Többféle oka is lehet annak, hogy belevágunk egy diétába. Lehet, hogy a testsúlyunkból szeretnénk faragni, esetleg az egészségünkért aggódunk vagy éppen egy sportversenyre készülnénk fel. Akármi is áll a háttérben, alaposan meg kell gondolnunk, milyen diétás módszert választunk – figyelembe véve annak fogainkra gyakorolt hatását is.

Befolyásolhatja egy rosszul megválasztott diéta a fogaink épségét?

Jó diéta vagy rossz diéta?

Először is tekintsük át általánosságban, hogy mi jellemzi a jól megválasztott diétát, és milyen döntések vezetnek rossz eredményre. Nos, az biztos, hogy a jó diéta nem önsanyargatás. Semmi értelme 180 fokos fordulatot venni az étkezésünkben, és olyan ételeket magunkra erőltetni, amiket amúgy sosem fogyasztanánk. Ha például eddig minden étkezésnél ettünk húst, semmiképp ne váltsunk egyből vegán életmódra.

Gyakori tévhit az is, hogy egy fogyókúra során egyes élelmiszercsoportokat teljesen száműznünk kell a tányérunkról. Általában a szénhidrát esik áldozatául a tévesen értelmezett diétának, holott szervezetünknek szüksége van erre az anyagra a megfelelő energiaszint fenntartásához. Az okosan összeállított diétás terv változatos étrendet jelent, amiben mindenféle ételnek helye van – egyes típusoknak ugyanakkor csak korlátozottan.

Az sem ritka, hogy a diéta során éhezésre kárhoztatjuk magunkat. Ez nemcsak a szervezetünket teszi ki extra terhelésnek, de a közérzetünket is rombolja. Ha a nap minden egyes percében éhesek vagyunk, könnyebben gurulunk dühbe, sokkal hamarabb elfáradunk, és kevésbé vagyunk képesek koncentrálni. Nem az a lényeg tehát, hogy kevesebb kalóriát vigyünk be, hanem hogy jobb forrásokból származzanak azok a kalóriák.

Hogyan hat a diétánk a fogainkra?

Egy megfontoltan összeállított diéta alapvetően nincs hatással a fogainkra. A szervezetünk hozzájut azokhoz a fontos vitaminokhoz és tápanyagokhoz, amik a fogaink egészségéhez szükségesek. Sőt, akár támogathatják is fogaink épségét, ha erre kifejezett figyelmet fordítunk az ételek kiválasztására.

A hibásan összerakott diéta ezzel szemben akár károsíthatja is a fogakat. Ennek klasszikus esete, amikor valaki gyökeresen megváltoztatja az étrendjét, például egy életmódváltás kapcsán, és az új táplálkozási mintáját nem tudatosan állítja össze. Ilyen esetben könnyen kialakulhat hiányállapot – például kalciumhiány vagy valamilyen vitaminhiány –, ami hosszú távon már a fogakra is károsan hathat.

A kalciumhiány nem csupán fogszuvasodáshoz, hanem akár fogvesztéshez is vezethet. Mivel a fogzománc meggyengül, sokkal gyakoribbá válnak a kisebb-nagyobb lepattogzások. Ezeket ideig-óráig hagyományos fogászati módszerekkel is orvosolni lehet, egy idő után azonban a törött fogat már csak a szájsebészeten lehet ellátni.

Ahogy már említettük, a rosszul kialakított diéta könnyen oda vezethet, hogy egész nap éhesnek érezzük magunkat. Ilyenkor pedig bizony könnyebben bűnözünk, azaz nyúlunk egy kis édesség, csokoládé felé. Ha mindenképp valamilyen édességre vágyunk, inkább forduljunk a gyümölcsök, a joghurtok vagy akár a müzliszeletek felé.

Itt térjünk ki a lúgosító diétákra, amelyeket manapság sokan választanak! Ennek során elsősorban olyan ételek kerülnek terítékre, melyek lúgosítják a szervezetet, ezzel helyreállítva a megfelelő pH-értéket. Igenám, de könnyű átesni a ló túlsó oldalára. A túlzásba vitt lúgosítás egészségtelen irányba tolja el a szánk pH-értékét is, ami könnyen fogszuvasodáshoz vezethet.

Kevésbé ismert tény, hogy a nyál is szerepet játszik a fogak egészségében. Egyrészt lemossa a fogakról az odaragadt ételmaradékot, másrészt a szájba kerülő savak egy részét is semlegesíti. Egy diéta során azonban könnyen olyan helyzetbe kerülhetünk, hogy csökken a nyálképződés – például a kevesebb vagy egysíkú étkezés miatt.

Ezt megelőzendő fogyasszunk rostokban gazdag ételeket, rágcsálhatunk nyers zöldségeket, például répát, kígyóuborkát, retket, zellerszárat és gondoskodjunk a megfelelő folyadékpótlásról! Étkezés után öblögessünk tiszta vízzel, de ha 10 percenként iszunk pár korty vizet, már az is sokat segít a folyamatos folyadékpótlásban, valamint a száj tisztán tartásában és hidratálásában. Jó ötlet lehet az is, ha cukormentes rágógumival támogatjuk a nyálképződést.

Ellenőriztessük!

Egy diétával vitán felül sokat tehetünk az egészségünkért, aligha szeretnénk ugyanakkor a fogyás miatt visszatérő vendégek lenni a szájsebészeten. Szerencsére nem is kell, hogy idáig fajuljon a helyzet, ha okosan, esetleg szakembert bevonva állítjuk össze a diétás tervünket. Akár egy fogorvos véleményét is kikérhetjük, mielőtt belevágnánk egyik vagy másik speciális étkezési programba.

Amikor pedig tart a diétánk, keressük fel gyakrabban a fogorvosunkat! A rendszeres ellenőrzés csírájában képes elfojtani a szuvasodást és egyéb betegségeket. A fogorvos tanácsaival pedig finomhangolhatjuk a fogyókúrát, hogy a fogaink se kerüljenek veszélybe!

Ez is érdekelhet:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink