Interjú Dr. Kardos Máriával, a Goodwill Pharma társtulajdonosával

A túlsúly és az elhízás felgyorsítja az öregedési folyamatokat. Vajon hagyjuk, hogy idő előtt legyőzzön bennünket?

A szegedi orvosházaspár által vezetett orvos-gyógyszerész-fejlesztő csoport három év leforgása alatt fejlesztette ki azt a forradalmian új, diétát támogató készítménycsaládot, amivel a fogyás folyamatát támogatja. Számos ponton ad újat. A komplex összetevőkből álló napi támogatás, az éhségérzet csökkentésével, a zsigeri, azaz a hasüregi zsírok vesztésének támogatásával, az éhségstressz csillapításával, a vércukorszint egyensúlyának támogatásával segít, melyek a fogyni vágyók számára megkönnyítik a kilók leadását.

Dr. Kardos Mária társigazgató-tulajdonos

A Goodwill Pharma szegedi székhelyű gyógyszeripari cég, melynek célkitűzése, hogy a gyógyítók és páciensek igényeinek megfelelő gyógyszerek mellett olyan vitaminokat, étrend-kiegészítőket gyártsanak, melyek komplex támogatást nyújtanak a különböző egészségbeli problémákra. Dr. Kardos Mária társigazgató- tulajdonossal beszélgettünk a túlsúly következményeiről.

Hogy áll Magyarország a túlsúly kérdéssel?

A magyar lakosság kétharmada túlsúlyos, ráadásul a szám évről évre rohamosan nő, ami kifejezetten nyugtalanító, mivel már most is sokszor nehézségbe ütközik a gyors betegellátás. Bár a leggyakoribb orvosi javaslat a rendelőkben az, hogy a beteg fogyjon le pár kilót, a közösségi média pedig attól harsog, hogy „fogadd el önmagad!”. Ezzel a világtrenddel gyógyítani, elfogadtatni az orvosi tanácsokat, valljuk be őszintén, nem könnyű feladat. De itt az egészségünk a tét és a „body pozitivity” szemlélet mögé bújás helyett, sokkal inkább a „Health pozitivity” szemléletet kellene népszerűsíteni.

Akkor ön szerint a testpozitivitás, mint szemléletmód, káros az egészségre?

Nem leszek népszerű a véleményemmel, de úgy gondolom, hogy a body positivity abban az értelemben igenis káros, hogy azt sulykolja, fogadd el magad ducinak, mert az önbizalmad a legfontosabb, és ez bizonyos szempontból igaz is, nem a testsúly határozza meg az embert. Ugyanakkor ez a hozzáállás egyfajta lepaktálás az ördöggel, aki súlyos árat kér: az egészséget és akár a korai halált, ám az sem kedvezőbb, ha egy stroke utáni bénult állapotban éli le valaki a maradék életét. Számos tanulmány kimutatta, hogy az elhízás nemcsak a szív és érrendszeri betegségek előszobája, hanem a legtöbb daganatos betegséghez is köze van. A cukorbetegség és az ezzel járó szövődmények miatt elveszítheti valaki a látását, a végtagját, csak, hogy egy-két szomorú példát említsek. Szenvedhet ezek miatt maga a beteg, de ez nem csak az ő problémája lesz, hanem a család számára is lelki és fizikai megterhelés, az ellátás és keresőképtelenség szempontjából pedig érintve van az egész társadalom.

Sokszor már az elhatározásnál elbukik a diéta, valamiért nincs meg a motiváció. Mit mondanak a statisztikák?

Elhatározás nélkül nagyon nehéz bármit is sikerre vinni. Mindannyian abban bízunk, hogy ha elkerüljük a nagyobb baleseti csomópontokat, akár 80-90 éves korunkig is élünk és azt is csak aktívan érdemes megérni. Ám a statisztikák azt mutatják, hogy a tartósan túlsúllyal küzdők közül viszonylag kevesen érik meg aktívan a 80 évet. Az európai egészségfelmérési adatok 2019-es adatai szerint a magyar lakosság 68%-a túlsúlyos és ez óriási egészségügyi kockázat. Az energikus időskornál nem kellhet más motiváció.

