási céljainkat elérni.

Miért beszéljek személyi edzővel?

Nekiáll edzeni, valahogy mégsem történik az alakjával semmi. Ráadásul nem is igazán esett jól a gyűrődés. Akkor meg minek? Nem is használ, fáj is, inkább hagyjuk az egészet! Ezzel a kör bezárul. Ha magára ismert, akkor önnek kell személyi edző!

A tizenkettedik diétát próbálja ki az idén. Az előzőektől a filmsztárok lefogytak, ön nem. Pontról pontra betartott mindent, még a káposztalevesről is elhitte, hogy szereti. Ha magára ismert, akkor önnek kell személyi edző!

Az átlagtól eltérő csoportba tartozik: jelentős túlsúllyal küzd vagy esetleg babát vár, és a háta közepére sem kívánja a testmozgást, de lehet, hogy a második esetben éppen szívesen edzene, csak azt nem tudja, mostani állapotában hogyan fogjon hozzá. Ha magára ismer, akkor önnek kell személyi edző!

Ki is az a személyi edző, akivel mindezeket megbeszélhetné?

1. Tanár, aki átadja a következőket

  • Mennyit kell edzeni, és milyen intenzíven?
    Meghatározza azt az optimális mennyiséget, amely nem lesz se túl sok, se túl kevés. Nem titkolja, az eredményért meg kell küzdeni, de van egy határ, amit nem kell átlépni.
  • Mikor?
    Mindenkinek más az időbeosztása. Ezt szem előtt tartja az edzéstervezésben. Kevesen vannak, akik korlátlan szabadidővel rendelkeznek, viszont jóval többen szeretnének egészségesek maradni. Kiválasztja a rendelkezésre álló időhöz a legmegfelelőbb edzésbeosztást.
  • Mit?
    Nem lehet mindenki ugyanazzal a módszerrel eredményes. Kiválasztja a megfelelő utat. Nem kell mindenkinek futni, főleg mert – bár erről a mozgásformáról hisszük, hogy a leghatékonyabb – nem kedvelheti mindenki. A lehetőségek tárháza végtelen, de mint ahogy a romantikusok azt mondják: kell, hogy legyen egy igazi, az edzők is ugyanezt vallják a mozgásfajtákról.
  • Hogyan?
    Megtanítja a gyakorlatok helyes formáját, hogy azok ne okozzanak sérülést, és minél hatékonyabbak legyenek, a kevesebb sokszor több elve alapján. Pontos biomechanikai elvek érvényesülnek a testünkben, nem mindegy, hogy ezek irányában vagy velük szembe menve dolgozunk.

2. Motivátor

  • Mindig egy kicsit magasabbra teszi a lécet. Jól látja, ha elértük a kitűzött célt, és máris újakat támaszt. Egyszerre nem lehet mindennel foglalkozni, így az aktuális munka kihívást fog jelenteni.
  • Képes kihozni a maximumot – amit egyedül nagyon nehéz. Szakértő partner nélkül nem lehetünk 100 százalékosak.
  • Megtalálja azt a célt, amely teljesíthető, tudja mi a reális és mi nem helytálló az adott időpontban.
  • Ha fáradtabbak vagyunk, akkor is átsegít a küzdelmeken. Igaz, edzésterv szerint dolgozik, de van, amikor változtatni kell, és ő képes erre. Lesz olyan nap, amikor egy relaxáló program éri majd a legtöbbet.
  • Vár az edzésen, így mindenképp meg kell jelenni – egyszerű szerep, de egyike a leghasznosabbaknak. Legyünk bármennyire elcsigázottak, lemondani egy találkozót mindig kellemetlen, főleg, ha még fizetünk is érte. Tudnunk kell, hogy a személyi edzőnknek is fontos a sikerünk, ő abból merít erőt a munkájához, hogy mi elérjük a célunkat. Tehát nem lehet cserbenhagyni!
személyi edző

Fotó: shutterstock

3. Táplálkozási tanácsadó

  • Segít, hogy koplalás nélkül is elégedettek legyünk az alakunkkal. Kívülről nehéz belátni, hogy az evés fogja átalakítani az alkatunkat. Hogy ne essünk át a ló túloldalára, kérjünk segítséget!
  • Tudja, mit kell enni edzés előtt, alatt és után. Va étel, amely ellustít, más táplálék izmot épít, megint más a regenerálódásért felelős.
  • Egyáltalán, híve az evésnek! Sőt, főzni is szeret, de mindenképp megfelelően fog vásárolni, esetleg vendégével közösen.

4. Stresszmenedzser

  • Vannak napok, amikor csak ülnénk magunkban a mogyorókrém társaságában. Ő ennél jobbat tud. – például a napsütést valamelyik dombon bóklászva.
  • Megtörténik, hogy főnökünk túllőtt a célon – olyankor segít kiengedni a gőzt, ad egy pár bokszkesztyűt, és kiadhatjuk, ami bennünk van.

A mozgásprogramok sérülésekkel is járhatnak. Nem mindegy, hogy magunkhoz képest miként kezdjük el az edzéseket. Érdemes konzultálni a személyi edzővel, aki kívülről látva bennünket, meggyorsítja a folyamatokat. Elmondja, milyen módszer, milyen edzéstípus fog leginkább eredményre vezetni, és olyan gyakorlatokra is megtanít, amelyekre azelőtt soha nem is gondoltunk volna. Az eredményhez vezető út lehet élvezetes is!

Lehetsz te is címlaplány!

Miért ne lehetnél? Mi egy fotózás az élet nagy harcaihoz képest? Neked semmiség! Nem kell tökéletesnek lenned, egyszerűen csak hinned kell magadban. Hinned kell abban, hogy képes vagy arra te is, amire az influencerek, celebek, színésznők és a sportolók: felvállalni önmagad.

Mutasd meg magad és mondd el történted a többi nőnek, hogy lássák, előtted nincs lehetetlen.

Jelentkezz a cimlaplany@mediaworks.hu e-mail címen 2019. november 29-én éjfélig.

Legyél te is címlaplány!

Legyél te is címlaplány! – Jelentkezz a Diéta és Fitnesz pályázatára!
Fotó: Diéta és Fitnesz

Rettegés az edzőteremtől! Győzd le!

Pszichológus az edzőm – Előny vagy hátrány?

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?

Ajánlataink