Vajon mi kell ahhoz, hogy be tudjuk építeni a rendszeres testmozgást az életünkbe? Ha eddig nem ment, lehet ezen változtatni? Lehet, de kell hozzá szervezés, elszántság és erőfeszítés! És igen: mint sok minden, ez is fejben dől el.

Fogadom, hogy mozgásfüggő leszek!

A kitartáshoz semmi más nem kell, csak kitartás, mondják a szakértők. gyanítjuk, ez egy picit kevés lesz azok meggyőzésére, akik nehezen mozdulnak meg. De lépésről lépésre rá lehet hangolódni egy aktívabb életformára, bármely életkorban. Némi szervezés, pár hasznos tanács, és mire észrevesszük, szenvedélyes mozgásfüggőkké válunk. Lássuk, hogyan!

 

Ébresztő bekapcsol

Ha kora reggeli időpontra tervezzük a mozgást, akkor még este rakjuk össze az edzéscuccot, hogy csak fel kelljen kapni a táskát. Az ébresztőt állítsuk egy órával korábbra, és ne adjunk esélyt a szundi funkciónak. Csak biztatásul: kutatások szerint azok, akik reggel edzenek, sokkal kitartóbbak, és nem adják fel olyan könnyen, mint azok, akik este. Nem is meglepő, a munka utáni fáradtság miatt könnyebb lebeszélni magunkat a mozgásról.

 

Kell 6 hét

Ahhoz, hogy a mozgás az életünk részéve váljon, hat hétig ki kell tartani, mondják a sportpszichológusok. Ennyi idő kell, hogy láthatóvá váljon a változás, akkor már észrevesszük a különbséget a korábbi kondíciónk és a mostani között. Ha ennyit kibírtunk, akkor jutunk el oda, hogy hiányozni fog a mozgás, ha kimarad egy-egy edzés.

 

Ne vállaljunk túl nagy terhet

Ne a város túlsó végén keressünk edzőtermet vagy futópályát, mert nagy valószínűséggel az első akadály esetén elmegy a kedvünk a hosszú utazástól. Minél kényelmesebb megoldást keressünk, vagy a munkahelyünkhöz, vagy a lakáshoz legyen közel a sportolás színhelye. De az otthoni edzéshez is számos szuper online edzéstervet lehet már találni! Hétvégén vállalhatunk nagyobb kalandokat is, de hét közben legyen az elsődleges szempont a gyorsaság és a kényelem.

 

A pénz is jó motiváció

Sokak számára az jelent kellő motivációt, ha fizetnek a szolgáltatásokért, ha pénzt fektetnek a hobbijukba. ha megvették a méregdrága futócipőt, akkor már használni is fogják. Elég egyéni, hogy ki mit engedhet meg magának, de ha már megvettük a sporteszközt, sportruházatot, akkor használjuk is, ne dobjuk ki a pénzt az ablakon.

 

Csak semmi túlzás

Sokan azért adják fel, mert túl nagy elánnal vágnak bele az edzésbe, és hamar lesérülnek. Inkább fontolva haladjunk, óvatosan, az izomláz eleinte jelezni fogja, hogy minden túlterhelés kellemetlen következményekkel jár. Az ésszerű tempó és terhelés lehetővé teszi, hogy elviseljük a gyötrelmeket, és kitartsunk addig a bizonyos hat hétig.

 

Naplózzunk mindent

A Stanford egyetem kutatása azt találta, hogy sokkal jobban kitartottak az életmódváltás mellett azok, akik étkezési és mozgásnaplót vezettek. Ha látjuk feketén-fehéren, hogy hol tartunk, mennyi izzadsággal járt az a fél óra kocogás, mindjárt megfontoljuk, hogy érdemes-e azt a palacsintát megenni.

 

Elérhető céljaink legyenek

A célokat reálisan kell megfogalmazni. Ne akarjunk fél év múlva maratont futni, ha most kezdjük a kocogást. Érdemes havi, negyedéves, féléves és éves célokat leírni, és figyelni, valóban tudjuk-e tartani őket.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink