Interjú Dr. Kardos Máriával, a Goodwill Pharma társtulajdonosával

A túlsúly és az elhízás felgyorsítja az öregedési folyamatokat. Vajon hagyjuk, hogy idő előtt legyőzzön bennünket?

A szegedi orvosházaspár által vezetett orvos-gyógyszerész-fejlesztő csoport három év leforgása alatt fejlesztette ki azt a forradalmian új, diétát támogató készítménycsaládot, amivel a fogyás folyamatát támogatja. Számos ponton ad újat. A komplex összetevőkből álló napi támogatás, az éhségérzet csökkentésével, a zsigeri, azaz a hasüregi zsírok vesztésének támogatásával, az éhségstressz csillapításával, a vércukorszint egyensúlyának támogatásával segít, melyek a fogyni vágyók számára megkönnyítik a kilók leadását.

Dr. Kardos Mária társigazgató-tulajdonos

A Goodwill Pharma szegedi székhelyű gyógyszeripari cég, melynek célkitűzése, hogy a gyógyítók és páciensek igényeinek megfelelő gyógyszerek mellett olyan vitaminokat, étrend-kiegészítőket gyártsanak, melyek komplex támogatást nyújtanak a különböző egészségbeli problémákra. Dr. Kardos Mária társigazgató- tulajdonossal beszélgettünk a túlsúly következményeiről.

Hogy áll Magyarország a túlsúly kérdéssel?

A magyar lakosság kétharmada túlsúlyos, ráadásul a szám évről évre rohamosan nő, ami kifejezetten nyugtalanító, mivel már most is sokszor nehézségbe ütközik a gyors betegellátás. Bár a leggyakoribb orvosi javaslat a rendelőkben az, hogy a beteg fogyjon le pár kilót, a közösségi média pedig attól harsog, hogy „fogadd el önmagad!”. Ezzel a világtrenddel gyógyítani, elfogadtatni az orvosi tanácsokat, valljuk be őszintén, nem könnyű feladat. De itt az egészségünk a tét és a „body pozitivity” szemlélet mögé bújás helyett, sokkal inkább a „Health pozitivity” szemléletet kellene népszerűsíteni.

Akkor ön szerint a testpozitivitás, mint szemléletmód, káros az egészségre?

Nem leszek népszerű a véleményemmel, de úgy gondolom, hogy a body positivity abban az értelemben igenis káros, hogy azt sulykolja, fogadd el magad ducinak, mert az önbizalmad a legfontosabb, és ez bizonyos szempontból igaz is, nem a testsúly határozza meg az embert. Ugyanakkor ez a hozzáállás egyfajta lepaktálás az ördöggel, aki súlyos árat kér: az egészséget és akár a korai halált, ám az sem kedvezőbb, ha egy stroke utáni bénult állapotban éli le valaki a maradék életét. Számos tanulmány kimutatta, hogy az elhízás nemcsak a szív és érrendszeri betegségek előszobája, hanem a legtöbb daganatos betegséghez is köze van. A cukorbetegség és az ezzel járó szövődmények miatt elveszítheti valaki a látását, a végtagját, csak, hogy egy-két szomorú példát említsek. Szenvedhet ezek miatt maga a beteg, de ez nem csak az ő problémája lesz, hanem a család számára is lelki és fizikai megterhelés, az ellátás és keresőképtelenség szempontjából pedig érintve van az egész társadalom.

Sokszor már az elhatározásnál elbukik a diéta, valamiért nincs meg a motiváció. Mit mondanak a statisztikák?

Elhatározás nélkül nagyon nehéz bármit is sikerre vinni. Mindannyian abban bízunk, hogy ha elkerüljük a nagyobb baleseti csomópontokat, akár 80-90 éves korunkig is élünk és azt is csak aktívan érdemes megérni. Ám a statisztikák azt mutatják, hogy a tartósan túlsúllyal küzdők közül viszonylag kevesen érik meg aktívan a 80 évet. Az európai egészségfelmérési adatok 2019-es adatai szerint a magyar lakosság 68%-a túlsúlyos és ez óriási egészségügyi kockázat. Az energikus időskornál nem kellhet más motiváció.

Tehát jobb megelőzni a bajt. Mit javasol, hogyan kezdjen hozzá, akiben megszületett az elhatározás: megszabadul a túlsúlytól és egészséges életet él?

A Goodwill Pharma igyekszik helyes irányt mutatni a hosszútávú egészséges élethez, étrend-kiegészítőink segítenek a megelőzésben és az egészségmegőrzésben. A legtöbben mégis csak akkor nyúlnak ezekhez a készítményekhez, amikor már megvan a baj. A gyógyulás azonban a megfelelő mennyiségű és minőségű táplálkozással kezdődik. A fogyáshoz mindenképp csökkenteni kell a bevitt kalóriákat és növelni a leadást. Ez a folyamat a korábbi és trendi diétákkal rendkívül nehéz. Éhezni és emiatt feszültnek lenni senki nem szeret, miközben a teljesítményt és energikusságot is sokan megőriznék. Az említett problémák gyakorta okai a diéta felfüggesztésének. Itt segít az új készítménycsalád, mely mellett a kiegyensúlyozott, vegyes étrenddel is javulhat a kalória egyensúly. Fontos, hogy ezt akarni kell.

Mivel tudja a K7-24 segíteni a túlsúly leadását?

A K7-24 egy katalizátor! Konkrét stratégiát támogat, azaz heti 7 napon át, a nap 24 órájában követi a napi anyagcsere kihívásait és támogatja a szervezetet, hogy a fogyás könnyebb, gyorsabb és stresszmentesebb legyen. A készítmény professzionális támogatást kíván biztosítani mindenkinek, aki a túlsúly terhével küzd és, aki elérkezettnek látja az időt, hogy tegyen valamit az egészsége megőrzéséért úgy, hogy lead jó néhány kilót.

Beszéljünk a zsírról!

Elhelyezkedés alapján kétféle zsírszövetet különbözetünk meg, a bőr alatti zsírszövetet, illetve a szervek körül található zsigeri zsírszövetet. A kettő nemcsak elhelyezkedésében, hanem funkciójában és összetételében is különbözik egymástól. Ha több kalóriát viszünk be, mint amennyit felhasználunk, a bőr alatti zsírszövet és a zsigeri zsír is szaporodik.

Rövidtávon: a felszaporodott zsigeri zsír a hasüregben fizikai akadályt képez, ezzel gátolva a tápcsatorna mozgásait, a vénás keringést, a légzőmozgásokat vagy akár a szív pumpafunkcióját.

Hosszútávon: a zsigeri zsírszövet gyarapodása összefüggésbe hozható gyulladásos tényezők emelkedésével. A „hasi zsír” tulajdonképpen az alacsony grádusú krónikus gyulladás állapotát tartja fenn szervezeti szinten, ami számos szövődmény megjelenésének valószínűségét emeli, mint az érelmeszesedés, vagy a II. típusú cukorbetegség és a rosszindulatú daganatos elváltozások. Meg is született ennek összefoglalására az inflamm-aging kifejezés, ami a gyulladás által okozott öregedésre és az öregedés által okozott gyulladásra utal. Ugyanis ez egy önmagát fenntartó és súlyosbító állapot.

Forrás: Shutterstock

A bőr alatt felhalmozódó zsír is hordozza a gyulladás markereit, a gerincünknek, csípő-és térd ízületeinknek sem tesz jót. A súlyfelesleg előbb vagy utóbb hatással lesz a mozgékonyságunkra, amely csökkenés esetén méginkább a kevesebb kalóriaégetést, azaz a szaporodó súlyt generálja.

Hogyan lehet ezen változtatni, azon túl, hogy le kell adni a hasi zsírt?

A folyamatba 3 irányból tudunk beavatkozni:

1. Át kell billenteni az energiaegyensúlyt a negatív oldalra. Ezt úgy tudjuk elérni, ha napi 500 kcal-val több energiát használunk fel a bevitt energiához képest, vagy kevesebb energiát viszünk be, mint amennyit elégetünk mindaddig, amíg a normál BMI tartományt el nem érjük. Ezt ideálisan étrendi változtatással és mozgással lehet elérni. A gyalogláshoz például nem kell túl sok eszköz és pénzre sincs hozzá szükség.

2. Támogatni kell a szervezet oxidatív terhelés elleni védekezőképességét.

3. Vissza kell szorítani a krónikus gyulladásos folyamatokat.

Hogyan segít ebben a K7-24?

A fogyás fejben dől el, de a kísértés a gyomorban kezdődik. Az énkép átalakulása egy idegrendszeri folyamat, amely a neuron kapcsolatok újrahangolását is megkívánja. Hosszú és nagyon kemény út, mely tele van kísértéssel. Itt jön képbe az új készítménycsalád, mely többek között a kapszaicinnek köszönhetően segíti az éhségérzet csökkentését.

Az erőspaprika csípős vegyületéről beszélünk, ami a zöldség erejét is adja?

Így van. A kapszaicint sok élettani területen vizsgálják, többek között a fájdalomcsillapítás, gyulladáscsökkentés és obezitológia területén. A szervezetben több helyen, sok sejttípuson található kapszaicin receptor (TRPV1), mely jelentős szereppel bír a vegyület biológiai hatásainak közvetítésében. Ennek a vevőkészüléknek a felfedezését pont a kapszaicin segítette. Ezért a tudományos kutatásért 2021-ben Nobel-díjat is odaítéltek.

A kapszaicin a központi idegrendszer éhség-jóllakottság központjában, a hipotalamuszban lévő sejteken megtalálható TRPV1 receptorok ingerlésével csökkenti az éhségérzetet. De a zsírszövet sejtjein is találhatók TRPV1 receptorok, melyek aktivitása több úton indít be a testsúlycsökkentés szempontjából kedvező folyamatokat. Például barnítja a zsírszövetet, ami azért jelentős, mert funkcionálisan kétféle zsírszövetet különböztetünk meg, a fehér és a barna zsírszövetet: a fehér zsírszövet triacilglicerin formájában tárolja az energiát, a barna zsírszövet pedig hő formájában adja le az energiát, „elégetve” a zsírsavakat, illetve cukrokat a testhőmérséklet fenntartása érdekében.

A barna zsírszövetnek két forrása lehet. Egyrészt lehet a születésünktől fogva jelen lévő, melynek az életkor előrehaladtával folyamatosan csökken az aránya, másrészt lehet olyan fehér zsírszövet, amely később „barnult be” és vette fel a barna zsírszövet tulajdonságait, olyan környezeti hatásoknak köszönhetően, mint a hideg, vagy épp a kapszaicin hatás. A barna zsírszövetnek jobb a vérellátása és a beidegzése, kisebb cseppekben raktározza a zsírsavakat, valamint több mitokondriumot tartalmaz-amely sejtrészecske az energiatermelő folyamatokban meghatározó szerepű. Ezek a tulajdonságok teszik alkalmassá arra, hogy raktározás helyett hőtermelést folytasson. Ez sejt- és szövetszintű változást jelent. A kapszaicin a zsírsejtek szerkezeti átalakulását serkentve segít megszabadulni a kilóktól.

Hogyan segíthet még a kapszaicin?

Rengeteget hallani az utóbbi időben a bélflóra szerepéről az egészségmegőrzés és a gyógyítás területén is. Azt is tudjuk, hogy rengeteg baktériummal élünk szimbiózisban, ami jelentős hatással van ránk, de mi is hatunk azokra. A rendszeres kapszaicin fogyasztása kedvező hatással lehet a mikrobiom alakulására. Erre utal, hogy egy bizonyos baktériumtörzs (Faecalibacterium), melynek jelenléte a bélben fordított összefüggést mutat gyakori kórképekkel (mint elhízás, IBD, asztma, depresszió vagy egyes vastagbéldaganatok), számottevően nagyobb mennyiségben található meg a bélben kapszaicin fogyasztást követően, mint előtte.

Ám a kapszaicin csak egy a K7-24 diétát támogató rendszer tizenegy összetevője közül, melyek mindegyikét az elérhető legnagyobb szakmai alapossággal válogattuk össze, annak érdekében, hogy minél több aspektusól nyújtsunk támogatást a testsúlykontroll során.

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

Hozzászólások

Karácsony előtt is jól jöhet: a csendterápia titka
Túl egyszerű, hogy igaz legyen?! Egy terápia, amire nem kell vagyonokat költenünk, nem igényel drága eszközöket, mégis hihetetlenül sokat tesz a mentális-, lelki,- és testi egészségünkért.
Ajándékötletek sportrajongó rokonoknak, barátoknak!
A szokásos ékszer, ruha és ajándékutalvány helyett idén váltson sportosra! Amennyiben van a családban sportrajongó családtag, lepje meg valami, a hobbijához jól köthető ajándékkal. Ne feledje, ha sportot ajándékoz, egészséget is ajándékoz!
Edzés kardiógépekkel, mutatjuk, hol rontod el!
Gyakori hibák az edzés során, amelyekre érdemes figyelni.
Diós karácsonyi keksz cukor- és lisztmentesen
Ezt az ünnepi hangulatot idéző könnyű, omlós, liszt- és cukormentes finomságot egyszerűen nem lehet elrontani. Az illata betölti majd az egész lakást, és jobb, ha eldugod, hogy ne egye meg a család egyszerre.
Készülj fel már a diéta előtt! Hasznos tudnivalók a fogyókúráról
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, akkor nemcsak a kilók fogyatkozására számíthat, de sok egyéb kísérőjelenséggel is találkozik majd.
Egészséges alternatívák a karácsonyi sütés-főzéshez
Az ünnepekre készülődés elmaradhatatlan része a legtöbbször a háziasszonyokra háruló ötletelés: mi is legyen a karácsonyi menü, mivel várjuk a vendégeket. A hagyományos konyhát kedvelő családokban is felmerül időnként az igény, hogy a nehéz, a gyomrot megterhelő ételek és sütemények mellett könnyebb, egészségesebb ínyencségek is legyenek az étlapon. Ahol pedig eleve van olyan családtag, aki valamilyen speciális diétára van fogva, még körültekintőbben kell megválogatni, mi kerül az ünnepi asztalra.
Immunerősítés a téli hideg előtt: ezt kell tenned most
Az immunerősítés egyik meghatározó alappillére a vitaminok és ásványi anyagok bevitele, de néhány életmódbeli változtatással is sokat tehetsz azért, hogy a lehető legegészségesebben vészeld át a telet.
A tél diétás kedvence: 10 perces mákmuffin
Fogyókúra idején sokszor vágyakozol az édesség után? Ne tedd, mert a lemondásokkal teli diéta sokkal kevésbé hatékony! Nyugodtan ehetsz finomságokat, csupán olyan desszertet kell választanod, amiben kevés a finomított szénhidrát.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.