Ha hetek, hónapok teltek el sport nélkül, akkor fokozatosan kell ismét hozzászoktatni a testedet a terheléshez. Czanik Krisztián személyi edző ad néhány tippet az újrakezdéshez.

Újrakezdés az edzésben: Így vágj bele egy hosszabb kihagyás után!

Mit tehetsz, ha már egy jó ideje teljesen elhanyagoltad a testmozgást, de szeretnél ismét belevágni a rendszeres edzésbe? Az újrakezdés az edzésben – legyen szó akár az edzőtermi edzésről, akár a szabadtéri állóképességi sportokról – a fokozatosságon alapul, és nagyon oda kell figyelni a megfelelő regenerációra is. Nézzünk néhány alapszabályt!

 

Vissza a „ringbe”!

Az újrakezdés az edzésben egy kicsit mindig nehéz, de hidd el, meglesz az eredménye!

  • Az első néhány hétben végezz átmozgató jelleggel, minden izomra kiterjedő gyakorlatokat, a nagyobb izomcsoportoktól a kisebbek felé haladva!
  • Helyezd előtérbe az olyan alapgyakorlatokat, mint például a guggolás, ahol több izom kapcsolódik be és vesz részt a gyakorlat végrehajtásában.
  • Figyelj a regenerációs, pihenőidőre is! Eleinte két egymást követő napon ne végezz edzésmunkát, mindig tarts legalább egy pihenőnapot!
  • Ha túl vagy az átmozgató időszakon, megoszthatod az izomcsoportokat különböző napokon, ezt hívjuk osztott edzésprogramnak, és ebben az esetben akár két-három edzésnapot is tarthatsz pihenőnap nélkül.

 

Most kezdd el újra!

Ősszel sokan hajlamosabbak a búskomorságra, a mozgás pedig bizonyítottan képes megelőzni a depressziót, a lehangoltságot. Másrészt aki rendszeresen sportol, annak erősebb lesz az immunrendszere, így nagyobb eséllyel kerülheti el a megfázásos megbetegedéseket. Ráadásul ha a szabadban is sportolsz, akkor az újrakezdés az edzésben ilyenkor, ősszel talán a legszebb és legélvezetesebb: a túrázás, a (terep)futás – vagy a kettő ötvözete, a túrafutás – során nemcsak a tested, de a lelked is feltöltődik a csodás színekben pompázó őszi természetben!

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.

Ajánlataink