Cink
Az egészséges haj egyik legfontosabb tápanyaga. Számos enzim aktiválója, serkenti a haj növekedését, segíti a sejtek képződését, regenerálódását. Óvja a hajhagymákat a gyulladástól, segít megőrizni a fejbőr egészségét. Hiányában a hajszálak elvékonyodnak, kihullanak.
Természetes cinkforrások: friss osztriga, hús, tojás, sajt, búzacsíra, tökmag, sörélesztő
Vas
Vashiányban csökken a hemoglobintermelés, a sejtek nem jutnak elég oxigénhez. A fáradtság, sápadtság mellett az egyik legjellemzőbb tünet a hajhullás. A vegetáriánusok mellett különösen azok a nők veszélyeztetettek, akiknek erős a menstruációs vérzésük. A C-vitamin növeli a vas felszívódását, így célszerű plusz C-vitamin-bevitelről is gondoskodni.
Természetes vasforrások: szójabab, lencse, húsok, tojás, máj, spenót
Kalcium
Fontos szerepe van a haj struktúrájának építésében. A kalcium mellé nélkülözhetetlen a magnézium, mert a nélkül a kalcium nem a megfelelő helyre épül be: a csontok, a fogak és a haj helyett a puha kötőszövetekben rakódik le.
Természetes kalciumforrások: tej, sajt, túró
A-vitamin
Az egyik legfontosabb vitamin a haj egészségének megőrzésében. Erősíti a hajhagymákat, segít a sejtek egészségének megőrzésében. Erős antioxidáns, elengedhetetlen a káros szabad gyökök elleni harchoz. Hiányában a haj töredezett, fakó lesz.
Természetes A-vitaminforrások: sárgarépa, sütőtök, tojássárgája, tej, vaj, belsőségek
B-vitaminok
Táplálják a hajhagymákat, szabályozzák a faggyútermelést, csökkentik a korpásodást, aktiválják a hajhagymák anyagcsere-folyamatait. Gyulladáscsökkentő hatásúak, segítik a fejbőr egészségének megőrzését.
Természetes B-vitaminforrások: élesztő, hal, dió, búzacsíra
Biotin (H-vitamin)
Nélkülözhetetlen a szénhidrát-, zsír- és fehérje-anyagcseréhez, az egészséges haj és bőr eléréséhez. Szerepe lehet a kopaszodás és az őszülés lassításában.
Természetes biotinforrások: máj, vese, tojássárgája, tej, tejtermékek, hüvelyesek, zöldségfélék, dió, sörélesztő
Fehérje
A haj 97 százaléka keratin, amely egy kéntartalmú protein. Ha kevés a fehérje a szervezetben, a haj elvékonyodik, erejét veszti. Jó minőségű fehérje fogyasztásával megakadályozható a hajhullás, a haj töredezése.
Természetes fehérjeforrások: húsfélék, tojás, tejtermékek, babfélék, tofu, lencse, spenót, brokkoli, búzacsíra
Ómega-3 zsírsavak
Az ómega-3 zsírsavak nemcsak a szívnek és az érrendszernek, hanem a bőrnek és így a fejbőrnek is jót tesznek. Erősítik, fényessé teszik a hajat, csökkentik a hajhullás mértékét és a korpásodást.
Természetes ómega-3 zsírsavforrások: lazac, tőkehal, mogyoró, mandula.
EZ IS ÉRDEKELHET:
- 6 luxus hajápoló a konyhából
- Trükkök a fényes és erős hajért
- 5 hajápolási hiba, amit könnyedén kiküszöbölhetsz