Tehát jobb megelőzni a bajt. Mit javasol, hogyan kezdjen hozzá, akiben megszületett az elhatározás: megszabadul a túlsúlytól és egészséges életet él?

A Goodwill Pharma igyekszik helyes irányt mutatni a hosszútávú egészséges élethez, étrend-kiegészítőink segítenek a megelőzésben és az egészségmegőrzésben. A legtöbben mégis csak akkor nyúlnak ezekhez a készítményekhez, amikor már megvan a baj. A gyógyulás azonban a megfelelő mennyiségű és minőségű táplálkozással kezdődik. A fogyáshoz mindenképp csökkenteni kell a bevitt kalóriákat és növelni a leadást. Ez a folyamat a korábbi és trendi diétákkal rendkívül nehéz. Éhezni és emiatt feszültnek lenni senki nem szeret, miközben a teljesítményt és energikusságot is sokan megőriznék. Az említett problémák gyakorta okai a diéta felfüggesztésének. Itt segít az új készítménycsalád, mely mellett a kiegyensúlyozott, vegyes étrenddel is javulhat a kalória egyensúly. Fontos, hogy ezt akarni kell.

Mivel tudja a K7-24 segíteni a túlsúly leadását?

A K7-24 egy katalizátor! Konkrét stratégiát támogat, azaz heti 7 napon át, a nap 24 órájában követi a napi anyagcsere kihívásait és támogatja a szervezetet, hogy a fogyás könnyebb, gyorsabb és stresszmentesebb legyen. A készítmény professzionális támogatást kíván biztosítani mindenkinek, aki a túlsúly terhével küzd és, aki elérkezettnek látja az időt, hogy tegyen valamit az egészsége megőrzéséért úgy, hogy lead jó néhány kilót.

Beszéljünk a zsírról!

Elhelyezkedés alapján kétféle zsírszövetet különbözetünk meg, a bőr alatti zsírszövetet, illetve a szervek körül található zsigeri zsírszövetet. A kettő nemcsak elhelyezkedésében, hanem funkciójában és összetételében is különbözik egymástól. Ha több kalóriát viszünk be, mint amennyit felhasználunk, a bőr alatti zsírszövet és a zsigeri zsír is szaporodik.

Rövidtávon: a felszaporodott zsigeri zsír a hasüregben fizikai akadályt képez, ezzel gátolva a tápcsatorna mozgásait, a vénás keringést, a légzőmozgásokat vagy akár a szív pumpafunkcióját.

Hosszútávon: a zsigeri zsírszövet gyarapodása összefüggésbe hozható gyulladásos tényezők emelkedésével. A „hasi zsír” tulajdonképpen az alacsony grádusú krónikus gyulladás állapotát tartja fenn szervezeti szinten, ami számos szövődmény megjelenésének valószínűségét emeli, mint az érelmeszesedés, vagy a II. típusú cukorbetegség és a rosszindulatú daganatos elváltozások. Meg is született ennek összefoglalására az inflamm-aging kifejezés, ami a gyulladás által okozott öregedésre és az öregedés által okozott gyulladásra utal. Ugyanis ez egy önmagát fenntartó és súlyosbító állapot.

Forrás: Shutterstock

A bőr alatt felhalmozódó zsír is hordozza a gyulladás markereit, a gerincünknek, csípő-és térd ízületeinknek sem tesz jót. A súlyfelesleg előbb vagy utóbb hatással lesz a mozgékonyságunkra, amely csökkenés esetén méginkább a kevesebb kalóriaégetést, azaz a szaporodó súlyt generálja.

Hogyan lehet ezen változtatni, azon túl, hogy le kell adni a hasi zsírt?

A folyamatba 3 irányból tudunk beavatkozni:

1. Át kell billenteni az energiaegyensúlyt a negatív oldalra. Ezt úgy tudjuk elérni, ha napi 500 kcal-val több energiát használunk fel a bevitt energiához képest, vagy kevesebb energiát viszünk be, mint amennyit elégetünk mindaddig, amíg a normál BMI tartományt el nem érjük. Ezt ideálisan étrendi változtatással és mozgással lehet elérni. A gyalogláshoz például nem kell túl sok eszköz és pénzre sincs hozzá szükség.

