Az eredménytelen fogyásnak, szálkásodásnak vagy izmosodásnak számos oka lehet, az egyik például, hogyha nem a testalkatunknak megfelelő mozgást és diétát követünk. Führer Diána személyi edző segítségével vizsgáljuk meg, ki melyik csoportba tartozik, és mi lehet sikerének a kulcsa.

Milyen az ön testtípusa? Így kell edzenie és diétáznia

Ectomorph – a magas vékony

JELLEMZI:

Ebbe a típusba azok a nők tartoznak, akik nagyon vékonyak, a csípőjük és a válluk szélessége megegyezik, a karjuk és a lábuk hosszú és vékony, kicsik az ízületeik és kevés izomzattal rendelkeznek. Az emésztésük viszont nagyon gyors, ezért nehezen tudnak tömeget növelni. Viszont jó hír, hogy nemigen kell tartaniuk az elhízástól.

EDZÉS:

Rövid és nagyon intenzív, főként súlyzós edzésre van szükségük, amely mindenképpen osztott, és a nagyobb izomcsoportokra fókuszál elsősorban. Nagy súlyokkal 6-10 ismétlésszám az ideális számukra, akár 2 perces pihenőkkel vegyítve. A kardióval csak óvatosan!

ÉTKEZÉS: A gyors anyagcsere miatt túl gyorsan égeti a szervezetük a kalóriát. Éppen ezért összetett szénhidrátalapú diétára van szükségük: reggel, délben, este, edzés előtt, edzés után, azaz egész álló nap. Szükségük van keményítőre, teljes értékű gabonára és finomítatlan szénhidrátokra minden étkezésnél, éppúgy, mint gyümölcsre és zöldségre. Emellett nem maradhat el a megfelelő fehérje és esszenciális zsír bevitele sem, egy sajtburger vagy pizza pedig aligha teheti tönkre az ectomorphok diétáját. Naponta 6-8 étkezés javasolt, az elfogyasztott étel 55 százaléka lehet szénhidrát, 25 százaléka fehérje és 20 százaléka zsír. A fehérjeturmix (Whey Protein) szinte elengedhetetlen számukra, ha izmot szeretnének növelni.

ISMERT SZEMÉLY: Kate Moss, Gisele Bündchen, Audrey Hepburn

Mezomorph – a közepes

JELLEMZÉS:

Ezt a típust a közepesen erős csontozat, atletikus testfelépítés és izmos alkat jellemzi. Súlyzós edzéssel viszonylag hamar tudnak izmot építeni, még akkor is, ha kezdők, viszont épp ilyen gyorsan tudnak felesleget is felszedni.

EDZÉS:

Mivel alkatukból kifolyólag nagyobb izomzattal rendelkeznek, mint az ectomorph típusú nők, 8-12-es ismétlésszámmal érdemes dolgozniuk, és 30-90 másodperces pihenő tartható. Heti egy kardio nap beiktatása ajánlott a szálkás izmokért, a túlzásba vitt aerob mozgás azonban tónusvesztéshez vezethet.

ÉTKEZÉS:

A diéta sikerességét a kiegyensúlyozott táplálékbevitel jelenti. A napi étkezés 40 százaléka álljon összetett szénhidrátokból, 30-30 százaléka pedig fehérjéből és esszenciális zsírokból. Összetett szénhidrátként spenótot és más zöld levelű zöldséget, teljes kiőrlésű ételeket és alacsony fruktóztartalmú gyümölcsöket ajánlanak, fehérjét csökkentett zsírtartalmú görög joghurtból, kefirből, tojásból, csirkemellből és halakból tudnak a szervezetükbe juttatni. Mivel fogékonyabbak a hízásra, a magas szénhidráttartalmú ételek fogyasztása reggel és edzés közben vagy után ajánlott, este pedig leginkább a fehérjebevitelről kell gondoskodniuk.

ISMERT SZEMÉLY: Jennifer Garner, Halle Berry, Anna Kurnyikova

Hot Iron, ahol 1 óra edzés 23 óra utólagos zsírégetéssel jár

Egy különleges edzéssel gyógyítható a reflux

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
A legjobb tippek, hogy nyárra tökéletes formában légy
Kedvetlennek és állandóan kimerültnek érzed magad? Lehet, hogy te sem tudod leküzdeni a hosszú téli hónapok után jelentkező tavaszi fáradtságot.
Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, vagy legalább csökkentik annak mennyiségét, azoknál bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő.
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.

Ajánlataink