2. Támogatni kell a szervezet oxidatív terhelés elleni védekezőképességét.

3. Vissza kell szorítani a krónikus gyulladásos folyamatokat.

Hogyan segít ebben a K7-24?

A fogyás fejben dől el, de a kísértés a gyomorban kezdődik. Az énkép átalakulása egy idegrendszeri folyamat, amely a neuron kapcsolatok újrahangolását is megkívánja. Hosszú és nagyon kemény út, mely tele van kísértéssel. Itt jön képbe az új készítménycsalád, mely többek között a kapszaicinnek köszönhetően segíti az éhségérzet csökkentését.

Az erőspaprika csípős vegyületéről beszélünk, ami a zöldség erejét is adja?

Így van. A kapszaicint sok élettani területen vizsgálják, többek között a fájdalomcsillapítás, gyulladáscsökkentés és obezitológia területén. A szervezetben több helyen, sok sejttípuson található kapszaicin receptor (TRPV1), mely jelentős szereppel bír a vegyület biológiai hatásainak közvetítésében. Ennek a vevőkészüléknek a felfedezését pont a kapszaicin segítette. Ezért a tudományos kutatásért 2021-ben Nobel-díjat is odaítéltek.

A kapszaicin a központi idegrendszer éhség-jóllakottság központjában, a hipotalamuszban lévő sejteken megtalálható TRPV1 receptorok ingerlésével csökkenti az éhségérzetet. De a zsírszövet sejtjein is találhatók TRPV1 receptorok, melyek aktivitása több úton indít be a testsúlycsökkentés szempontjából kedvező folyamatokat. Például barnítja a zsírszövetet, ami azért jelentős, mert funkcionálisan kétféle zsírszövetet különböztetünk meg, a fehér és a barna zsírszövetet: a fehér zsírszövet triacilglicerin formájában tárolja az energiát, a barna zsírszövet pedig hő formájában adja le az energiát, „elégetve” a zsírsavakat, illetve cukrokat a testhőmérséklet fenntartása érdekében.

A barna zsírszövetnek két forrása lehet. Egyrészt lehet a születésünktől fogva jelen lévő, melynek az életkor előrehaladtával folyamatosan csökken az aránya, másrészt lehet olyan fehér zsírszövet, amely később „barnult be” és vette fel a barna zsírszövet tulajdonságait, olyan környezeti hatásoknak köszönhetően, mint a hideg, vagy épp a kapszaicin hatás. A barna zsírszövetnek jobb a vérellátása és a beidegzése, kisebb cseppekben raktározza a zsírsavakat, valamint több mitokondriumot tartalmaz-amely sejtrészecske az energiatermelő folyamatokban meghatározó szerepű. Ezek a tulajdonságok teszik alkalmassá arra, hogy raktározás helyett hőtermelést folytasson. Ez sejt- és szövetszintű változást jelent. A kapszaicin a zsírsejtek szerkezeti átalakulását serkentve segít megszabadulni a kilóktól.

Hogyan segíthet még a kapszaicin?

Rengeteget hallani az utóbbi időben a bélflóra szerepéről az egészségmegőrzés és a gyógyítás területén is. Azt is tudjuk, hogy rengeteg baktériummal élünk szimbiózisban, ami jelentős hatással van ránk, de mi is hatunk azokra. A rendszeres kapszaicin fogyasztása kedvező hatással lehet a mikrobiom alakulására. Erre utal, hogy egy bizonyos baktériumtörzs (Faecalibacterium), melynek jelenléte a bélben fordított összefüggést mutat gyakori kórképekkel (mint elhízás, IBD, asztma, depresszió vagy egyes vastagbéldaganatok), számottevően nagyobb mennyiségben található meg a bélben kapszaicin fogyasztást követően, mint előtte.

Ám a kapszaicin csak egy a K7-24 diétát támogató rendszer tizenegy összetevője közül, melyek mindegyikét az elérhető legnagyobb szakmai alapossággal válogattuk össze, annak érdekében, hogy minél több aspektusól nyújtsunk támogatást a testsúlykontroll során.

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

Ajánlataink